Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 8,2 δισ. ευρώ την τριετία 2015-2017, πιθανή λήψη έκτακτων μέτρων και το 2014 αν το ΣτΕ δικαιώσει οριστικά τους ένστολους για τα ...
ειδικά μισθολόγια, θεσμοθέτηση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο θα....
συνδέει άμεσα τις αποδοχές των υπαλλήλων με την αποδοτικότητά τους, καθώς και «πάγωμα» των δημοσίων δαπανών του 2014 στα επίπεδα του 2013, προβλέπει μεταξύ πολλών άλλων η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για την αναθεώρηση του Μνημονίου.
Στη συμφωνία περιελήφθησαν επίσης δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων εφόσον δεν «αποδώσει» η πρόσφατα ψηφισθείσα ρύθμιση, νέο άνοιγμα του ασφαλιστικού με την προώθηση περαιτέρω περιορισμών στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των πολιτών, αναβολή της εξομοίωσης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις πραγματικές τιμές της αγοράς για ένα ακόμη έτος, δηλαδή για το 2017 αντί για το 2016, και εφαρμογή νέων μέτρων πλήρους απελευθέρωσης των αγορών στο χονδρεμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες και τη μεταποίηση.
Η συμφωνία αναφέρει πάντως ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει από φέτος στις διεθνείς αγορές για την κάλυψη μέρους των δανειακών της αναγκών. Ωστόσο, δεσμεύει τη χώρα μας να προχωρήσει στην υιοθέτηση νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής την προσεχή τριετία και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εντός του 2014.
Αναλυτικά, τα 12 σημεία-δεσμεύσεις της Ελλάδος, που περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία με τους δανειστές είναι τα εξής:
1. Το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο, με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τον προϋπολογισμό του 2015, θα πρέπει να προσδιοριστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα για τα επόμενα τρία έτη. Ειδικότερα, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 πέραν κάθε πρόβλεψης συνέβαλε απλώς στη μείωση του δημοσιονομικού κενού του 2015 στο 1,1% του ΑΕΠ ή στα 2,1 δισ. ευρώ, από 1,8% του ΑΕΠ ή 3,4 δισ. ευρώ που είχε αρχικώς υπολογιστεί. Όμως, το κενό αυτό θα πρέπει να καλυφθεί στο νέο ΜΠΔΣ της περιόδου 2014-2017 και στον προϋπολογισμό του 2015, με την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων. Για το 2016, η τρόικα εκτιμά ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό 3,9 δισ. ευρώ και για το 2017 επιπλέον δημοσιονομικό κενό 2,2 δισ. ευρώ. Συνολικά, για την τριετία 2015-2017 εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 8,2 δις. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα.
2. Οι δημόσιες δαπάνες του 2014 πρέπει να συγκρατηθούν στα επίπεδα του 2013.
3. Για φέτος δεν απαιτούνται νέα δημοσιονομικά μέτρα. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει δράση για να καλύψει πιθανές νέες «μαύρες τρύπες» στα δημοσιονομικά μεγέθη, εφόσον προκύψουν αποφάσεις δικαστηρίων που θα ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική, όπως η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ που θα ακυρώνει τις περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων.
4. Εάν δεν αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις επί των δημοσιονομικών (όπως η αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης) που έχουν ήδη συμφωνηθεί και εφαρμόζονται, τότε θα προκύψει η ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις δαπανών.
5. Θα προωθηθεί ένα νέο «πακέτο» μεταρρυθμίσεων στα πρότυπα εκείνου που διαμόρφωσε ο ΟΟΣΑ. Θα πρέπει να περιλαμβάνει άρση των περιορισμών σε χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο και μεταποίηση.
6. Εφόσον δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα η συμφωνία για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τότε το σύστημα θα πρέπει «να ευθυγραμμιστεί πλήρως με εκείνα που ισχύουν στην Ε.Ε., μέσω νόμου που θα υιοθετηθεί το φθινόπωρο του 2014».
7. Μέχρι την 1η-1-2015 θα έχει θεσμοθετηθεί το πλαίσιο για την απαλλαγή από το σύστημα ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, έως τον Ιανουάριο του 2017 θα είναι έτοιμο το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, το οποίο θα συμβαδίζει με τις εμπορικές αξίες.
8. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, που δεν αποπληρώθηκαν πέρυσι (διατέθηκαν 6 δισ. ευρώ αντί πρόβλεψης για 8 δισ.), θα εξοφληθούν εντός του τρίτου τριμήνου του 2015. Σ' αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι νέες υποχρεώσεις, που υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
9. Θα επαναξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε σχετική μελέτη. Ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μέρους της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ τίθεται η ένταξη στο ενιαίο επικουρικό ταμείο των μισθωτών ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου.
10. Θα θεσπιστεί νέο μισθολόγιο, το οποίο θα συνδέει ευθέως τις αμοιβές με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η συμφωνία προβλέπει νέο πλαίσιο κλιμάκωσης αποδοχών, σύμφωνα με το οποίο το κατώτατο επίπεδο μισθών θα είναι αυξημένο και το ανώτατο μειωμένο. Κριτήρια για τη μισθολογική εξέλιξη θα αποτελούν πλέον η ικανότητα, η απόδοση και η υπευθυνότητα του υπαλλήλου. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα θα καταγράψουν εκ νέου τις αποδοχές όλων των εργαζομένων στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (τακτικές αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση, οδοιπορικά κ.λπ.)νπροκειμένου να διαμορφώσουν τη βάση επί της οποίας θα γίνουν οι νέες παρεμβάσεις. Το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η-1-2015, ταυτόχρονα με την έναρξη εφαρμογής ενός μόνιμου μηχανισμού αξιολόγησης όλων των εργαζομένων, στο πλαίσιο του οποίου θα επιβραβεύονται με πρόσθετες οικονομικές παροχές οι πραγματικά "άριστοι".
11. Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να διατηρηθούν ώστε να παραμείνει βιώσιμη η διαχείριση του ελληνικού χρέους. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να αποκλιμακωθεί σταδιακά περίπου στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και περίπου στο 112% του ΑΕΠ το 2022 (αντί προηγούμενων προβλέψεων για 124% του ΑΕΠ και 110% του ΑΕΠ αντιστοίχως).
12. Θα πρέπει να επιταχυνθούν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς οι εισπράξεις από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου περιορίζονται για φέτος στο 1,5 δισ. ευρώ. Η τρόικα διαπιστώνει αρκετές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, ενώ ο συνολικός εισπρακτικός στόχος του προγράμματος έως το 2020 αναθεωρείται προς τα κάτω και πλέον διαμορφώνεται στα 22,6 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ:ZERO NEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου