Νέα μελέτη δείχνει πως η συστηματική κατανάλωση πικάντικων φαγητών, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου..
θανάτου ή θανάτου από ορισμένα νοσήματα, όπως ο καρκίνος, η ισχαιμική καρδιοπάθεια και οι αναπνευστικές παθήσεις.
Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από σχεδόν 500.000 εθελοντές, ηλικίας 30-79 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το ιατρικό ιστορικό και τις διατροφικές τους συνήθειες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για διάστημα 7,2 ετών κατά μέσο όρο.
θανάτου ή θανάτου από ορισμένα νοσήματα, όπως ο καρκίνος, η ισχαιμική καρδιοπάθεια και οι αναπνευστικές παθήσεις.
Συνολικά, βρέθηκε πως οι εθελοντές που κατανάλωναν πικάντικο φαγητό 1 με 2 φορές την εβδομάδα είχαν 10% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου στο διάστημα διεξαγωγής της μελέτης, συγκριτικά με όσους επέλεγαν να καταναλώσουν πικάντικο φαγητό λιγότερο από 1 φορά την εβδομάδα.
Επιπλέον, υψηλότερη συχνότητα κατανάλωσης, δηλαδή 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, φάνηκε να συνδέεται με μείωση της πιθανότητας θανάτου κατά 14%. Τέλος, η συχνή κατανάλωση πικάντικου φαγητού σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, ισχαιμική καρδιοπάθεια και αναπνευστικά νοσήματα, και ειδικότερα μεταξύ των γυναικών.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δε μπορεί να οδηγήσει σε εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, εν τούτοις περαιτέρω διερεύνηση ενδεχομένως να συμβάλλει στη δημιουργία νέων διατροφικών συστάσεων ή την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου