24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Παρασκευή

Αρνείται η Βουλγαρία τη χρήση γεωγραφικών προσδιορισμών για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Την κάθετη άρνηση της Βουλγαρίας σε οποιαδήποτε λύση στο ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ που θα περιέχει «βόρειους» γεωγραφικούς προσδιορισμούς 


όπως «Βόρεια» ή «Άνω» γνωστοποίησε η υπουργός εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα της χώρας σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων TV 24.

Στη συνέντευξη που δόθηκε πριν από την πρόσφατη παρουσία του ΠΘ της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στα
Σκόπια για την υπογραφή της συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας κ ΠΓΔΜ και τον κοινό εορτασμό της γιορτής του Ιλιντεν-της εξέγερσης δηλαδή των σλαβόφωνων υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1903-η Ζαχάριεβα αποκάλυψε επίσης ότι η Βουλγαρία έχει μιλήσει με την Ελλάδα για το ποιες ονομασίες μπορεί και δεν μπορεί να κάνει αποδεκτές.

«Ελπίζω ότι η διάθεση που δείχνει η ΠΓΔΜ για λύση στην διαφωνία με την Ελλάδα για το όνομα να συνεχισθεί. Το μόνο πράγμα που επιθυμεί η Βουλγαρία είναι στην λύση αυτή να μην υπάρχουν προσδιορισμοί όπως «Βόρεια» κ «Άνω» γιατί η Βουλγαρία έχει την δική της <<Βόρεια>> Μακεδονία, δηλαδή την Μακεδονία του Πιρίν. Νομίζουμε ότι υπάρχει καλή διάθεση πάνω σε αυτό απ’ όλες τις κυβερνήσεις» δήλωσε στην συνέντευξη η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν αυτό είναι αλλαγή της στάσης της Βουλγαρίας γύρω από το όνομα, η Ζαχάριεβα ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις αφορούν δύο ανεξάρτητες χώρες. «Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να μην υπάρχει «βόρειος» γεωγραφικός προσδιορισμός γιατί υπάρχει η Βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν» τόνισε η Ζαχάριεβα.

Τέλος η υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας σημείωσε ότι ο καλύτερος σύμμαχος της ΠΓΔΜ για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη επίσημη συνέντευξη στη Βάρνα κατά την διάρκεια του συνεδρίου των νέων ευρωπαίων δημοκρατών ο Μπορίσοφ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά για Βούλγαρο πρωθυπουργό τον όρο «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».