Του Γιώργου Αρβανιτίδη*
Πριν από μερικές μέρες η Ευρώπη έκανε ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού. Ένα βήμα αναγκαίο, που δυστυχώς, όμως, έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και αφήνει σημαντικά κενά.
Η επίσημη αναγνώριση του ...
προσφυγικού ως ευρωπαϊκού προβλήματος και η δέσμευση των κρατών-μελών για σεβασμό του διεθνούς δικαίου αποτελούν σημαντικές εξελίξεις. Ομοίως και η δέσμευση της Τουρκίας να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
προσφυγικού ως ευρωπαϊκού προβλήματος και η δέσμευση των κρατών-μελών για σεβασμό του διεθνούς δικαίου αποτελούν σημαντικές εξελίξεις. Ομοίως και η δέσμευση της Τουρκίας να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
Αρκούν όμως αυτά, για να λυθεί ένα τόσο έντονο και σύνθετο πρόβλημα;
Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό πάσχει πολλαπλά και η βιωσιμότητά της είναι εξαιρετικά αμφίβολη για πολλούς λόγους.
Πρώτον, οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου δεν προβλέπουν με σαφήνεια αν, πως και πότε θα γίνει η μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα στις Ευρωπαϊκές χώρες. Εάν δεν υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα υπάρχει κίνδυνος οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.
Δεύτερον, η συμφωνία δεν συνιστά κοινή μεταναστευτική πολιτική αλλά ένα πακέτο ρυθμίσεων η εφαρμογή του οποίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν Ελλάδα και Τουρκία ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε όσα έχουν δεσμευτεί.
Για παράδειγμα, θα καταφέρει η χώρα μας να στήσει έναν μηχανισμό γρήγορης και αξιόπιστης διεκπεραίωσης των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου που θα δεχτεί το επόμενο διάστημα; Θα καταφέρουν οι τουρκικές αρχές να καταπολεμήσουν τα κυκλώματα διακίνησης και να διασφαλίσουν τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων;
Τρίτον, ακόμα και αν όλα αυτά γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεν υπάρχει πρόβλεψη τι θα συμβεί όταν ξεπεράσουμε τον αριθμό των 75.000 προσφύγων που προβλέπει η συμφωνία μετεγκατάστασης.
Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν δικαιολογούν μεγάλες προσδοκίες, πόσο μάλλον πανηγυρισμούς. Οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται, οι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε Ειδομένη και Πειραιά και η Κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να διαχειριστεί την κατάσταση.
Εάν δεν υπάρξει άμεσα συγκεκριμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο είναι βέβαιο ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
*Ο Γιώργος Αρβανιτίδης είναι Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου