24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Κυριακή

Χωρίς νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα κλείσει το 2014



Πιο κοντά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) βρίσκονται οι ένστολοι ....

ασφαλισμένοι του ΤΕΑΠΑΣΑ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας), καθώς οι πρώτες ενδείξεις από τις συνεχείς...
διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, στελέχη των Ταμείων και αναλογιστές δεν είναι ενθαρρυντικές για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 απομακρύνεται το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επικουρικών συντάξεων στους 1 εκατ. ασφαλισμένους του ενιαίου υπερ-επικουρικού των μισθωτών. Και αυτό, παρά τα ελλείμματα που δεν φαίνεται να μηδενίστηκαν με τις περικοπές των συντάξεων κατά 5,2% που επιβλήθηκαν από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, η περιβόητη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και ο έλεγχος της δημοσιονομικής ισορροπίας του Ταμείου κάθε τρεις μήνες, τρομάζει τους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑ αλλά και αυτούς που βρίσκονται με το ένα πόδι εντός του Ταμείου, όπως είναι οι ασφαλισμένοι του κλάδου επικουρικής ασφάλισης στο ΤΕΑΠΑΣΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου – Αυγούστου, το κόστος για τις παροχές στο ΕΤΕΑ ανήλθε σε 1,866 δισ. με τα έσοδα να μην ξεπερνούν το 1,562 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ μειώθηκε καθώς το ΙΚΑ απέδωσε 110 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 180 εκατ. ευρώ που οφείλει στο επικουρικό, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 70 – 100 εκατ. ευρώ θα είναι τα έσοδα από την υποχρέωση για κοινή υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ.

Εφόσον κριθεί αναγκαίο, η διοίκηση του Ταμείου θα εγγράψει στα έσοδα και μέρος της περιουσίας του Ταμείου, προκειμένου το 2014 να κλείσει χωρίς νέες περικοπές στις συντάξεις. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να εξασφαλιστεί για το 2015, ανεξάρτητα από την ένταξη ή μη των ενστόλων.

Οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των στρατιωτικών έχουν συνεχείς συναντήσεις προκειμένου να διερευνήσουν ποια επιλογή τους συμφέρει περισσότερο: να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ ή να δημιουργήσουν δικό τους Επαγγελματικό Ταμείο (ΤΕΑ).

Οι πρώτες ενδείξεις από τους αναλογιστές δεν είναι θετικές για ΤΕΑ. Για τον λόγο αυτό φαίνεται πως προσανατολίζονται στο να ζητήσουν πίστωση χρόνου, επικαλούμενοι και την καθυστέρηση από τα συναρμόδια υπουργεία στον καθορισμό του συντελεστή βιωσιμότητας αλλά και της ρήτρας αξιόμαχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία από τις συσκέψεις με τη διοίκηση του ΕΤΕΑ, οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας ενημερώθηκαν ότι στην περίπτωση ένταξής τους στο ενιαίο επικουρικό, έως το τέλος του χρόνου, θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στο ύψος των εισφορών, καθώς σήμερα καταβάλλουν 5% και στο ενιαίο επικουρικό θα πληρώνουν 3%.

Βέβαια, ο κίνδυνος να… εξανεμισθούν οι επικουρικές συντάξεις των ενστόλων τα αμέσως επόμενα χρόνια, από την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας στο Ταμείο, είναι πιθανός, όμως μετά και την κατάργηση του κοινωνικού πόρου από την 1η Ιανουαρίου του 2015, τα περιθώρια για αυτόνομη πορεία δεν είναι πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου