24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Κυριακή

Μια κίνηση υψηλού ρίσκου του Αλέξη

Η επιλογή Τσίπρα να προτείνει έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ ήταν μία πρωτοβουλία απάντησης στο πρόβλημα νομιμοποίησης που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του κόμματός του, στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.

Ηταν κίνηση υψηλού ρίσκου, αλλά όπως λέει στην «Κ.Ε.» στέλεχος του ΣΥΝ, «διά των συγκρούσεων επιβεβαιώνεται ένας ηγέτης». Αλλωστε και ο ο Κ. Καραμανλής ισχυροποιήθηκε το 1998 διώχνοντας τους Σουφλιά, Μάνο, Ανδριανόπουλο από τη Ν.Δ. και ο Κ. Σημίτης κυριάρχησε στο ΠΑΣΟΚ εκβιάζοντας το συνέδριο το 1996 με το δίλημμα «και πρόεδρος, αλλιώς παραιτούμαι από πρωθυπουργός». Η ελπίδα των οπαδών του κ. Τσίπρα είναι να «τριτώσει το καλό»!

Ανεξάρτητα από το αν θα γίνει τελικά συνέδριο (η απόφαση θα λαμβανόταν αργά χθες) η συγκεκριμένη «επιθετική» ενέργεια του προέδρου κρίθηκε αναγκαία, καθώς ήδη τον αμφισβητούν όχι μόνο οι κλασικοί αντίπαλοί του, δηλαδή η ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ (Κουβέλης, Λυκούδης, Μαργαρίτης, Χατζησωκράτης), αλλά και:

* Ο Αλ. Αλαβάνος, ο άνθρωπος που τον επέλεξε και τον προώθησε στην ηγεσία, κρατώντας για τον εαυτό του το ρόλο του επικεφαλής του μετωπικού σχήματος. Το μοντέλο της διαρχίας δεν λειτούργησε και ο συνεχής διαγκωνισμός των δύο ανδρών για το προβάδισμα προκάλεσε εντάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας έσπευσε να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετά τις πυρκαγιές, σε μια προσπάθεια να επιβληθεί αυτός ως ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς. Την ίδια ώρα ο Αλ. Αλαβάνος ειρωνευόταν την πρόταση για συνέδριο.

* Ενα κομμάτι του «Αριστερού Ρεύματος», η ισχυρότερη πτέρυγα του ΣΥΝ, χάρη στην οποία εξελέγη πρόεδρος. Τέσσερα από τα μέλη της (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Σοφία Παπαδόγιαννη, Λεουτσάκος) τάχθηκαν εναντίον του έκτακτου συνεδρίου στην Πολιτική Γραμματεία. Μάλιστα στη συνεδρίαση αυτή, ο Α. Τσίπρας άκουσε σύντροφό του να του λέει ότι «με το έκτακτο συνέδριο θα τεθούν εν αμφιβόλω η γραμμή και η συνοχή του κόμματος, οι σχέσεις με τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μπορεί να σου προκύψει πρόβλημα όχι από κεί που το περιμένεις (σ.σ.: εννοούσε τους ανανεωτικούς), αλλά από αλλού».

* Κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που αναγνωρίζουν ως μοναδική πηγή παραταξιακής εξουσίας τον Αλ. Αλαβάνο, αδειάζοντας σε κάθε ευκαιρία τον Α. Τσίπρα. Στην πιο καθαρή μορφή της αυτή η αμφισβήτηση εκφράστηκε από το βουλευτή Π. Κοροβέση, ο οποίος κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα και την ομάδα του ότι επιδίδονται σε κινήσεις «πολιτικού ζογκλερισμού που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον ως θέαμα στην τηλεόραση, δεν παράγουν όμως καμιά πολιτική», ενώ αποκάλεσε τον Α. Αλαβάνο «ηγέτη που έρχεται από το μέλλον» («Κ. Ελευθεροτυπία» 23-8-2009).

Πιθανή η διάσπαση

Ο Α.Τσίπρας θέλει να λύσει το θέμα της ηγεσίας, χωρίς όμως να θίξει το ζήτημα της πολιτικής γραμμής, που είναι και το βασικό πρόβλημα κατά την άποψη του ανανεωτικού ρεύματος. Ομως συνέδριο σημαίνει εκλογή αντιπροσώπων, άρα χαρακώματα και διαχωριστικές γραμμές και κατ' επέκταση ψυχοφθόρες συζητήσεις για τη στρατηγική, την τακτική, τις πολιτικές συμμαχίες, τις σχέσεις με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για την απόδοση ευθυνών για το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Κι ακόμη, δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα και αντίπαλης υποψηφιότητας για τη θέση του προέδρου. Οθεν εσωστρέφεια σε μια προεκλογική περίοδο, με υπαρκτό τον κίνδυνο να πάει το σχήμα στις κάλπες διχασμένο και ορατό το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να διαβεί το κατώφλι του 3%.

Ο Α. Τσίπρας πρέπει επίσης να συνυπολογίσει και την περίπτωση της αποκόλλησης από τον ΣΥΝ ενός τμήματός του, της ανανεωτικής πτέρυγας. Η πλειοψηφία των στελεχών της είπε «όχι» στο συνέδριο και εξέταζε πολύ σοβαρά το αν θα συμμετάσχει στις προσυνεδριακές διαδικασίες, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης και αυτόνομης παρουσίας στο πολιτικό σκηνικό. Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει τις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου