24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Δευτέρα

Καλύτερη κι από τα φάρμακα η μεσογειακή διατροφή για την καρδιά!




Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα κι από τη λήψη στατίνων (του Νο 1 φαρμάκου κατά της χοληστερίνης) στην υγεία της ανθρώπινης καρδιάς, υποστηρίζει μία νέα έρευνα που διεξήγαγαν

 Ιταλοί επιστήμονες.
Ειδικότερα, η ομάδα των διακεκριμένων καρδιολόγων διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο (όπως είναι η μεσογειακή) 

μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθειες κατά 37%, τη στιγμή που - σύμφωνα με παλαιότερα έρευνα - το αντίστοιχο ποσοστό για τις στατίνες αγγίζει μόλις το 18%. 

Παρόλο που οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης με παλαιότερες δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα και συμβουλεύουν τους καρδιοπαθείς να συνδυάζουν τη φαρμακευτική αγωγή με τη σωστή διατροφή, η διαφορά στους αριθμούς είναι πραγματικά εντυπωσιακή και επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το ρητό του Ιπποκράτη «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας».

Όπως τονίζει η ερευνητική ομάδα, τα νέα στοιχεία είναι τόσο σημαντικά, που δεν πρέπει να αγνοηθούν από τις παγκόσμιες κυβερνήσεις, οι οποίες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την βελτίωση της διατροφής των πληθυσμών τους, με στόχο την καταπολέμηση των καρδιοπαθειών. Αυτά τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν τη δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών ή την έκπτωση σε αυτά τα προϊόντα, ώστε το κοινό να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία παρακολουθούσε τις διατροφικές συνήθειες 1.200 Ιταλών με καρδιοπάθειες σε διάστημα 7 ετων, παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο καρδιολογίας του κόσμου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Μάλιστα, χαρακτηρίστηκαν «συγκλονιστικά» από την πλειοψηφία των επιστημόνων που το παρακολούθησαν. 

Με βάση την εν λόγω μελέτη, το μεγαλύτερο όφελος στην καρδιά επιφέρει αναμφίβολα η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, με τα ψάρια να ακολουθούν στη δεύτερη θέση. Στη συνέχεια ακολουθούν τα φρούτα, πλούσια σε βιταμίνες και η λήψη μονοακόρεστων λιπαρών, όπως π.χ. ελαιόλαδο.

«Η μεσογειακή δίαιτα είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως ένα από τα υγιεινότερα είδη διατροφής στον κόσμο. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει κατά καιρούς ότι περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών χρόνιων ασθενειών και του πρόωρου θανάτου από αυτές. Ωστόσο, μέχρι τώρα οι έρευνες εστίαζαν στον γενικό πληθυσμό που αποτελείται κυρίως από υγιείς ανθρώπους. 

Τι γίνεται όμως με εκείνους που έχουν ήδη εμφανίσει μια καρδιαγγειακή ασθένεια; Είναι πραγματικά η μεσογειακή διατροφή η λύση για αυτούς; Η έρευνα αποδεικνύει ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρδιοπάθειες», τονίζει ο καθηγητής Giovanni de Gaetano επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ινστιτούτου IRCCS στο Ποτσίλι, που διεξήγαγε την έρευνα.

Ίσως οι γιατροί πρέπει να συστήνουν πρώτα διατροφικές αλλαγές προτού καταφύγουν στα φάρμακα, τονίζει ο καθηγητής στην εφημερίδα Telegraph.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου