24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Η εταιρεία των μιζών

Απίστευτες αποκαλύψεις με ... παρατσούκλια αυτών που πήραν μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα


Μάρτυρας-εφοριακός ανέφερε και καταβολές σε στρατιωτικούς κατη­γορουμένους ύψους 100.000 και 200.000 ευ­ρώ, μέσω εταιρειών του Ματαντού, σε λογαρια­σμό στο Λουξεμβούργο.

Τη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος εκατομμυρίων ευρώ από
τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τρά­πεζες προς στρατιωτικούς και άλλους εμπλεκόμενους σε θέσεις-κλειδιά για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά προγράμματα ξεκίνησε να περιγράφει την περασμένη εβδομάδα ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, εφοριακός Παναγιώτης Βλάχος, στην πολύκροτη δίκη που είναι σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.


Περιγράφοντας τη διαδρομή των χρημάτων από ανθρώπους εταιρειών που εμπλέκονται στα εξοπλιστικά, έμειναν άφωνοι οι κατηγορούμενοι που φέρονται να πήραν τα χρήματα, αλλά και οι δικαστές. Μάλιστα, κάποια στιγμή η πρόεδρος του δικαστηρίου απευθύνθηκε σε πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού που κατηγορείται ότι «λαδώθηκε». Δεν πίστευε αυτά που άκουγε από τον μάρτυρα για τις μίζες που κατέληγαν στους τραπεζικούς λο­γαριασμούς των κατηγορούμενων απόστρατων στρατιωτικών που υπηρέτησαν σε θέσεις-κλειδιά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Ο εφοριακός Π. Βλάχος είναι ο τρίτος κατά σειρά από τους συνολικά 12 μάρτυρες του κατηγορητηρίου και θεωρείται μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση, καθώς είχε οριστεί από τον ανακριτή ως σύμβουλός του στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης.


Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθη­νών κάθονται συνολικά 32 κατηγορούμενοι οι οποίοι αντιμετω­πίζουν τις κατηγορίες ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας κα­θώς και «ξεπλύματος» βρόμικου χρήματος.


Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι τραπεζίτες Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο οποίος εμφανίζεται να έκανε το «λόμπι» για την προμήθεια, ο τότε επικεφαλής των ναυ­πηγείων Σωτήρης Εμμανουήλ, ο οποίος φέρεται να εισέπραξε μίζα 42 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην ανα­πληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνι­κής Άμυνας Αντώνης Κάντας, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξο­πλισμών Σπύρος Τραυλός, οι πρώην συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Ιωάννης Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαΐδης, ο εφο­πλιστής Μιχάλης Ματαντός, πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνά­μεων και επιχειρηματίες που φέρονται αναμεμειγμένοι στην πο­ρεία των μιζών, όπως το στέλεχος εταιρείας εμπορίας όπλων Πα­ναγιώτης Ευσταθίου.


Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι μίζες, ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ, διακινήθηκαν μέσω της εταιρείας ΜΙΕ του Μιχάλη Ματαντού προς διάφορους εμπλεκομένους.


Προμηθεύτρια εταιρεία ήταν η γερμανική Ferrostaal (αρχικά ή HDV η οποία εξαγοράστηκε), τα εμβάσματα της οποίας αποτελούν κύρια πηγή του κατηγορητηρίου.


Αξίζει να σημειωθεί πως συνήγοροι υπεράσπισης των κατη­γορουμένων πριν ξεκινήσει την κατάθεσή του ο μάρτυρας είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να μην καταθέσει, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να καταθέσει, καθώς ήταν προανακριτικός υπάλ­ληλος στην υπόθεση.


Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, με το σκεπτικό ότι ο κ. Βλάχος δεν ήταν πραγματογνώμονας αλλά εμπειρογνώμονας που υποβοήθησε τον ανακριτή σε τεχνικά οικονομικά ζητήματα, για τα οποία δεν είχε τις απαιτούμενες γνώσεις ο δικαστικός λειτουργός. Ο κ. Βλάχος είναι εφοριακός που υπηρετεί στο γραφείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς και είχε διοριστεί από τον ανακριτή ως ειδικός επιστήμονας για τεχνικά-οικονομικά θέματα της υπό­θεσης. Ειδικότερα, εντόπισε τη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος κατά την πενταετία 2002-2007 με βάση τις δύο συμβάσεις που υπογράφηκαν. Για τον σκοπό αυτόν υπέβαλε δύο πορίσματα, όπου αναφέρονται αναλυτικά οι χρηματοροές από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβε­τία.


Ο μάρτυρας περιέγραψε συνοπτικά τη διαδρομή του χρήματος από τον επί 30 χρόνια αντιπρόσωπο της γερμανι­κής εταιρείας Μ. Ματαντό αλλά και τον Ευσταθίου, μέσω εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών τους.


Όμως άφησαν ίχνη που έδειξαν πού πήγαν τα λεφτά.


Ο ρόλος του Ματαντού


Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, ως αν­τιπρόσωπος επί 30 χρόνια της γερμα­νικής εταιρείας HDV ο Ματαντός έκανε μια σειρά από μεταφορές χρημάτων σε διάφορα πρόσωπα.


Τα χρήματα διακινούνταν μέσω της εταιρείας ΜΙΕ και ειδικό­τερα μέσω λογαριασμού στην τράπεζα UPS στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Συνολικά, 84 εκατομμύρια ευρώ διακινήθηκαν από τη Ferrostaal από το 2000 έως το 2003.


Από αυτόν τον λογαριασμό φέρεται να δόθηκαν από ένα εκατομμύριο ευρώ σε δικηγόρο που απαλλάχθηκε από το παραπεμ­πτικό βούλευμα, με έμβασμα, και στον Μπέλτσο με μετρητά.


Μέσω εταιρειών που ανοίχτηκαν από τρίτα πρόσωπα, έγιναν δύο καταβολές, 792.000 και 1.390.000 ευρώ, ουσιαστικά προς τον επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήριο Εμμα­νουήλ, σύμφωνα με τον μάρτυρα. Στη μία εταιρεία δεν εμφανιζό­ταν ο κατηγορούμενος αλλά ο αδερφός του, που λάμβανε την αλληλογραφία της εταιρείας. Ο άλλος αδερφός του Εμμανουήλ εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος στην άλλη εταιρεία που μπήκαν χρήματα. Μάλιστα, σε μία από τις δυο περιπτώσεις ένα από τα αδέρφια κατέθεσε ότι δρούσαν για λογαριασμό του κατηγορούμενου αδερφού τους...


22,8 εκατ. στον Αβατάγγελο


Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Ματαντός έβαλε 11,5,7,5 και 3,8 εκατ. ευρώ σε εταιρείες του επιχειρηματία Αβατάγγελου. Στο ση­μείο αυτό, η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον μάρτυρα πού πήγαν αυτά τα ποσά. Ό μάρτυρας απάντησε πως η έρευνα σταμά­τησε εκεί, καθώς δεν δόθηκαν περαιτέρω στοιχεία από τις τράπε­ζες... Στη συνέχεια ανέφερε καταβολές σε κατηγορούμενους στρα­τιωτικούς, ύψους 100.000 και 200.000 ευρώ, μέσω άλλων εται­ρειών του Ματαντού, σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο, χωρίς δικαιολογία. Μόνο με το όνομα του κατηγορουμένου...

Ο ρόλος του Ευσταθίου


Στη συνέχεια, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον ρόλο του στελέχους εταιρείας εμπορίας οπλικών συστημάτων Παναγιώτη Ευ­σταθίου και στις καταβολές αστρονομικών ποσών ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε μέσω δύο εταιρειών. Τα χρήματα τα διακινεί μέσω δύο λογαριασμών του σε ελβετική τράπεζα σε στρατιωτικούς. Ειδικότερα, ως προς τον Κάντα αναφέρει ότι πήρε 1,271 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο μάρτυρας κατονόμασε συγκεκριμέ­νους στρατιωτικούς που ήταν μέλη επιτροπών για την προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων και είναι κατηγορούμενοι και τα ποσά που πήραν από τον Ευσταθίου.

Ο άφωνος... Α/ΓΕΣ

Σε κάποιο σημείο της κατάθεσης, η πρόεδρος του δικαστηρίου, ξαφ­νιασμένη από τη ροή του χρήμα­τος, απευθύνθηκε σε κατηγορούμε­νο πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτε­λείου Στρατού, την ώρα που ο μάρτυ­ρας κατέθετε ότι σε λογαριασμό του βρέθηκαν 276.000 ευρώ που πήρε από τον Ευσταθίου. Ο κατηγορούμε­νος δεν έδωσε καμία απάντηση και ο μάρτυρας συνέχισε, με την πρόεδρο απορημένη...


Σε χαρτιά του Ευσταθίου για τις πληρωμές στρατιωτικών, αναφέρεται με... παρατσούκλια στους εμπλεκόμενους στρατιωτι­κούς. Ο ένας που έλαβε 1,2 εκατ. ευρώ αναφέρεται ως «aviator» (σ.σ. αρωγός), ένα μέλος επιτροπών ως «πατκάτ» (σ.σ. αυτός έλαβε 164.000 ευρώ μέσω τραπεζικού λογαριασμού της συζύγου του), άλλος στρατιωτικός με το παρατσούκλι «χειρι­στής» έλαβε 646.000 ευρώ, ενώ ένας ακόμα με το διακριτικό, στα έγγραφα μεταφοράς των χρημάτων, ως «φαλακρό βουνό» έλαβε 265.000 ευρώ. Το ψευδώνυμο το γράφει ο Ευσταθίου σε έγγραφο προς τον κατηγορούμενο τραπεζικό υπάλληλο σε ελ­βετική τράπεζα Φάνη Λύγινό, μέσω του οποίου έγιναν οι μετα­φορές του «μαύρου» χρήματος.


Η δίκη συνεχίζεται μέσα στον Ιούλιο, με την κατάθεση του εφοριακού μάρτυρα ο οποίος θα αναφερθεί εκτενώς σε καθεμία από τις διαδρομές των μιζών.


Του Βασίλη Τζήμτσου-tzimtsos@gmail com