24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Δευτέρα

Η Μέση Ανατολή φλέγεται ξανά μετά τη δολοφονία Χανίγια: Ο ρόλος της Τουρκίας και οι στενοί δεσμοί της με τη Χαμάς


Μετά τους Παλαιστινίους και το Ιράν, εκείνος που... στεναχωρήθηκε περισσότερο από τη δολοφονία του επικεφαλής


 της Χαμάς ήταν ο πρόεδρος της Τουρκίας - Αναπάντητο ερώτημα αν η Τουρκία θα τολμήσει να κινηθεί σε βάρος του Ισραήλ ή θα μείνει απλώς στα λόγια..

Δεσμούς σε βάθος χρόνου, πολιτική ισχύ στο ισλαμικό τόξο, νομιμοποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και πακτωλό εκατομμυρίων περιελάμβανε η σχέση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, η δολοφονία του οποίου βύθισε στη θλίψη την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Τιμώντας τη μνήμη του δολοφονηθέντος ηγέτη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης και βασικού συνομιλητή του Ισραήλ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο «Σουλτάνος» κήρυξε εθνικό πένθος, ενώ τέλεσε μνημόσυνο μέσα στην Αγια-Σοφιά την ώρα της ταφής του στην Ντόχα, αποχαιρετώντας τον, όχι τυχαία, από το πλέον εμβληματικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης

.Ο δημόσιος θρήνος του Τούρκου προέδρου για τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ωστόσο, υπήρξε μια αναλαμπή στις συνεχείς λεκτικές απειλές που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα με σφοδρότητα κατά του Ισραήλ, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής, την ώρα που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε «γενοκτόνο» τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκρίνοντάς τον με τον Χίτλερ.

Η στενή διαπροσωπική σχέση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς δεν αποτελούσε είδηση, καθώς ο δολοφονηθείς Χανίγια συνήθιζε να περνά αρκετό χρόνο στην Τουρκία ατενίζοντας συχνά τον Βόσπορο. Αντίστοιχη πρακτική χαρακτηρίζει και πολλά ακόμη από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, τα οποία είχαν βρει καταφύγιο τα τελευταία χρόνια στη γειτονική χώρα με την απόλυτη ανοχή και υποστήριξη της διοίκησης Ερντογάν

. Η ελεύθερη είσοδος των κεφαλών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης σε τουρκικό έδαφος, αν και ευρέως γνωστή, είχε εκτιμηθεί ως ελεγχόμενη από τον διεθνή παράγοντα.


Με δεδομένη την τεταμένη σχέση της Αγκυρας με το Τελ Αβίβ, το «ελευθέρας» της Χαμάς στην Τουρκία είχε εκληφθεί διπλωματικά περισσότερο ως εξισορροπητική ενέργεια του «Σουλτάνου» απέναντι στην πολιτική του Ισραήλ, αλλά και στον πρωθυπουργό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εναντίον του οποίου ο Τούρκος πρόεδρος εξαπολύει με κάθε ευκαιρία εμπρηστικές επιθέσεις, αποκαλώντας τον, μεταξύ άλλων, «χασάπη της Γάζας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου