24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τρίτη

Συνελήφθη ο μιζαδόρος των πυροβόλων ΡΖΗ2000



Ο Δ. Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής Krauss-Maffei Wegmann, οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα διαφθοράς. Ερευνες για ενοχοποιητικά στοιχεία στο σπίτι του και σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Δίωξη και για τη...
σύμβαση των Stinger. 

 Ο Δ. Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής Krauss-Maffei Wegmann, οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα διαφθοράς. Ερευνες για ενοχοποιητικά στοιχεία στο σπίτι του και σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Δίωξη και για τη σύμβαση των Stinger Της Κατερίνας Κατή 195,7 εκατ. ευρώ ήταν το τίμημα για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων που προμηθεύτηκε η Ελλάδα από την Krauss-Maffei Wegmann, σύμφωνα μετη σύμβαση που υπεγράφη το 2001, όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο Α. Τσοχατζόπουλος.

Ο Α. Κάντας ομολογεί ότι πήρε μίζα 750.000 σε 4 δόσεις ευρώ για αυτή την αγορά. Πόσα να έχουν πάρει οι προϊστάμενοί του; 195,7 εκατ. ευρώ ήταν το τίμημα για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων που προμηθεύτηκε η Ελλάδα από την Krauss-Maffei Wegmann, σύμφωνα μετη σύμβαση που υπεγράφη το 2001, όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο Α. Τσοχατζόπουλος. Ο Α. Κάντας ομολογεί ότι πήρε μίζα 750.000 σε 4 δόσεις ευρώ για αυτή την αγορά. Πόσα να έχουν πάρει οι προϊστάμενοί του; Στο πρόσωπο του Δημήτρη Παπαχρήστου, εκπροσώπου στην Ελλάδα της γερμανικής εταιρείας KRAUSS – MAFFEI WEGMANN, που φέρεται να έδωσε μίζα ύψους 750.000 ευρώ στον Αντώνη Κάντα για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού, «κλήρωσε» τελικά χθες η πρώτη σύλληψη για το διαχρονικό σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

 Οπως πρώτη αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», η έκδοση του εντάλματος σύλληψης ήταν μονόδρομος καθώς οι αρμόδιες Αρχές είχαν ήδη στη διάθεσή τους σοβαρά στοιχεία σε βάρος του Δημ. Παπαχρήστου από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενώ η εμπλοκή του στο ατελείωτο πάρτι των μιζών ήρθε και «κούμπωσε» και με τις αποκαλύψεις του πρώην διευθυντή εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, Αντώνη Κάντα. Για τη συγκεκριμένη σύμβαση, όπως και για άλλες για τις οποίες η εισαγγελία διαφθοράς δεν επιτρέπει -για ευνόητους λόγους- να διαρρεύσει το παραμικρό στοιχείο, διενεργούνταν έρευνα από το 2012, στο πλαίσιο της οποίας είχαν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής (σε Κύπρο και Ελβετία) για άνοιγμα λογαριασμών.

Οι απαντήσεις καταδείκνυαν την καταβολή μιζών, που θεμελίωναν την εμπλοκή Παπαχρήστου πριν ακόμα αποφασίσει να σπάσει την «ομερτά» ο Αντώνης Κάντας. Η εν λόγω σύμβαση (017Α/2001) υπεγράφη στις 5/7/2001, επί θητείας Ακη Τσοχατζόπουλου, στο ΥΕΘΑ μεταξύ Δημοσίου και εταιρείας KRAUSS-MAFFEI WEGMANN έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 εκατ. ευρώ. Ο «μιζαδόρος» της υπόθεσης Δημ. Παπαχρήστος αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα σε ανακριτή διαφθοράς, ενώ οι αστυνομικές αρχές κάνουν «φύλλο και φτερό» το σπίτι του και άλλα μέρη σε ανεύρεση τυχόν ενοχοποιητικών στοιχείων.

 Αμαρτωλές συμβάσεις Ακόμα χθες, την ίδια ώρα που η αστυνομία «τσιμπούσε» τον Δημ. Παπαχρήστο στον δρόμο του σπιτιού του, από την Εισαγγελία Διαφθοράς, επικεφαλής της οποίας είναι η Ελένη Ράικου, γινόταν γνωστό ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για κακουργήματα που καλείται να προσωποποιήσει η ανάκριση, και για μια ακόμη σύμβαση εξοπλιστικού προγράμματος. Η συγκεκριμένη «αμαρτωλή» σύμβαση (η 030Α/2000) αφορά στην προμήθεια 54 συστημάτων K/B STINGER επί οχήματος και του αναγκαίου εξοπλισμού και ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης και υπεγράφη στις 3/8/2000, πάλι επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας STN ATLAS ELEKTRONIK, έναντι τιμήματος 142.731.079 €. Στοιχεία γι’ αυτή τη δικογραφία προέκυψαν και από τις έρευνες των δικαστικών αρχών σε εταιρείες σχετιζόμενες με την υπόθεση των υποβρυχίων. Και για τις δύο υποθέσεις οι διώξεις αφορούν τα κακουργήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και, βεβαίως, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

