24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τρίτη

Ραγδαίες εξελίξεις: Μπλόκο στην offshore εταιρεία του Σαββίδη – Στον «αέρα» η συμμετοχή του στον ΔΟΛ


Ραγδαίες εξελίξεις στη διαδικασία πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, αφού, όπως αποκαλύπτεται σήμερα, αποκλείστηκε από την διαγωνιστική διαδικασία η εξωχώρια εταιρεία του Ρωσοπόντιου επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Όπως φαίνεται, σε αντίθεση με το στημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες (που ο νόμος παραβιάστηκε), οι εταιρείες που ανέλαβαν να υλοποιήσουν τις διαδικασίες για τον πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού τήρησαν το γράμμα του νόμου, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ στην εταιρεία DIMERA του Σαββίδη να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

Και όλα αυτά -προφανώς- γιατί, όπως και στην περίπτωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δύναται να πιστοποιήσει την πηγή προέλευσης των κεφαλαίων Σαββίδη για την εγγυητική επιστολή συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Πάντως, στο επιτελείο του Ιβάν Σαββίδη εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και θεωρείται πιθανό, τελικά, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ να συμμετέχει στον διαγωνισμό με εγγυητική επιστολή άλλης τράπεζας.

Δείτε τι αναφέρει το ΑΠΕ σε σημερινό του τηλεγράφημα:
Σύμφωνα πληροφορίες, με επιστολή της η εταιρεία DIMERA, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδδη, καταγγέλλει ότι δεν της επιτρέπουν να καταθέσει εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή της στον 2ο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό που αφορά στα υπόλοιπα (πλην ακινήτων) στοιχεία ενεργητικού του ΔΟΛ, με το επιχείρημα ότι η εταιρεία έχει έδρα την Κύπρο.

Σύμφωνα με πηγές της DIMERA, η εταιρεία με επιστολή της προς τον ειδικό διαχειριστή του ΔΟΛ αναφέρει ότι η Κύπρος παρότι αποτελεί χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης έχει αναιτιολόγητα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού, εξαιρεθεί από τις χώρες όπου θα πρέπει να εδρεύουν οι Τράπεζες που θα εκδώσουν την εκάστοτε εγγυητική επιστολή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην επιστολή της εταιρείας γίνεται λόγος για διακύβευση του αδιάβλητου της διαδικασίας του πλειστηριασμού, αλλά και η «επί ίσοις όροις» συμμετοχή ενδιαφερομένων σε αυτόν.

Τέλος, για τους παραπάνω λόγους, η εταιρεία ζητάει ολιγοήμερη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας για υποβολή δεσμευτικών προσφορών (31.5.2017) και ταυτοχρόνως να συμπεριληφθούν στις τυπικές προδιαγραφές των εγγυητικών επιστολών, ότι αυτές είναι αποδεκτές και όταν εκδίδονται από τραπεζικό ίδρυμα που λειτουργεί σε οιοδήποτε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ερωτήματα και απορίες για τη στάση Σαββίδη

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, οι όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό, ήταν γνωστοί από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Σε ειδική μάλιστα παράγραφο αναφερόταν ρητά πως οι εγγυητικές πρέπει να προέρχονται από τράπεζες χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Και η Κύπρος είναι μέλος του ΟΟΣΑ.

Δεν είναι γνωστό όμως αν ισχύει το ίδιο για κάποιο ενδεχομένως υποκατάστημα τράπεζας χώρας που δεν ανήκει στον ΟΟΣΑ.

Πάντως, όπως κάνουν γνωστό τραπεζικοί κύκλοι, όταν τους ετέθη το θέμα από τους εκπροσώπους του Σαββίδη, οι τραπεζίτες τους πρότειναν απλές και εύκολες λύσεις προκειμένου η εγγυητική τους να είναι καθ’ όλα νόμιμη και τυπική.

Μία από αυτές τις λύσεις, ήταν η τράπεζα του Σαββίδη να μεσολαβήσει σε μια άλλη τράπεζα της Κύπρου που περιλαμβάνεται στους όρους του διαγωνισμού, ζητώντας αντεγγύηση και αφού πρώτα καταθέσει ως κολάτεραλ την επιταγή με το ποσό που επιθυμεί ο πελάτης της. 

Αυτή είναι μια απλή, συνήθης τραπεζική πρακτική και το θέμα λήγει εντός ολίγων λεπτών, λένε οι τραπεζίτες.

Η δημοσιοποίηση όμως του “μπλεξίματος” όπως τουλάχιστον τον εμφανίζει η πλευρά Σαββίδη, βάζει σε σκέψεις μήπως και το ενδιαφέρον του δεν είναι πραγματικό και ψάχνει αφορμές να αποφύγει τη συμμετοχή του.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός εκκαθαριστής δεν πρόκειται επ’ ουδενί να αναβάλλει τον διαγωνισμό, ο οποίος θα προχωρήσει κανονικά και στις 12.15 αύριο Τετάρτη θα ανοίξουν οι φάκελοι των προσφορών.