24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Δευτέρα

Εκλογές βουτηγμένες στο αίμα στη Βενεζουέλα και τουλάχιστον 10 νεκροί

Με αίμα βάφτηκαν οι κάλπες στη Βενεζουέλα αμφιλεγόμενες εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, προκειμένου να ισχυροποιηθεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Μαδούρο ενώ η αντιπολίτευση ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στους 12. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται δύο έφηβοι, ένα υποψήφιο μέλος της Συνέλευσης, καθώς και ο 30χρονος Ρικάρδο Κάμπος, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, που σκοτώθηκε από σφαίρα.


Οι εκλογές διεξήχθησαν με την εθνική φρουρά να βρίσκεται στους δρόμους, στα εκλογικά κέντρα και παντού χωρίς να καταφέρει να αποτρέψει από τους οπαδούς της αντιπολίτευσης να διαδηλώσουν την άρνησή τους στον «γύψο» που επιχειρείται να μπει στην ασθενική δημοκρατία της χώρας.


Στο 41,5% η συμμετοχή στις εκλογές

Εν τω μεταξύ η προσέλευση στις κάλπες έφτασε το 41,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής. Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Η αντιπολίτευση δηλώνει ότι η προσέλευση φτάνει το 12%, ενώ αρνήθηκε να αναγνωρίσει τις εκλογές. Σήμερα Δευτέρα καλεί σε νέο κύκλο διαμαρτυριών.

Η νέα Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας θα έχει την εξουσία να ξαναγράψει το Σύνταγμα και να παρακάμψει την δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο λέει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της ειρήνης μετά τους πολλούς μήνες διαδηλώσεων και το πολιτικό αδιέξοδο.

«Ηχηρή» αντίδραση των ΗΠΑ στα σχέδια Μαδούρο

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και ότι «θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δυναμικά και ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στη Βενεζουέλα και κατά όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας»,

Oι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας “δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού,” αντιδρώντας σε αυτό που χαρακτήρισαν ως μια διαβλητή εκλογική διαδικασία στην Βενεζουέλα, για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, υπό τον αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

“Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, “ ν’ αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές.”

Το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά ελαφρώς επεξεργασμένου αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA θα πλήξει το ήδη εξασθενημένο δίκτυο των εξαγωγών της εταιρίας, αφήνοντας τουλάχιστον σε εκκρεμότητα το πετρελαϊκό φορτίο ενός τάνκερ, σύμφωνα με δήλωση πηγής της αναφερόμενης εταιρίας, αλλά και στοιχεία της Thomson Reuters.

Η αντιπολίτευση που μποϊκοτάρει τις κάλπες κάλεσε τους υποστηρικτές της να καταλάβουν μεγάλους οδικούς άξονες ως πράξη διαμαρτυρίας για τις κάλπες, μολονότι οι Αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις έως την Τρίτη.

Και εκείνοι ανταποκρίθηκαν στήνοντας οδοφράγματα με ό, τι βρήκαν.


Νεκρός ο Ρικάρδο Κάμπος 

Εξάλλου, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση. Το στέλεχος της αντιπολίτευσης είναι ο Ρικάρδο Κάμπος, ηλικίας 30 ετών, που σκοτώθηκε από σφαίρα στο Κουμανά, στην Πολιτεία Σούκρε (βορειοανατολικά), σύμφωνα με τον βουλευτή Ενρί Ράμος Αλούπ, πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου. Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν αποσαφηνιστεί.γόρου 39 ετών, στο Σιουδάδ Μπολίβαρ» και «τον πυροβόλησε πολλές φορές» επισήμανε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε ανάρτηση στο Twitter, χωρίς να αναφερθεί σε πιθανά αίτια.

Οι επιδιώξεις του Μαδούρο – Ποιον αντίπαλό του είπε Χίτλερ

Οι εκλογές θα οδηγήσουν στη συγκρότηση συντακτικής συνέλευσης που θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος. Παράλληλα όμως το νέο σώμα θα έχει τη δυνατότητα να διαλύσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή – που ελέγχεται από την αντιπολίτευση – να νομοθετεί ερήμην και να μεταθέτει προγραμματισμένες εκλογές.

Οι εκλογές διεξάγονται μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες βίαιων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, που έχουν καταλήξει στο θάνατο τουλάχιστον 115 ανθρώπων.

Ο Νικολά Μαδούρο που ψήφισε νωρίς το πρωί ,την παραμονή των εκλογών αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι, όταν άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να κινηθεί εναντίον επιφανών πολιτικών αντιπάλων του με βάση τις υπερεξουσίες που θα έχει η νέα συνέλευση.

Σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση το Σάββατο, ο «τσαβίστα» πρόεδρος ξεκαθάρισε πως θέλει το νέο σώμα να άρει τη βουλευτική ασυλία που προστατεύει μέλη της αντιπολίτευσης, και να στείλει στη φυλακή τουλάχιστον ένα, τον Φρέντι Γκεβάρα, όπως μεταδίδει το Associated Press.

«Αυτός ο ‘μικρός Χίτλερ’ έχει εξασφαλισμένο το κελί του», είπε ο κ. Μαδούρο, σύμφωνα με το AP, προσθέτοντας απειλητικά ότι «όλοι οι εγκληματίες για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει».