24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Δευτέρα

Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο στα κοιτάσματα της Κρήτης



Ενδείξεις για ύπαρξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, με μέγεθος 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια - 


Ενδιαφέρον και από τον ενεργειακό κολοσσό Chevron να εμπλακεί στο εγχείρημα - Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη.....
των δοκιμαστικών γεωτρήσεων από την ExxonMobil..


Ο κύβος ερρίφθη. Το μόνο που μένει πλέον είναι να ριχτεί και το γεωτρύπανο. Στον βυθό του Αιγαίου, κοντά στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου (το Φρέαρ των Οινουσσών, με βάθος 5.269 μέτρα), η κοινοπραξία ExxonMobil-HellenIQ Energy θα δοκιμάσει να φέρει στο φως της ημέρας φυσικό αέριο από τα δύο κοιτάσματα που βρέθηκαν στα ισάριθμα οικόπεδα ερευνών.

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας των μεγάλων νέων για την υπόθεση «Eλληνικοί υδρογονάνθρακες». Μέσα στον μήνα (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η ημερομηνία), αντιπροσωπία υψηλόβαθμων στελεχών της Exxon θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα «ενθαρρυντικά στοιχεία» σχετικά με τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

ΠΑΤΗΣΤΕ
Και ποια είναι τα ενθαρρυντικά στοιχεία; Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι έρευνες 2D και 3D κατέδειξαν ότι υπάρχουν εκεί τουλάχιστον δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου μεγέθους τέτοιου που οι Αμερικανοί της Exxon (οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία στην εκμετάλλευση των νοικιασμένων οικοπέδων) θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό ότι στο παιχνίδι ετοιμάζεται να μπει και δεύτερος αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός, η Chevron, και πως είναι ζήτημα λίγου χρόνου να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Με δεδομένο ότι από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, τα οποία (βάσει των ευρημάτων) είναι και τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανότατα τα τελευταία στα οποία θα γίνει γεώτρηση (καθώς η Ε.Ε. τρέχει την ενεργειακή μετάβαση με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050), το μπαλάκι είναι στην πλευρά της κυβέρνησης.


 Καθώς το ζήτημα αφορά την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο και, ως εκ τούτου, οι ανακοινώσεις αναμένονται από αυτόν που τις λαμβάνει, δηλαδή τον πρωθυπουργό, ο οποίος και εντός του Μαρτίου αναμένεται να λάβει και απαντήσει το αίτημα της ExxonMobil για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Μέσα στον Μάρτιο, λοιπόν, θα υπάρχουν απτές εξελίξεις για τα κοιτάσματα. Το πλοίο «Sanco Swift», που μίσθωσε η ExxonMobil, έριξε καλώδια ερευνώντας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε μια περιοχή έκτασης περίπου 6.500 από τα συνολικά 30.000 χιλιόμετρα που είναι το block νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης και από τη σχετική ανάλυση προέκυψαν ισχυρά στοιχεία για δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου: 

ένα γιγαντιαίο της τάξης των 30 τρισεκατομμυρίων ποδιών και ένα μικρότερο, 3,5 τρισεκατομμυρίων ποδιών. Στην πράξη, λοιπόν, μιλάμε για κοίτασμα το οποίο είναι μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο της Μεσογείου, το κοίτασμα «Ζορ» στην Αίγυπτο, αλλά και από τα ισραηλινά «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», που έχουν μέγεθος 29 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.


Μικρή παρένθεση για να εξηγήσουμε τι θα σημαίνει κάτι τέτοιο στην πράξη εάν επιβεβαιωθεί: οι εκτιμήσεις του ομότιμου ερευνητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά και ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνη Φώσκολου, ότι αν το ένα κοίτασμα έχει απόθεμα φυσικού αερίου περίπου 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες, αλλά και τις ετήσιες ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης, αποφέροντας στο Ελληνικό Δημόσιο έσοδα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως για έναν αιώνα!


Εφόσον λοιπόν βρέθηκαν ενδιαφέροντες στόχοι -κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η Exxon επιτάχυνε τη διαδικασία, καθώς τα αποτελέσματα αναμενόταν να ανακοινωθούν στα τέλη του έτους- η κοινοπραξία των πετρελαϊκών (ExxonMobil - HellenIQ Energy) θα ξεκινήσει τα τρυπάνια. Εδώ θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις, καθώς κάθε δοκιμαστική γεώτρηση κοστίζει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ (ή κατά τι περισσότερο από 400.000 ευρώ τη μέρα).


 Συνήθως χρειάζονται δύο με τρεις δοκιμαστικές γεωτρήσεις, καθώς υπάρχει η πιθανότητα μία από αυτές να είναι άστοχη. Στη δική μας περίπτωση ο υπολογισμός αυτού του ποσού θεωρείται πολύ μετριοπαθής, καθώς τα βάθη είναι αρκετά μεγάλα (οι πληροφορίες μιλούν για βάθος περίπου 3.000 με 4.500 μέτρα, γεγονός που θεωρείται φυσιολογικό καθώς τα μεγάλα κοιτάσματα βρίσκονται συνήθως και σε μεγάλα βάθη), ενώ οι πιθανότητες αστοχίας στην περίπτωση της Κρήτης περιορίζονται δραματικά από το γεγονός ότι η Exxon έχει επιστρατεύσει τον πλέον υπερσύγχρονο εξοπλισμό στον πλανήτη για να τον χρησιμοποιήσει στα οικόπεδα που (συν)ενοικιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου