Δικηγόροι, γιατροί, τραπεζικοί θα πρέπει να «καρφώνουν» τους πελάτες τους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Πληροφοριοδότες της εφορίας για τις κινήσεις των πελατών τους καθιστά η κυβέρνηση τους δικηγόρους, τους τραπεζικούς ή και όσους άλλους δεσμεύονται ως σήμερα από το επαγγελματικό απόρρητο.
Έτσι μετά το τραπεζικό απόρρητο, «σπάει» και κάθε
άλλο απόρρητο, εφόσον η εφορία θεωρήσει ότι υποκρύπτει οικονομική συναλλαγή.
Με διάταξη στο σχέδιο Νόμου που
φέρνει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα (άρθρο 12 - Τροποποιήσεις διατάξεων Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας) το υπουργείο Οικονομικών θέλει να μπορεί να παραβιάζει οποιοδήποτε επαγγελματικό απόρρητο, ακόμα και χωρίς εισαγγελική άδεια. Πλέον, δίνεται
φέρνει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα (άρθρο 12 - Τροποποιήσεις διατάξεων Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας) το υπουργείο Οικονομικών θέλει να μπορεί να παραβιάζει οποιοδήποτε επαγγελματικό απόρρητο, ακόμα και χωρίς εισαγγελική άδεια. Πλέον, δίνεται
η δυνατότητα στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να υποδεικνύει με απόφασή του κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Ωστόσο ο ορισμός των υπόχρεων θα πραγματοποιείται χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη διοικητική ενέργεια. Συγκεκριμένα η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να ζητάει πληροφορίες από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από το επαγγελματικό απόρρητο, όχι μόνο όμως για οικονομικές συναλλαγές που είχαν οι ίδιοι με τους πελάτες τους, αλλά ακόμα και για τις οικονομικές συναλλαγές που έχουν οι πελάτες τους, εφόσον τα χρήματα και οι εντολές πέρασαν από χέρια τους.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι «τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο υποχρεούνται στη χορήγηση των πληροφοριών εφόσον αυτές αφορούν οικονομικές συναλλαγές του φορολογούμενου». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «διευρύνεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογούμενους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, καθώς ορίζεται ότι αυτά υποχρεούνται να της παρέχουν πληροφορίες όχι μόνον για οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογούμενους αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων που διεξάγονται μέσω αυτών».
Με άλλα λόγια, για παράδειγμα, δικηγόροι ή συμβολαιογράφοι κλπ, οι οποίοι συχνά χειρίζονται χρήματα πελατών τους, θα πρέπει όχι μόνο να τους κατονομάζουν όποτε τους ζητείται, αλλά και να αποκαλύπτουν στην εφορία τι τα έκαναν, για λογαριασμό των πελατών τους.
Μέχρι τώρα, για να ζητήσει τέτοια πληροφορία η εφορία, έπρεπε να υποβάλει αίτημα στον εισαγγελέα και να λάβει ειδική έγκριση. Οι επαγγελματίες υποχρεούντο ήδη μεν να αποκαλύπτουν απευθείας τα στοιχεία των πελατών τους (άρθρο 15, παράγραφος 5 του ν.4174/2013΄- «Πληροφορίες από τρίτους») αλλά όχι και τους σκοπούς των εντολών που έλαβαν ή τις πράξεις που έκαναν.
Υπενθυμίζεται, πάντως, πως το άρθρο 371 του Ποινικού Κώδικα καθορίζει κυρώσεις για παραβίαση της επαγγελματικής εχεμύθειας. «Κληρικοί, δικηγόροι και κάθε είδους νομικοί παραστάτες, συμβολαιογράφοι, γιατροί, μαίες, νοσοκόμοι, φαρμακοποιοί και άλλοι στους οποίους κάποιοι εμπιστεύονται συνήθως λόγω του επαγγέματος ή της ιδιότητός τους απόρρητα, καθώς και οι βοηθοί των προσώπων αυτών» τιμωρούνται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή αν φανερώσουν «ιδιωτικά απόρρητα που τους εμπιστεύτηκαν ή και τα έμαθαν λόγω του επαγγέλματός τους ή της ιδιότητός τους».