24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Σάββατο

Το συρματόπλεγμα του ΕΒΡΟΥ





Γεμάτος αγκάθια μοιάζει να είναι ο Έβρος και το συρματόπλεγμα που ο Χρ. Παπουτσής τοποθέτησε κατά μήκος της όχθης του πριν μερικά χρόνια για να ανακόψει τις μεταναστευτικές τότε...
ροές προς την χώρα μας.

 Ήταν οι εποχές που κάποιοι φρόντιζαν να εισάγουν στην πολιτική φρασεολογία τον όρο του «λαθρομετανάστη» προκαλώντας την οργή αντιρατσιστικών οργανώσεων αλλά και κομμάτων που με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν μάχη για την αντιστροφή του ξενοφοβικού κλίματος που τότε γιγαντώθηκε στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας με τα γνωστά και τραυματικά επακόλουθα.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Ήταν η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης και ο Τομέας Δικαιωμάτων του κόμματος πρωτοστάτησαν στην πολεμική που δημιουργήθηκε ενάντια στην κατασκευή του περίφημου Φράχτη του Έβρου κατηγορώντας τις τότε κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις για ρατσιστική και εγκληματική πολιτική υποταγή στις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων και της συνθήκης του Δουβλίνου.

Τα χρόνια πέρασαν, οι κυβερνήσεις άλλαξαν και ο Φράχτης παραμένει στην θέση του μιας και τους μήνες της αριστερής διακυβέρνησης της χώρας κανείς από από τα έδρανα της πλειοψηφίας δεν θυμήθηκε τα όσα το κόμμα του έλεγε από την θέση της μειοψηφίας. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά βρίσκονται αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με τις θέσεις και τις αρχές που τους οδήγησαν στο τιμόνι της εξουσίας. 

Την ώρα που κομματικά όργανα αλλά και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν στην σημερινή πορεία διαμαρτυρίας που απαιτεί το άμεσο γκρέμισμα του ελληνικού «Φράχτη του Αίσχους», στο Μαξίμου έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης που μπορεί να ικανοποιήσει τα πολιτικά αντανακλαστικά μιας μερίδας μελών και ψηφοφόρων αλλά θέτει παράλληλα σε δοκιμασία τις ήδη προβληματικές σχέσεις της χώρας με το Βερολίνο και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε μύριες όσες συντηρητικές κορώνες που θα πρωτοστατήσουν στις καταγγελίες περί αντεθνικής πολιτικής.

Με δεδομένη την θέση της κυβέρνησης που υποστηρίζει σε διεθνές επίπεδο την απορρόφηση του μεγαλύτερου τμήματος των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, μόνο ως αντιφατική ενέργεια θα φάνταζε στα μάτια των εταίρων το «άνοιγμα» του Έβρου, γεγονός που σύμφωνα με το Μαξίμου είναι βέβαιο πως θα δυσκολέψει την διαπραγματευτική θέση της χώρας σε επίπεδο ΕΕ. 

Τα τελευταία 24ωρα δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που τοποθετούνται υπερ της διατήρησης του συρματοπλέγματος στα ελληνοτουρκικά σύνορα επισημαίνοντας την ανυπαρξία δομών και εγκαταστάσεων στην περιοχή που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενη ροή προσφύγων από τον Έβρο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός της ΕΕ προβλέπει την δημιουργία κέντρων καταγραφής προσφύγων μόνο στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και όχι στα χερσαία σύνορα της χώρας.

Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως σε κατ ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για την στάση που η Τουρκία θα κρατήσει στο ενδεχόμενο κατάργησης του Φράχτη. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η Άγκυρα δεν έχει μέχρι σήμερα δείξει το παραμικρό δείγμα γραφής στον έλεγχο των διακινητών που δρουν στις ακτές της απεναντίας έχει επιδείξει ένα αυστηρό πρόσωπο στις περιπτώσεις των προσφύγων που πρόσφατα συγκεντρώθηκαν στην Ανδριανούπολη της Ανατ. Θράκης με σκοπό να αναζητήσουν ευρωπαική δίοδο μέσω του Έβρου. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες υποχρεώθηκαν από τις τουρκικές αρχές να εγκαταλείψουν αυτή την προσπάθεια και εξαναγκάσθηκαν να αναζητήσουν τρόπους διαφυγής μέσω των γνωστών κυκλωμάτων που δρουν ανεξέλεγκτα στα παράλια της χώρας στο Αιγαίο.

 «Και να γκρεμίσουμε εμείς τον Φράχτη του Έβρου, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η Τουρκία θα συνδράμει στην δημιουργία μιας ασφαλούς διαδρομής για τους πρόσφυγες μέσω της Θράκης» είναι η σκέψη κυβερνητικών παραγόντων που φοβούνται πως μια τέτοιου είδους «μονομερής ενέργεια» μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει για την χώρα χωρίς στην ουσία να έχει προσφέρει το παραμικρό στους ίδιους τους πρόσφυγες αν η Τουρκία εξακολουθεί να τους εξωθεί προς το Αιγαίο.

Τα επιχειρήματα και οι προβληματισμοί του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης μάλλον, όμως, δεν συγκινούν το αριστερό της ακροατήριο που επιμένει στο γκρέμισμα του φράχτη χωρίς να είναι διατεθειμένο να μπει στην λογική της διπλωματικής συζήτησης του προβλήματος. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που συνηγορούν της άποψης πως κάθε μέρα που περνά με τον Έβρο κλειστό θα αυξάνονται τα ναυάγια και οι νεκροί στο Αιγαίο που θα χρεώνονται στην κυβέρνηση.

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» ή «μπρος ο Φράχτης και πίσω τα ναυάγια»; Όπως και να το διαβάσει κανείς η ουσία είναι ίδια και αποτυπώνει τον εγκλωβισμό της κυβέρνησης σε ένα πρόβλημα που μόνο απώλειες θα φέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου