Αντικλεπτικά έκαναν την εμφάνισή τους στις συσκευασίες ελαιόλαδου σε σούπερ μάρκετ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ξέφρενο ράλι στις τιμές του. Και στα.. χωράφια όμως, οι παραγωγοί, μετά από κρούσματα πλιάτσικου στα ελαιόλαδα, έχουν βάλει φύλακες που κάνουν περιπολίες.
Την ίδια ώρα, λόγω της περιορισμένης σοδιάς, οι παραγωγοί φέτος μαζεύουν τους καρπούς της ελιάς με το σταγονόμετρο. «Υπάρχει 80% μικρότερη παραγωγή. Και αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Καλλιεργώ 1.000 ρίζες ελιές. Από 4 με 5 τόνους που έκανα ετησίως, φέτος ζήτημα είναι να κάνω 500 κιλά λάδι. Το οποίο θα χρησιμοποιηθεί το περισσότερο για ιδιοκατανάλωση», λέει ελαιοπαραγωγός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
Η τιμή στο ελαιόλαδο σπάει όλα τα ρεκόρ, με την τιμή χονδρικής να ξεκινάει από τα 10 ευρώ το λίτρο. Εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς να θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να ξεπεράσει τα 180 ευρώ η τιμή του τενεκέ στο λάδι.
Η αύξηση της τιμής οφείλεται στη μείωση της παραγωγής που σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Κεντρική Μακεδονία και στις περιφερειακές ενότητες Πιερία, Ημαθία και Πέλλα φτάνει ακόμα και το 70% με 80%.
Πολλοί καταναλωτές λένε ότι ήδη έχουν αλλάξει διατροφικές συνήθειες, μειώνοντας την κατανάλωση ελαιόλαδου στα απολύτως απαραίτητα φαγητά.
Η τιμή αναμένεται να παραμείνει υψηλή καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ε.Ε. τη σεζόν 2022-2023 μειώθηκε σχεδόν κατά 40% σε ετησιοποιημένη βάση, ενώ τη σεζόν που διανύουμε 2023-2024 αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση μόλις 9%.
Η παραγωγή κατά την περίοδο που ξεκίνησε αναμένεται να ανέλθει σε 1,5 εκατομμύρια τόνους, μόλις 9% πάνω από πέρυσι, καθώς οι βασικοί παραγωγοί υπέστησαν μια δεύτερη ξηρασία, σημειώνει το δημοσίευμα. Σε συνδυασμό με τα σφιχτά αποθέματα, αυτό έχει ανεβάσει τις τιμές σε βασικές περιοχές καλλιέργειας, όπως η Jaen της Ισπανίας, σε επίπεδα ρεκόρ – και σχεδόν τριπλάσιες του μέσου όρου πενταετίας.
Εκτός από τα προβλήματα της ξηρασίας, η άνοδος στις τιμές των καυσίμων και η αύξηση των υλικών συσκευασίας έρχονται να προστεθούν στους παράγοντες που επιδρούν στην τιμή.
Όπως δήλωνε ήδη από τέλη Αυγούστου στο Newbeast ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα.
«Αρχικά η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή που είχαν φέτος οι ελιές.Τα δέντρα είχαν πρόβλημα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα μας. Επίσης υπήρξε έντονη ανάγκη εξαγωγών σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία που είχαν επίσης μειωμένη παραγωγή. Δημιουργήθηκαν έτσι οι προϋποθέσεις να αγοραστεί το λάδι της περσινής περιόδου δηλαδή του 2022 με 2023 σε υψηλότερες τιμές» εξηγούσε.
Εξαγωγές
Σημειώνεται πως οι ελληνικές εξαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας στα επίπεδα των 40 χιλ. τόνων σε ετήσια βάση. Μάλιστα, η βιομηχανία εκτιμά ότι τα επόμενα 2 με 3 χρόνια οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου μπορεί να αυξηθούν κατά επιπλέον 20%.
Ωστόσο, η ανοδική πορεία του επώνυμου ελληνικού ελαιόλαδου δεν αντιστοιχεί στην παραγωγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου