24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Παρασκευή

Επιτέλους: Πρόστιμο για όσους αψηφούν τον καιρό και χρειάζονται διάσωση



Ολη η χώρα περίμενε την επέλαση του «Ηφαιστίωνα», ενός ακόμα κύματος κακοκαιρίας που χτύπησε κοντά στις γιορτές, με πολύ χιόνι, βροχές αλλά..
κυρίως θυελλώδεις ανέμους.

Ανήμερα των Φώτων, το επιχειρησιακό κέντρο του Λιμενικού Σώματος ενημερώνει ότι χειριστής όρθιας σανίδας ( sub) χάνει τον έλεγχο και παρασύρεται από τα κύματα και τον αέρα, με Super Puma να τον αναζητά, όπως και στελέχη του σώματος από το Λιμεναρχείο Ραφήνας. Τελικά καταφέρνει μόνος του να βγει κοντά στα βράχια, με λιμενικούς να του δίνουν τη χείρα βοηθείας για να βγει στη στεριά.

Αν και όλες οι προειδοποίησες, από Λιμεναρχεία, ΜΜΕ, αλλά και την κοινή λογική συνηγορούσαν ότι θα ήταν παράτολμο έως και επικίνδυνο να προσπαθήσει κάποιος να απολαύσει το θαλάσσιο άθλημα του sub (δύσκολο ακόμα και σε νηνεμία) με 10 μποφόρ, ο δάσκαλος του αθλήματος αψήφησε τις οδηγίες και βρέθηκε να αγνοείται για περισσότερη από 1,5 ώρα, δίνοντας κυριολεκτικά μάχη για να διασωθεί, ενώ η πράξη του κινητοποίησε έναν κρατικό μηχανισμό που ήταν ήδη στο… κόκκινο λόγω της κακοκαιρίας.

Χαρακτηριστικά το επιχειρησιακό κέντρο του Λιμενικού Σώματος την ίδια στιγμή συντόνιζε μία εξαιρετική δύσκολη υπόθεση, τη βλάβη σε φορτηγό πλοίο το οποίο ακυβέρνητο παρασέρνονταν από το ύψος των Κυθήρων χωρίς να μπορούν καν τα ρυμουλκά να το σταματήσουν.

Αυτό ήταν το τελευταίο παράδειγμα άσκοπης κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού με το υπουργείο Ναυτιλίας να θέλει να δώσει ένα μήνυμα, αλλά κυρίως ένα τέλος, σε αυτά καθώς μπορεί να οδηγήσουν εκτός από μεγάλη οικονομική ζημία σε σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα.

Γι’ αυτό και με εντολή του υπουργού, Γιάννη Πλακιωτάκη, εξεδόθη εγκύκλιος στην οποία υπενθυμίζεται ότι θα γίνεται καταβολή προστίμου σε όσους άσκοπα, αφού υπάρχει κρατική ενημέρωση, χρησιμοποιούν θαλάσσια μέσα αναψυχής και τελικά χρειάζονται διάσωση. Ερώτηση για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει πριν από λίγες μέρες και η βουλευτής της Ν.Δ., Φωτεινή Πιπιλή.

Οπως αναφέρει η εγκύκλιος που υπογράφει ο κλαδάρχης Ασφαλείας Γιώργος Καραγεώργος, αναφέρεται ότι «αν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης παρέχονται για κοινωφελείς σκοπούς και αδαπάνως για τον πολίτη, ενίοτε εξετάζεται, με μέριμνα του επιχειρησιακού βραχίονα του φορέα, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες αυτού, η κατά περίπτωση διάθεση του προσωπικού και των μέσων με καταβολή ανταλλάγματος, στο πλαίσιο της άσκοπης κινητοποίησής τους με δόλο ή ευήθεια για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας σε βάρος εκείνου που την προκάλεσε». Ταυτόχρονα, «το Αρχηγείο του Λιμενικού κάνει γνωστό ότι:

«Θα πρέπει να ενταθούν οι αστυνομικοί έλεγχοι αναφορικά με τη χρήση θαλάσσιων μέσων αναψυχής υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες και, σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης εν λόγω διάταξης, να προβαίνετε στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Παράλληλα, θα πρέπει να ενημερωθούν κατάλληλα το προσωπικό των υπηρεσιών και Λιμενικών Αρχών υπαγωγής σας επί των ανωτέρω, καθώς και ναυταθλητικούς συλλόγους, εκμισθωτές θαλάσσιων μέσων αναψυχής και ιδιοκτήτες ταχυπλόων σκαφών που δραστηριοποιούνται, για την πιστή τήρηση των διατάξεων».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου