24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Δευτέρα

Κώστας Κουκοδήμος....μιλα για ολους και για ολα


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του
Κώστα Κουκοδήμου

Ο Κουκοδήμος “καρφώνει” τον Λοβέρδο για την παραίτηση του από το Παιδείας...

Απαντήσεις για όλα και για όλους, δίνει ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, σε συνέντευξη που παραχώρησε...

στην «Επτά», λίγο πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από την αποχώρησή του από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο τέως υφυπουργός, δε διστάζει να βαθμολογήσει την κυβέρνηση, να αναφερθεί στη συνεργασία του με τον Ανδρέα Λοβέρδο, να εξηγήσει τους «προσωπικούς» λόγους της παραίτησής του, αλλά και σε όλη την «παραφιλολογία» που την συνόδεψαν προειδοποιώντας πως «υπάρχουν όρια και στην προκειμένη περίπτωση, κάποιοι τα ξεπέρασαν.»

Ο κ. Κουκοδήμος, χαρακτηρίζει «εξαιρετικά δύσκολη την πολιτική συγκυρία στην οποία βρέθηκε η χώρα», κάνοντας λόγο για «αναγκαία μεν, οδυνηρά όμως για τους πολίτες» μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Τέλος μιλά για «ότι άφησε στη μέση» (αν άφησε) στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και το πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ, υπογραμμίζοντας πως «ο ΠΑΟΚ υπήρχε πριν από εμάς και θα υπάρχει και μετά από μας.»

Συνέντευξη στην Ολυμπία Ευαγγέλου

Επτά: Συμπληρώσατε 7 χρόνια βουλευτής Πιερίας. Κάνοντας μια αναδρομή, τι είναι εκείνο που κρατάτε; Ποιοι τομείς βελτιώθηκαν και πού θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα;

Κώστας Κουκοδήμος: Η πολιτική μου διαδρομή-τουλάχιστον τα 5 από τα 7 χρόνια- συνέπεσε με την έναρξη της μεγάλης οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Αντιλαμβάνεστε πόσο επίπονο και ιδιαίτερα δύσκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο, νέο πολιτικό, που ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές και μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τον τόπο του και τους ανθρώπους του, να πρέπει να λειτουργήσει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή, θέλω να σας θυμίσω την εξαιρετικά δύσκολη πολιτική συγκυρία στην οποία βρέθηκε η χώρα, πριν από λίγα χρόνια. Κυκεώνας πραγματικός. Αλλεπάλληλες πολιτικές αναταράξεις, κυβερνήσεις συνεργασίας, επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις, εύθραυστες ισορροπίες, μνημόνια.

Η πολιτική και οι πολιτικοί απαξιώθηκαν από την κοινωνία και τους πολίτες. Η αυστηρή κριτική έδωσε τη θέση της στην ισοπεδωτική κριτική. Κρεμάλες στήνονταν έξω από τη Βουλή, αγανακτισμένοι πολίτες, περικοπές, μειώσεις μισθών, συντάξεων…Αναγκαία μέτρα μεν, τόσο οδυνηρά όμως για τους πολίτες.

Μια περίοδος πραγματικά δύσκολη για την Ελλάδα και για όλους μας. Θα σταθείτε στο «αναγκαία μέτρα» και ίσως κάποιοι ακόμη και σήμερα θέλουν να αμφισβητήσουν αυτή την αναγκαιότητα. Όμως ακόμη κι αυτοί θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της, και κατάφερε να σταθεί στα πόδια της. Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό. Κι αυτό κρατώ. Ότι η προσπάθεια και οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες.

Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν πολλά. Όμως κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια μεγάλη κρίση.

Ε.: Πόσο ικανοποιημένος είστε από τη συνεργασία των θεσμικών παραγόντων;

Κ. Κ.: Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε σε τοπικό επίπεδο και θα σας πω ότι εκ των πραγμάτων, καλούμαστε βουλευτές, φορείς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α. να συνεργαστούμε για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, απόψεις και θέσεις. Αυτό, δεν σημαίνει –επειδή ερμηνεύεται έτσι δυστυχώς πολλές φορές-ότι δεν συνεργαζόμαστε.

Και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, γιατί εσείς οι δημοσιογράφοι, πολλές φορές ερμηνεύετε υπερβολικά …ακόμη και τις διαφορετικές απόψεις. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο τα θέματα.


Ε.: Πώς αντιδρά ένας βουλευτής (κυρίως κυβερνητικός) όταν πέφτει «θύμα» αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση;



Κ. Κ.: Περιέγραψα και πριν το πλαίσιο της πολιτικής συγκυρίας μέσα στο όποιο ήμασταν υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε.

Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε σε θέματα όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η γέφυρα του Κορινού και άλλα θέματα που «έσκασαν» στην τοπική ειδησεογραφία με χαρακτηριστικά «αιφνιδιασμού».

Θα πρέπει όμως να σας πω ότι πολύ πριν απασχολήσουν τα πρωτοσέλιδα απασχόλησαν εμάς τους ίδιους τους βουλευτές και τους τοπικούς φορείς και θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι για πολλά από αυτά έγιναν σημαντικές προσπάθειες, με θετικά τις περισσότερες φορές αποτελέσματα. Όπως επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι και άλλα τόσα θέματα δεν απασχόλησαν ποτέ την τοπική ειδησεογραφία γιατί λειτουργήσαμε έγκαιρα και με γρήγορα αντανακλαστικά, όταν αντιληφθήκαμε ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα δημιουργούσαν αρνητικές επιπτώσεις ή συνέπειες στον τοπικό πληθυσμό.

Η αντίδρασή μας υπήρξε έντονη είτε με καταψήφιση άρθρων, είτε με παραστάσεις διαμαρτυρίας στους αρμόδιους υπουργούς, φτάσαμε στο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για μείζονα θέματα, ασκήσαμε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ε.: Κάποιοι ρωτούν, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, όχι μόνο για το εάν θα είστε και πάλι υποψήφιος βουλευτής, αλλά «και με ποιο κόμμα;»



Κ. Κ.: Θα το αντιμετωπίσω με χιούμορ το ερώτημα. Η Ν.Δ. είναι το κόμμα μου, το πολιτικό μου σπίτι και αυτό δεν θα αλλάξει. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν θα είμαι εκ νέου υποψήφιος. Μάλλον κάποιοι αγωνιούν φωναχτά!

Ε.: Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μπορεί να μην ήταν καλγια τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο εκλεκτός του κ. Σαμαρά, δεν τα κατάφερε κόντρα στον Απ. Τζιτζικώστα…


νίκη του κ. Τζιτζικώστα, ούτε θα την υποτιμήσω, ούτε θα την ερμηνεύσω. Η επιλογή του κόμματος και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης. Και τον στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις, όχι απλώς και μόνο γιατί ήταν επιλογή κομματική αλλά γιατί πίστευα και πιστεύω ότι είχε μια αξιόλογη πρόταση την οποία κατέθεσε στους πολίτες για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

Σέβομαι απόλυτα όλους όσους ρίχνονται με σώμα και ψυχή σε μια εκλογική μάχη, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι δύσκολη και την δίνουν με πάθος και συνέπεια.



Ε.: Μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει και μετά το Μάρτη, όπου είναι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας;

Κ. Κ.: Ναι εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και μετά το Μάρτη και ότι αυτή η Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συζήτηση για το θέμα ξεκίνησε πρόωρα, γιατί κάποιοι επενδύουν σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Εκτιμώ ότι αυτή η πολιτική στάση, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη χώρα.

Ε.: Οι δημοσκοπήσεις, δεν είναι και οι καλύτερες αυτήν την εποχή για την κυβέρνηση. Μπορεί να ανατραπούν στην κάλπη; Και κυρίως έχει τα περιθώρια «φιλολαϊκών» ελιγμών η κυβέρνηση, όταν ακόμα και για τον αριθμό των δόσεων για μια ρύθμιση προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, πρέπει να έχει την έγκριση των δανειστών;

Κ. Κ.: Οι δημοσκοπήσεις, το λέμε συχνά εμείς οι πολιτικοί και ίσως ακούγεται κλισέ αλλά έτσι είναι, αποτυπώνουν την βούληση της κοινής γνώμης σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Δεν τις προσπερνώ αλλά δεν θεωρώ ότι θα πρέπει από μόνες τους να καθορίζουν τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, διανύοντας μια ακόμη δύσκολη χρονιά με πολλές επιβαρύνσεις για τους πολίτες, οι δημοσκοπήσεις δεν θα μπορούσαν παρά να αποτυπώσουν την αγωνία των πολιτών, τον προβληματισμό ακόμη αν θέλετε και την οργή.

Οι φιλολαϊκοί ελιγμοί όπως τους αποκαλείτε, δεν είναι ελιγμοί. Έχουμε ακόμη πολύ δρόµο μπροστά µας. Όμως, όσα έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, δεν είχαν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες. Ούτε πίστευε κανείς ότι μπορούσαν να προχωρήσουν στην Ελλάδα. Προχωράμε με σταθερό βηματισμό. Αυτό πράττουμε.

Ε.: Ζήσατε την κυβέρνηση «από μέσα», το διάστημα που ήσασταν υφυπουργός Παιδείας. Αν σας ζητούσα να βαθμολογήσετε τη συνεργασία μεταξύ των μελών της, τι βαθμό θα βάζατε με άριστα το 10;

Κ. Κ.: Η κυβέρνηση είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Την υπηρετούν άνθρωποι με κοινό στόχο όμως πολλές φορές μπορεί ο βηματισμός τους να μην είναι απόλυτα συγχρονισμένος. Το θεωρώ απολύτως υγιές.

Η κυβέρνηση αυτή δεν φοβάται ούτε να παραδεχθεί «λάθη» όπως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ ούτε «δυσλειτουργίες» που τυχόν προκύπτουν. Το πρόβλημα σ’αυτή τη χώρα είναι πως όλοι θέλουν να εμφανίζονται «αλάνθαστοι» και προσπαθούν να μας πείσουν ότι με ένα «μαγικό ραβδί» θα λύσουν τα προβλήματα. Δεν είναι έτσι.

Εμείς δεν λειτουργούμε έτσι. Ναι έγιναν σφάλµατα. Όχι τώρα, εδώ και δεκαετίες. Αλλά κάποιοι παίρνουν την ευθύνη και σηκώνουν το βάρος να τα διορθώσουν.

Αν θα βαθμολογούσα τη συνεργασία λοιπόν των μελών της με άριστα το 10, θα έβαζα 6.


Ε.: Υποθέτω ότι το ερώτημα που έχετε δεχθεί περισσότερο από κάθε άλλο τον τελευταίο μήνα, είναι «γιατί παραιτηθήκατε», από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας…

Οι «προσωπικοί λόγοι» που επικαλεστήκατε στην επιστολή παραίτησης, έδωσαν «τροφή» για κάθε είδους «καλόβουλη» ή «κακόβουλη» ερμηνεία. Ένα μήνα μετά θα μπορούσατε να πείτε με μεγαλύτερη σαφήνεια, ποιοι είναι αυτοί οι προσωπικοί λόγοι;



Κ. Κ.: Είμαι σίγουρος ότι έχετε διαβάσει και έχετε ακούσει τα πιο ευφάνταστα σενάρια γύρω από το θέμα αυτό.

Κοιτάξτε, δέχομαι τα «καλόβουλα» σχόλια ή την ερμηνεία που αφορά απλές σκέψεις πολιτών. Εκείνο που δεν δέχομαι και δεν θα ανεχθώ ποτέ είναι η προσπάθεια ορισμένων δημοσιογράφων και ειδικότερα μέσων ενημέρωσης ή τηλεοπτικών σταθμών να πλήξουν την τιμή και την ηθική μου.

Θα σας μιλήσω πολύ συγκεκριμένα, γιατί ήδη έχω προσφύγει στα δικαστήρια, σε δυο περιπτώσεις που αισθάνθηκα ότι θίγομαι βάναυσα εγώ, το όνομά μου, η οικογένειά μου, τα παιδιά μου.

Δεν ανέχομαι από κανέναν «δήθεν» πολιτικό αναλυτή, να εκστομίζει δημόσια κατηγορίες σε βάρος μου, αστήρικτες εικασίες, φανταστικά σενάρια περί εκβιασμού μου, περί φοροδιαφυγής, περί απάτης σε βάρος του δημοσίου.

Να αφήνονται υπόνοιες για συναλλαγές, με μεγάλη ευκολία, να δημιουργούν «ομιχλώδες» κλίμα, επειδή κάποιοι όχι απλώς δεν σεβάστηκαν την πολιτική μου απόφαση να παραιτηθώ για προσωπικούς λόγους, αλλά γιατί για τους δικούς τους «μικρούς» και ευτελείς λόγους, θέλησαν να με πλήξουν πολιτικά.

Λυπάμαι πραγματικά, γιατί έχω δεχθεί κατά καιρούς «σκληρή κριτική από ΜΜΕ και συναδέλφους σας. Ποτέ μα ποτέ, δεν επέλεξα τη δικαστική οδό, διότι θεώρησα ότι στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους και πάντα σε επίπεδο πολιτικής κριτικής βρέθηκα στο επίκεντρο.

Όμως μέχρι εκεί. Υπάρχουν όρια. Στην προκειμένη περίπτωση, κάποιοι τα ξεπέρασαν. Δημιούργησαν γύρω από το όνομά μου μια παραφιλολογία που είχε στο επίκεντρο μόνο ψεύδη και αναλήθειες, εικασίες και σενάρια που δεν βασίζονταν πουθενά μα πουθενά. Σε κανένα στοιχείο. Και τους προκαλώ ακόμη και σήμερα. Να δώσουν στη δημοσιότητα ο,τι έχουν και δεν έχουν. Όχι όμως άλλα λόγια. Στοιχεία.

Αναγκάστηκα να καταφύγω στο ΣΔΟΕ και να παρουσιάσω στα τοπικά ΜΜΕ έγγραφο το οποίο επιβεβαιώνει ότι καμία φορολογική εκκρεμότητα δεν έχω εγώ και οι επιχειρήσεις μου. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να θίξει την τιμή και την υπόληψή μου. Τελεία και παύλα.

Επιτρέψτε μου ακόμη να πω ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν ακόμη και το θέμα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών για να με «κατηγορήσουν» για ευνοϊκή μεταχείριση, πελατειακές σχέσεις με απώτερο στόχο την υφαρπαγή ψήφων κ.α. τέτοια φαιδρά. Θα σας μιλήσω με αριθμούς. Φέτος λοιπόν στην Πιερία έγιναν 26 αποσπάσεις, το 2013 –χρονιά κατά την οποία δεν ήμουν υφυπουργός- 40 και το 2012 έγιναν 36. Ποια είναι λοιπόν η περίφημη ευνοϊκή μεταχείριση.

Ε.: Η συνεργασία σας με τον Ανδρέα Λοβέρδο, πώς ήταν;

Κ. Κ.: Μέχρι τις 27 Αυγούστου οι σχέσεις μας ήταν άριστες. Μετά απλώς σταμάτησε να υφίσταται η συνεργασία. Θα σας παραπέμψω στο ΦΕΚ της 28ης Αυγούστου 2014 για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Ε.: Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν την ελπίδα, πως με την τοποθέτησή σας στο Υπουργείο Παιδείας, θα δρομολογούνταν κάποιες λύσεις όσον αφορά υποδομές σχολείων στην Πιερία. Θεωρείτε, ότι αφήσατε κάτι στη μέση;



Κ. Κ.: Θα ήταν κρίμα, να μείνω στο Υπουργείο Παιδείας και ως Υφυπουργός να μην έχω τη δυνατότητα να δώσω λύσεις σε προβλήματα.Ούτε θα ανεχόμουν να κάθομαι απλώς σε μια καρέκλα, σαν άδειο πουκάμισο. Γι’αυτό προτίμησα να φύγω.

Στη μέση όμως δεν άφησα τίποτα. Από τις πρώτες μου ενέργειες ήταν να δρομολογήσω και να διασφαλίσω λύση στο πρόβλημα της στέγης του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης. Και αυτή η λύση βρέθηκε και το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και την πορεία του θέματος την παρακολουθώ προσωπικά.

Επίσης, καταφέραμε να ανανεώσουμε σε μεγάλο βαθμό και να εμπλουτίσουμε τις ειδικότητες των δημοσίων ΙΕΚ και ειδικά της Κατερίνης όπου φέτος εντάχθηκαν νέες σύγχρονες ειδικότητες.

Να πω επίσης ότι δόθηκε λύση στο πρόβλημα της πιστοποίησης των αποφοίτων των ΙΕΚ που ταλαιπωρούσε πολλούς αποφοίτους και εδώ στην Πιερία, δώσαμε έμφαση στο θέμα των προγραμμάτων Δια βίου Μάθησης που θα τρέξουν στο νομό αλλά και στην λειτουργία της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος και στην Πιερία.

Ε.: Μετά από 10 χρόνια (αν προσθέσουμε και τη θητεία σας στη Γ.Γρ. Αθλητισμού) με την πολιτική, σε ποιον χώρο βρίσκονται οι μεγαλύτεροι «πολιτικοί αντίπαλοι» σας; Εντός ή εκτός Νέας Δημοκρατίας;

Κ. Κ.: Έχει κριθεί ήδη αυτό. Δεν αισθάνομαι ότι έχω αντιπάλους. Έχω συναγωνιστές. Αυτός που πιστεύει στην Ν.Δ. δεν μπορεί να πολεμά ούτε την παράταξη ούτε τους ανθρώπους της. Αυτοί που με αντιμετωπίζουν ως αντίπαλο σίγουρα δεν ανήκουν στη Ν.Δ.


Ε.: Το τελευταίο διάστημα οι συχνές παρουσίες σας στην Τούμπα στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ «πυροδότησαν» σενάρια συνεργασίας σας με τον Ιβαν Σαββίδη. Τι από όλα ισχύει και για τι είδους συνεργασία συζητάτε;

Κ. Κ.: Δεν αντιλαμβάνομαι πραγματικά το λόγο που δημιουργήθηκε τόσος θόρυβος γύρω από το θέμα του ΠΑΟΚ. Ως ΠΑΟΚτσής στήριζα όλα αυτά τα χρόνια την ομάδα μου. Αυτό που έκανα στην παρούσα χρονική στιγμή ήταν να εκφράσω την βούλησή μου να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ να ξεπεράσει προβλήματα που τον ταλαιπωρούν χρόνια.

Ο ΠΑΟΚ υπήρχε πριν από εμάς και θα υπάρχει και μετά από μας.

Σε ο,τι αφορά τον Ιβάν Σαββίδη, θα πω ότι είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι θέλουν να επενδύσουν, να υποστηρίξουν επενδυτικά τη Βόρεια Ελλάδα και αυτό το τιμώ και το υποστηρίζω. Η καλή σχέση που έχω με τον Ιβάν Σαββίδη και η προσέγγιση μου αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτή την προοπτική της συνεργασίας. Των επενδύσεων που δημιουργούν υποδομές και θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου