24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τρίτη

Τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια; Πού τελειώνει η διαμαρτυρία και πού αρχίζει ο βανδαλισμός;


Κέζα Λώρη

Κανονικά ένα πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται φύλακες με αλεξίσφαιρα γιλέκα. Κανονικά σε ένα πανεπιστήμιο δεν γίνεται έλεγχος διαβατηρίων, σαν να περνάει κάποιος παράνομα τα σύνορα. Κανονικά σε ένα πανεπιστήμιο γίνεται μάθημα, γίνεται έρευνα, διακινούνται ιδέες, υπάρχει πολιτική....
και κοινωνική εγρήγορση. Στο ελληνικό πανεπιστήμιο οι κανονικότητες έχουν υποκατασταθεί από τον εκφοβισμό, την παρακώλυση των μαθημάτων, τους βανδαλισμούς
- όλα αυτά με ιδεολογικό προκάλυμμα. Οι συντηρητικές δυνάμεις (της τάξης και της ασφάλειας) αντιμάχονται τις προοδευτικές δυνάμεις (της προόδου και της επανάστασης). Πολύ κλισέ.


Ας δούμε, λοιπόν, τις τελευταίες εξελίξεις. Ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης, αποφάσισε να γίνεται έλεγχος σε όποιον μπαίνει στις σχολές. Δηλαδή θα ζητείται ταυτότητα. Η γενική ιδέα είναι ότι ναι μεν λειτουργούν κυλικεία αλλά το πανεπιστήμιο δεν είναι καφενές. Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες για περιπτώσεις καταστροφών που γίνονται από άτομα άσχετα με την εκπαιδευτική κοινότητα. Καταγράφονται τραμπουκισμοί που δικαιολογούνται με πολιτικά επιχειρήματα: μειώνεται η χρηματοδότηση της ανώτατης παιδείας, απολύεται προσωπικό, αυξάνονται οι ανάγκες για φοιτητικές εστίες, άρα χρειάζεται επανάσταση.

Ορισμένα περιστατικά των τελευταίων ετών αποτελούν υλικό για προβληματισμό. Οχι απαραίτητα από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Παντού τα ίδια γίνονται: άσχημες συμπεριφορές και εγκληματικές πράξεις. Να θυμηθούμε τη νεαρά στην Πάτρα που διέκοψε τη συνέλευση των καθηγητών, είχε σταθεί πάνω από τον πρύτανη και του έλεγε «άκου να δεις, αγοράκι μου, θα κάνεις αυτό που σου λέω εγώ». Να τη δικαιολογήσουμε; Είναι πιεσμένη κοινωνικά και οικονομικά, δεν θέλει αλλαγές και παραφέρεται. Το προσπερνάμε για να θυμηθούμε τους φοιτητές της Κρήτης, που κλείδωσαν τους καθηγητές τους επί 12 ώρες, τους απαγόρευαν να πάνε στην τουαλέτα προκειμένου να περάσει το δικό τους σε κάποιο θέμα. Να αποδεχτούμε ότι τα παιδιά είχαν πολιτικά δίκιο και το τράβηξαν λιγάκι στα άκρα.

Να θυμηθούμε τα γεγονότα στο Φυσικό της Αθήνας, όπου με αφορμή κάποια διαδήλωση και το αν θα γίνει μάθημα ή όχι φοιτητές πέταξαν καφέ στο πρόσωπο του πρύτανη και του υποσχέθηκαν παντοτινή στοργή με φράσεις όπως «θα βρω πού μένεις και θα έρθω να σε κάψω», «θα κάνουμε κατάληψη, θα σε κλείσουμε στο υπόγειο και θα σε βασανίσουμε, ρε». Να θυμηθούμε την πρόσφατη διάρρηξη στο Τμήμα Μεθοδολογίας της Επιστήμης όπου άγνωστοι έσπασαν σιδεριά και μπήκαν από το παράθυρο, κατόπιν διέλυσαν καμιά εικοσαριά πόρτες, άρπαξαν έναν υπολογιστή και το χρηματοκιβώτιο.

Να μην ξεχάσουμε την περυσινή συμπαράσταση στις καθαρίστριες στο Αριστοτέλειο. Τα σκουπίδια ήταν βουνό στις αίθουσες, στους διαδρόμους, στο προαύλιο, οι τουαλέτες ήταν βωμοί της μπόχας και όταν ορισμένοι φοιτητές αποφάσισαν να μαζέψουν το χάλι, προπηλακίστηκαν από εκείνους που ήθελαν να αποτρέψουν τις απολύσεις. Το πανεπιστήμιο ήταν κλειστό επί εβδομάδες λόγω βρωμιάς και δυσωδίας. Ολα ετούτα είναι ερανιστικά, ιστορίες από ένα σύστημα που λειτουργεί με πολλά προβλήματα, προφανή προβλήματα. Στο τοπίο λοιπόν εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, εσχάτως με τους βουλευτές του. Τρεις από αυτούς, η Θεανώ Φωτίου, ο Νίκος Φωτόπουλος και ο Χρήστος Μαντάς, συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες εναντίον της απόφασης του Φορτσάκη να εφαρμόσει face control στο πανεπιστήμιο.


Οι τρεις βουλευτές προσήλθαν κατά δήλωσή τους για να ενημερωθούν για το κλείσιμο των εισόδων στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου, για τον έλεγχο ταυτοτήτων και για τον «εγκλεισμό των διοικητικών υπαλλήλων». Να πούμε βεβαίως ότι ποτέ οι δυνάμεις της Αριστεράς δεν διαμαρτυρήθηκαν για την ομηρεία πανεπιστημιακών από φοιτητές, ουδέποτε διαμαρτυρήθηκαν για το χτίσιμο εισόδων σε γραφεία καθηγητών (ναι, με τούβλα, για να παρεμποδίζονται οι αντιδραστικοί διδάσκοντες), ουδέποτε πήραν θέση για τους επαναστατικούς προπηλακισμούς. Ουδέποτε ως τώρα. Γιατί καθώς μεγαλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ωριμάζει, γεννιούνται άλλες ανάγκες. Αγάπη για την επανάσταση, αγάπη και για την τάξη. Ας κρατήσουμε λοιπόν τη δήλωση του Δημήτρη Βίτσα, επιτελάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταδίκασε τις μεθόδους του Φορτσάκη αλλά ταυτόχρονα κράτησε αποστάσεις από τους βαρβάρους: «Οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές είναι ανεπίτρεπτοι». Ενα το κρατούμενο.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου