24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Δευτέρα

«Παγώνει» η συμφωνία για τα σιτηρά μετά το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας


Το «πάγωμα» της συμφωνίας για τη

ροή σιτηρών από την Ουκρανία σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής 

και της Ασίας, οι οποίες μαστίζονται από τη φτώχεια και το υψηλό κόστος τροφίμων, αποφάσισε η Ρωσία, μετά τη νέα.... βομβιστική επίθεση στη γέφυρα της -ελεγχόμενης από τη Μόσχα- Κριμαίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε τη διακοπή της συμφωνίας το πρωί της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους. Τόνισε δε, ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία, μόνο αφού ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

«Οι συμφωνίες για τη Μαύρη Θάλασσα έπαψαν να ισχύουν σήμερα. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η προθεσμία λήγει στις 17 Ιουλίου. Δυστυχώς, στο μέρος που αφορά τη Ρωσία, αυτές οι συμφωνίες για τη Μαύρη Θάλασσα δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής. Ως εκ τούτου, η ισχύς τους έχει τερματιστεί», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

          

  Ο Πεσκόφ τόνισε ότι μόλις εκπληρωθεί το μέρος των συμφωνιών που αφορά τη Ρωσία, η Μόσχα θα επιστρέψει αμέσως «στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας».

Νωρίτερα, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η Ρωσία είχε εκφράσει επίσημα στην Τουρκία, στην Ουκρανία και στον ΟΗΕ την αντίθεσή της στην παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.



Η γέφυρα που ενώνει την Ρωσία με την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από την Μόσχα το 2014 και χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής του ρωσικού στρατού που πολεμά στην Ουκρανία, δέχθηκε επίθεση την νύκτα, που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στον οδικό άξονα, τον θάνατο δύο ανθρώπων και την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των σιδηροδρόμων.

Τις πληροφορίες για δύο νεκρούς από αυτό που ανακοινώθηκε ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη γέφυρα της Κριμαίας επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ.

Σύμφωνα με τον Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ οι νεκροί είναι ένας πατέρας και μια μητέρα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο μαζί με την 14χρονη κόρη τους που τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Η σημερινή ημέρα ξεκίνησε με την πληροφορία για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην γέφυρα της Κριμαίας. Όλοι είδαμε το βίντεο με το κατεστραμμένο αυτοκίνητο που είχε πινακίδες από το Μπέλγκοροντ. Το κορίτσι τραυματίστηκε ελαφρά. Το χειρότερο είναι ότι σκοτώθηκαν οι γονείς του, ο πατέρας του και η μητέρα του» δήλωσε ο Ρώσος κυβερνήτης.

Την ανηφόρα «τραβούν» οι διεθνείς τιμές τροφίμων – Οι πρώτες αντιδράσεις

Η συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες πλήττονται με σφοδρότητα από τις αυξημένες τιμές τροφίμων και απειλούνται με επισιτιστική κρίση, είχε τεθεί σε εφαρμογή πριν περίπου έναν χρόνο.

Μεταξύ άλλων, προέβλεπε τον ασφαλή διάπλου των πλοίων από τα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας προς τη Μαύρη Θάλασσα, παρά τις εν εξελίξει εχθροπραξίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, οι οποίες μαίνονται από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η απόφαση του Κρεμλίνου να «παγώσει» τη συμφωνία, όπως είναι εύλογο, θέτει σε κίνδυνο τις εμπορικές διαδρομές από την Ουκρανία, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χώρες – παραγωγούς στους τομείς των σιτηρών και φυτικών ελαίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το κλείσιμο των ασφαλών διαδρόμων θα επηρεάσει κι άλλους αγοραστές, όπως η Κίνα, η Ισπανία και η Αίγυπτος, οι οποίες επωφελούνταν από τη συμφωνία.

Η κρίσιμης σημασίας συμφωνία, η οποία είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, ολοκληρωνόταν τυπικά σήμερα, αλλά οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονταν σε εντατικές διαπραγματεύσεις για την επέκτασή της. Η Ρωσία θα επιστρέψει στις συζητήσεις, μόνο εφόσον γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά της.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ούτε και η ουκρανική προεδρία έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα μελλοντικά συμβόλαια τιμών σιτηρών στο Χρηματιστήριο του Σικάγο ήδη δέχονται τα πρώτα «απόνερα», καταγράφοντας άνοδο κατά τουλάχιστον 4%.

Το σύμφωνο, το οποίο «έτρεχε» από τον Ιούλιο του 2022, είχε μέχρι στιγμής διασφαλίσει την ασφαλή εξαγωγή σοδειάς 33 εκατ. τόνων, συνδράμοντας στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, οι οποίες είχαν εκτοξευτεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Πηγή: Newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου