24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Σάββατο

«Αποχωρώ, φεύγω» δήλωσε αιφνιδιαστικά ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης

Δάκτυλος… Ερντογάν φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από την αιφνιδιαστική παραίτηση του επί 13 ετών δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς,


 ο οποίος ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόφασή του να αποχωρήσει από το αξίωμα. 


«Από σήμερα, αποχωρώ από το δήμο της Κωνσταντινούπολης, παραιτούμαι» δήλωσε ο 72χρονος Τοπμπάς. Ανέλαβε δήμαρχος το 2004 και επανεξελέγη στη θέση αυτή το 2009 και το 2013, πάντα ως υποψήφιος
του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). 


«Δεν φεύγω από το κόμμα μου. Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να επωφεληθεί από αυτό. Ενας άνθρωπος μπορεί να συγχωρέσει τα πάντα αλλά όχι το να τον αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδι» δήλωσε ο ίδιος, όπως γράφει η τουρκική ιστοσελίδα Turkish Minute. 


Η αιφνίδια παραίτησή του σημειώνεται σε μια περίοδο που το δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης είχε εγκρίνει πέντε σχέδια αστικής ανάπλασης στα οποία ο δήμαρχος είχε αντιταχθεί. 


Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει πει επανηλειμμένα τους τελευταίους μήνες ότι θέλει να ανανεώσει το κόμμα ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019. Θα προηγηθούν, τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, οι δημοτικές εκλογές που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για το κόμμα του. 


Η νίκη του «όχι», στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενίσχυε τις εξουσίες του προέδρου ανησύχησε την τουρκική ηγεσία, μολονότι το «ναι» επικράτησε σε πανεθνική κλίμακα. Πριν από το δημοψήφισμα, η εικόνα του Τοπμπάς αμαυρώθηκε από τη σύλληψη του γαμπρού του, του Ομέρ Φαρούκ Καβουρματζί που κατηγορήθηκε ότι σχετιζόταν με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. 


Ο Τοπμπάς δεν ανέφερε ποιος θα τον διαδεχθεί στον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε ξεκινήσει την πολιτική καριέρα του ως δήμαρχος της πόλης, μεταξύ 1994-98. Την εποχή εκείνη ο Τοπμπάς, που είναι αρχιτέκτονας, ήταν σύμβουλός του.