 Οι διώξεις ασκήθηκαν μετά από εντολή της κ. Ράικου, στην οποία είχαν υποβάλει τα πορίσματά τους, μετά την ολοκλήρωση των επίπονων ερευνών τους, οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς, Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου. Λογαριασμοί και offshore Και οι δύο δικογραφίες χρεώθηκαν στους ανακριτές διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή και Σπύρο Γεωργουλέα, ενώ οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς συνεχίζουν τις έρευνές τους και για τουλάχιστον ακόμα δέκα εξοπλιστικά προγράμματα. Μάλιστα, η κ. Ράικου έχει συνεχείς επαφές και ανταλλάσσει στοιχεία με την ομόλογή της εισαγγελέα διαφθοράς στη Γερμανία. Στόχος της εισαγγελίας διαφθοράς είναι, πέραν της προσωποποίησης αδικημάτων, ο εντοπισμός του «μαύρου χρήματος» και η επιστροφή του στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε σχέση με τον Δημ. Παπαχρήστο ήταν άκρως αποκαλυπτική και η απολογία Κάντα.

 Εχει πει ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΕΘΑ: «Ενα άλλο εξοπλιστικό που πήρα προμήθεια ήταν τα αυτοκινούμενα πυροβόλα της γερμανικής εταιρείας WEGMANN. Το ΓΕΣ είχε εισηγηθεί στον υπουργό την προμήθεια ενός αριθμού των συγκεκριμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων. Εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα ήταν ο Δημήτρης Παπαχρήστος. Εκείνη την περίοδο, περί τα μέσα του 2000, εκτελούσα χρέη γενικού διευθυντή λόγω παραίτησης του κ. Σμπώκου μέχρι την τοποθέτηση του νέου γενικού διευθυντή κ. Κολίρη. Τότε ζήτησε και με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο αντιπρόεδρος της WEGMANN, κ. Ολαν Εσλερ συνοδευόμενος από τον κ. Παπαχρήστο, τον οποίο συνάντησα για πρώτη φορά.

Ο κ. Παπαχρήστος με επισκέφθηκε και άλλες φορές και μου είπε ότι η εταιρεία μού προσφέρει 0,5% του κόστους της σύμβασης, το οποίο ήταν περίπου 150.000.000 ευρώ… Μου άφησε δε να εννοηθεί ότι σε υψηλό επίπεδο είχε αναλάβει η εταιρεία. Μετά τη σύμβαση ανοίχτηκε λογαριασμός στην τράπεζα UBP Ζυρίχης. Στον λογαριασμό ο κ. Παπαχρήστος μέσω της εταιρείας OXYLOS, ιδιοκτησίας του κατέθεσε μέσω της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου περίπου 500.000 ευρώ και από μια άλλη εταιρεία GRAMON SERVICE άλλες 50.000… Κατέθεσε ακόμη 100.000 στην DRESDNER BANK στον λογαριασμό που μου είχε ανοίξει Λυγινός και άλλα 100.000 μου έδωσε ο Παπαχρήστος μετρητά στην Ελλάδα. »…

Θέλω να προσθέσω ότι υπήρχε και μία διαμάχη μεταξύ του Παπαχρήσου και ενός συνεταίρου του ονόματι Δαλαμάγκα. Αντικείμενο ήταν το μοίρασμα των κερδών και ο Δαλαμάγκας κατήγγειλε τον Παπαχρήστο στο ΣΔΟΕ και στη γερμανική εταιρεία. Ο Δαλαμάγκας μού είχε στείλει και εξώδικο να επιστρέψω χρήματα, αλλά του απάντησα ότι δεν είχα πάρει χρήματα από τον Παπαχρήστο». Την Πέμπτη ο Ευσταθίου Στο μεταξύ για μεθαύριο Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, ενώπιον του ανακριτή Μαλλή απολογείται ο επιχειρηματίας Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος επίσης κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Εκτός από τις 600.000 ευρώ, με τις οποίες εμφανίζεται να δωροδόκησε τον Α. Κάντα για την προμήθεια των υποβρυχίων, τα στοιχεία από την έρευνα των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς επιβεβαίωσαν και την απολογία Κάντα περί δωροδοκίας του και για τα STINGER ASRAD που κατασκεύαζε η γερμανική εταιρεία STΝ ATLAS. Οπως συγκεκριμένα έχει υποστηρίξει ο Κάντας, «συνολικά για υποβρύχια και ASRAD έλαβα -σε εμβάσματα- περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ». Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος πρώην μεσάζοντας όπλων έχει διαμηνύσει στον ανακριτή ότι θα αποκαλύψει όσα γνωρίζει για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων.

 Δηλώσεις Μαντζουράνη Με αφορμή και τις χθεσινές εξελίξεις, ο Ιωάννης Μαντζουράνης, εκ των συνηγόρων του Αντ. Κάντα, δήλωσε: «Μετά τα όσα κατέθεσε απολογούμενος ο κ. Κάντας, υπάρχει πληθώρα στοιχείων που επιτρέπουν και επιβάλουν στις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές να φθάσουν στην άκρη του νήματος της διαπλοκής στον χώρο των εξοπλιστικών προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι υπάρχει η απαραίτητη βούληση σε όλα τα όργανα του κράτους να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, στην επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο και στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών χωρίς διακρίσεις, επιλεκτική αξιοποίηση ανακριτικών πράξεων και αντιμετώπιση υποθέσεων και προσώπων με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εν ολίγοις, όσοι θέλουν τώρα -με αυστηρή προσήλωση στη νομιμότητα- μπορούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου