24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τρίτη

Ένα από τα δημοφιλέστερα αναλγητικά χάπια προκαλεί ριψοκίνδυνη συμπεριφορά...



Μία μελέτη αποδεικνύει πως ένα από τα πιο
ευρείας χρήσης αναλγητικά χάπια στον κόσμο, αυξάνει τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά στους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, η επίδραση... της παρακεταμόλης στον οργανισμό, πέρα από τη μείωση της αίσθησης του πόνου, επεκτείνεται και σε διάφορες ψυχολογικές διεργασίες, μειώνοντας τη δεκτικότητα του ατόμου στη λύπη, μειώνοντας τη συμπόνια και αμβλύνοντας τις γνωστικές λειτουργίες.

Η παρακεταμόλη φαίνεται πως κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερα αρνητικά συναισθήματα όταν σκέφτονται ριψοκίνδυνες συμπεριφορές – δε φοβούνται τόσο πολύ. Με σχεδόν το 25% του πληθυσμού των ΗΠΑ να παίρνουν παρακεταμόλη κάθε εβδομάδα, η μειωμένη αίσθηση κινδύνου και αύξηση των ρίσκων, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Σε πείραμα με 500 φοιτητές πανεπιστημίου, δόθηκαν 1.000mg παρακεταμόλης στους μισούς και στους άλλους μισούς ένα placebo για να λειτουργήσουν ως control group. Έπειτα κλήθηκαν να φουσκώσουν ένα εικονικό μπαλόνι χωρίς να σκάσει, με κάθε γέμισμα να κερδίζουν εικονικά λεφτά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτοί που πήραν την παρακεταμόλη έπαιρναν σημαντικά μεγαλύτερα ρίσκα σε σχέση με το πιο συντηρητικό control group, καταλήγοντας να σκάνε το μπαλόνι πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Αν δε σας αρέσει το ρίσκο, το φουσκώνετε μερικές φορές και επιλέγετε να πάρετε τα λεφτά για να μη σκάσει και τα χάσετε. Αυτοί που πήραν παρακεταμόλη όμως, καθώς φούσκωνε το μπαλόνι, πιστεύουμε πως ένιωθαν λιγότερο άγχος και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα για το πόσο μεγάλο γινόταν το μπαλόνι και για την πιθανότητα να σκάσει.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν και ερωτηματολόγια με υποθετικά σενάρια, όπως ο στοιχηματισμός σε ένα σπορ, bungee jumping από γέφυρα και οδήγηση αυτοκινήτου χωρίς ζώνη.Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει απευθείας συσχέτιση μεταξύ της λήψης παρακεταμόλης και της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς. Τονίζουν πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και των βιολογικών μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για τις επιπτώσεις των επιλογών των ανθρώπων σε τέτοιες περιπτώσεις.

Παρά τη σοβαρότητα των αποτελεσμάτων, η παρακεταμόλη παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή χάπια στον κόσμο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου