Τώρα που οι τίτλοι του ΔΟΛ πέρασαν στον Βαγγέλη Μαρινάκη έναντι 22,8 εκατ. ευρώ, θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που μετατράπηκαν σε μετόχους θυσιάζοντας εργατοώρες για να μείνει ο πτωχευμένος οργανισμός ζωντανός;
Μπλεγμένοι στο γραφειοκρατικό κουβάρι παραμένουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, οι οποίοι θα πρέπει να οπλιστούν με περαιτέρω υπομονή για το τι μέλλει γενέσθαι όχι μόνο για τα δεδουλευμένα τους αλλά και για το εργασιακό τους μέλλον.
Μέχρι στιγμής, ο νέος ιδιοκτήτης δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του αναφορικά με τη διατήρηση ή μη των εργαζομένων, ενώ σχετικά με το ύψος του ποσού που θα λάβουν για τα δεδουλευμένα τους, όλα θα εξαρτηθούν από την εξυπηρέτηση των ασύμμετρων συμφερόντων όσων -πιστωτών ή μη- προηγούνται ή βρίσκονται στην ίδια κατηγορία του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του koutipandoras.gr, δεν τίθεται καν το σενάριο οι εργαζόμενοι να λάβουν το συνολικό ποσό που τους χρέωσε ο Ψυχάρης. Στη μόνη περίπτωση που αυτό δύναται να συμβεί, είναι ο νέος μεγαλομέτοχος να καταβάλλει -χωρίς κανένας να τον υποχρεώνει- το ποσό που θα υπολείπεται από το ποσοστό που θα λάβουν οι εργαζόμενοι από τα 22,8 εκατ. ευρώ.
του Άγγελου Προβολισιάνου
Κι εδώ, τα συμφέροντα των εργαζομένων «σκοντάφτουν» για άλλη μια φορά πάνω στα πεπραγμένα του Σταύρου Ψυχάρη. Συγκεκριμένα, ο πρώην ιδιοκτήτης του ΔΟΛ κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης εκχώρησε στην πιστώτρια τράπεζα το λογαριασμό που καταβάλλονταν τόσο τα διαφημιστικά όσο και τα έσοδα από τις πωλήσεις των εφημερίδων. Με τον τρόπο αυτό, ο Ψυχάρης κατάφερε να αποκλείσει τους εργαζομένους από αξιώσεις επί των δεδουλευμένων τους, καθότι υπήρχαν έσοδα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν η πιστώτρια κρατήσει το σύνολο του ποσού, τότε συγκεκριμένη μερίδα εργαζομένων προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας το ποσό που τους αναλογεί.
Επιπλέον, ο «αεράτος» πρώην εκδότης, τοποθετώντας εμπράγματες ασφάλειες, πάλι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκαθάρισης, υποβίβασε τους εργαζομένους στην τρίτη «τάξη» του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2012 επί θητείας Μιλτιάδη Παπαϊωάνου.
Ως εκ τούτου, αντί να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη δεύτερη κατηγορία, έχοντας τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν μεγαλύτερο ποσοστό των απλήρωτων δεδουλευμένων -με γνώμονα τα εκατομμύρια του Μαρινάκη, ο Σταύρος Ψυχάρης εξασφάλισε τους πιστωτές και παράλληλα συρρίκνωσε το ποσοστό των εργαζομένων που έβαλαν «πλάτη» όλο αυτό το διάστημα.
Έτσι λοιπόν, μετά την αποπληρωμή των πιστωτών, των εξόδων ειδικής διαχείρισης (σ.σ. Grant Thorton και δικηγορική εταιρία «Ανδρέας Αγγελίδης») και της προαναφερόμενης εμπράγματης ασφάλειας, θα έρθει η ώρα της αποπληρωμής των εργαζομένων. Η τελευταία τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το 2015 τοποθέτησε στην ίδια κατηγορία (άρθρο 975 του ΚΠΔ) τις απαιτήσεις που έχουν ως βάση την παροχή εξαρτημένης εργασίας
με τις αξιώσεις της Εφορίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Σύμφωνα με νομικές πηγές, το ποσοστό που θα καταλήξει στην τσέπη των εργαζομένων αναμένεται να είναι τουλάχιστον το 50% των δεδουλευμένων και της αποζημίωσης, δίχως να αποκλείονται και πιο αισιόδοξα σενάρια.
Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό, με το επόμενο βήμα να είναι η κατάρτιση λίστας προτεραιότητας των δανειστών και της
διανομής των ανάλογων ποσών προς αυτούς. Το γεγονός που ενδεχομένως εκτροχιάσει χρονικά την εν λόγω διαδικασία θα είναι η κατάθεση ανακοπής από κάποιον πιστωτή, ο οποίος θα θεωρήσει ότι από τη συγκεκριμένη λίστα θίγονται τα συμφέροντά του. Εξ ου και οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η ιδανική πρακτική στην προκειμένη περίπτωση είναι η λίστα να σχηματιστεί από τους ειδικούς διαχειριστές, με σκοπό να αποφευχθούν δικαστικές αξιώσεις που θα κωλυσιεργήσουν για χρόνια την αποπληρωμή των εργαζομένων.