24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Πέμπτη

Με αυτόν τον απλό τρόπο θα καταφέρουμε να σώσουμε εκατομμύρια ζωές


Η ανθρωπότητα εκπέμπει SOS. Ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία, ο Παγκόσμιος 

Οργανισμός Υγείας κάνει επίσημα λόγο για πανδημία και πλέον η ατομική ..ευθύνη γίνεται ταυτόχρονα και κοινωνική.
 Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και το μόνο σίγουρο είναι πως ο ιός ήρθε για να μείνει. Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Marc Lipsitch που εδρεύει στο Χάρβαρντ, είναι εύλογο ότι το 20 έως 60% των ενηλίκων θα μολυνθεί από τη νόσο Covid-19. 

Μπορεί το 80% των περιπτώσεων παγκοσμίως να έχουν παρουσιάσει ήπια συμπτώματα αλλά το ποσοστό θνησιμότητας είναι ιδιαίτερα υψηλό (προς το παρόν υπολογίζεται στο 1%).


Την ίδια στιγμή, η ταχύτητα με την οποία εκδηλώνεται η επιδημία έχει τεράστια σημασία για τις συνέπειές της. Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι επιδημιολόγοι είναι ότι το συστήματα υγείας παγκοσμίως δεν θα μπορέσουν να αντέξουν ένα τεράστιο όγκο ασθενών. 

Σε αυτό το σενάριο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κλίνες ώστε να κρατηθούν στην ζωή.




Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιταλίας. Αυτό το καταστροφικό σενάριο μπορεί να αποφευχθεί με τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα – όπως για το κλείσιμο των σχολείων, την ακύρωση των events, την τηλεργασία, την «αυτοκαραντίνα» αν νιώθεις άρρωστος και την αποφυγή χωρών με αρκετό κόσμο- για να μην εξαπλωθεί ο ιός γρήγορα.

Οι επιδημιολόγοι καταγράφουν αυτή τη στρατηγική πρόληψης σ’ ένα γράφημα, μέσω του οποίου γίνεται απόλυτα κατανοητός ο λόγος:

«Ακόμη και αν δεν μειωθούν τα συνολικά περιστατικά, η επιβράδυνση του ρυθμού μιας επιδημίας μπορεί να θεωρηθεί κρίσιμη», γράφει ο βιολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Carl Bergstrom εγκωμιάζοντας το παραπάνω γράφημα. Ένα γράφημα που δημιουργήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ και έγινε viral στο Twitter.


Η μείωση της καμπύλης επιβεβαιώνει ότι όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί και εφαρμόζονται τώρα στην Ιταλία, την Νότια Κορέα αλλά και την Κίνα, δεν αφορούν μόνο την πρόληψη της ασθένειας αλλά και την επιβράδυνση των κρουσμάτων.

 «Αν οι περισσότεροι από εμάς καταφέρουμε να το κάνουμε, τότε θα επιβραδύνουμε την εξάπλωση της νόσου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι στον ιό, θα έχουν ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο όταν το χρειαστούν».

Ακόμα κι αν είσαι νέος και υγιής, οφείλεις να είσαι υπεύθυνος για τη μη μετάδοση της ασθένειας. Το να κυκλοφορείς ως υγειονομική βόμβα, τότε κάνεις ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των γιατρών και ασκείς μία τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας. Στην γειτονική Ιταλία ήδη οι γιατροί παρέχουν προστασία και προτεραιότητα μόνο σε συγκεκριμένα άτομα και στην ουσία διαλέγουν ποιον θα σώσουν.

Η παραμονή στο σπίτι θα βοηθήσει την κατάσταση

Σε αυτό το σημείο, με τον ιό να εξαπλώνεται παντού, η κορυφαία προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του συστήματος υγείας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν είμαστε σε θέση να εμποδίσουμε τη μετάδοση, μπορούμε να αποτρέψουμε την εκρηκτική μετάδοση. 

Η ακύρωση των events και το να μπούμε σε μία «αυτοκαραντίνα» είναι η άμεση προτεραιότητά μας. Τα νοσοκομεία και οι γιατροί δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη και οφείλουμε να τους βοηθήσουμε σε αυτό το έργο.

 Είναι μία περίοδος που τα πάντα «παγώνουν» και ήρθε η στιγμή να δείξουμε υπομονή, ψυχραιμία και σύνεση. Να παραμείνουμε όσο μπορούμε στο σπίτι, να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και να φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή. Ας κάνουμε πιο εύκολο το έργο των γιατρών. Είναι καθήκον μας.