24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τρίτη

Ροδάκινο: το αγαπημένο ζουμερό καλοκαιρινό φρούτο σε 10 εκδοχές που ξεχωρίσαμε



Αρωματικό, τραγανό, βελούδινο, ζουμερό και νόστιμο, το ροδάκινο δικαιωματικά κατέχει τον τίτλο του κορυφαίου καλοκαιρινού φρούτου.

Φρεσκοκομμένο τονώνει τις φρουτοσαλάτες, ο χυμός ...του δίνει γεύση στα δροσερά κοκτέιλ, η μαρμελάδα ζωηρεύει τα πρωινά και η κομπόστα είναι...
αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Σε ετήσια βάση η Ελλάδα υπολογίζεται ότι παράγει 380.000 τόνους ροδάκινου, γεγονός που την κατατάσσει 4η στην ευρωπαϊκή παραγωγή και 8η σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνει τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής κονσερβοποιημένων ροδάκινων και κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές

Τα ροδάκινα καλλιεργούνται


στην Κίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια, με στοιχεία που δείχνουν ότι η εξημέρωση του φρούτου έγινε ήδη από το 6000 π.Χ. στην επαρχία Zhejiang. Από την Κίνα, ο καρπός ταξίδεψε δυτικά μέσω του δρόμου του μεταξιού στην Περσία, όπου καλλιεργήθηκε ευρέως, με αποτέλεσμα να λάβει τη βοτανική ονομασία Prunus persica,


 που μεταφράζεται από τα λατινικά ως «Δώρο από την Περσία», αναφερόμενο στην εισαγωγή του ροδάκινου από τους Πέρσες στους Ρωμαίους. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχουν αναφορές από τον 3ο αιώνα π.Χ και στην Ιταλία από τον 1ο αι. π.Χ. Από αναφορές μαθαίνουμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μετέφερε σπόρους ροδάκινου στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας την εισαγωγή του στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία.


 

Ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που αναφέρθηκε στα ροδάκινα είναι ο αρχαιότερος διαιτολόγος – ιατρός, Δίφιλος ο Σίφνιος. Ο Αθήναιος (82e) παραθέτει μια αναφορά στα ροδάκινα την οποία αποδίδει στο έργο του Θεόφραστου «Περί φυτών ιστορίας». Η αρχική ονομασία του ήταν «πέρσικον μήλον» και έγινε γνωστό στην Ελλάδα ερχόμενο από την Καυκασία και όχι από τη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο ιστορικός Andrew Dalby.


 Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία το ροδάκινο τρωγόταν μόνο φρέσκο «μερικά φρούτα όπως το καρπούζι, το πεπόνι, τα μούρα, τα ροδάκινα και άλλα παρόμοια δεν κάνει να ξεραίνονται» αναφέρει ο Γαληνός στο «Περί ευχυμίας και κακοχυμίας τροφών» και ονοματίζει το φρούτο «πρεκόκκιον» το οποίο όμως καταλήγει ως ονομασία στο βρεκόκκιον, δηλαδή στο βερίκοκο. 

Ένα είδος ροδάκινου πήρε το όνομά του από το επίθετο duracinus που μεταφράζεται ως «έχει σκληρό κουκούτσι» εξ ου και το μεταγενέστερο ελληνικό «δοράκινον» που κατέληξε στο νεοελληνικό «ροδάκινο».

Το Pantone Color Institute μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος Pantone Color of the Year εμπλέκει τους designers και τους λάτρεις του χρώματος σε όλο τον κόσμο σε μια συζήτηση γύρω από αυτό, ενδυναμώνοντας τη σχέση μεταξύ πολιτισμού και χρώματος και το πώς μπορούν οι άνθρωποι να εκφράζονται μέσω της γλώσσας του χρώματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε χρόνο η Pantone αναζητά μια απόχρωση που να απηχεί την έμφυτη λαχτάρα για εγγύτητα και σύνδεση, έτσι λοιπόν για το 2024 επιλέχθηκε ένα χρώμα που ακτινοβολεί ζεστασιά και σύγχρονη κομψότητα.


 Το PANTONE 13-1023 Peach Fuzz αποτυπώνει την επιθυμία μας να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Είναι ένας βελούδινος απαλός ροδακινί τόνος, του οποίου η αίσθηση εμπλουτίζει το μυαλό, το σώμα και την ψυχή. Είναι μια απόχρωση που απηχεί συμπόνια, προσφέρει μια απτή αγκαλιά και γεφυρώνει αβίαστα το νεανικό με το διαχρονικό.
Ροδάκινο, νεκταρίνι ή γιαρμάς;

Σύμφωνα με την Inte

rnational Peach Genome Initiative, το 2010 ολοκληρώθηκε η ανάλυση του DNA του ροδάκινου, το οποίο αποτελείται από 227 εκατομμύρια οργανικές ενώσεις (νουκλεοτίδια). Όσον αφορά στην ομοιότητα που έχουν τα ροδάκινα, οι γιαρμάδες και τα νεκταρίνια, ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο είδος και χαρακτηρίζονται από το μέγεθος και την ύπαρξη ή την έλλειψη χνουδιού στη φλούδα τους.

Κάθε άνοιξη, η περιοχή της Ημαθίας μετατρέπεται σε ένα θεαματικό πάπλωμα καυτού ροζ και ζωηρού πράσινου λόγω της άνθησης των φημισμένων ροδακινοδέντρων, που χρωματίζουν μια ολόκληρη πεδιάδα.
Ροδάκινα Νάουσας ΠΟΠ

Το 1994 τα Ροδάκινα Νάουσας εντάχθηκαν στο ευρωπαϊκό μητρώο των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία προέλευσης και η ονομασία μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το προϊόν που παράγεται από την καλλιέργεια της ροδακινιάς στη γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει τις περιοχές: Καραίδα, Τσιφλίκι, Στράντζα, Μαντέμι, Γάστρα, Σμίξη, Ισβόρια, Μπλάνα, Στύλος, Γαλατζιάνοσ, Παλιοκάλιο, Κουκούλι, Μπαλτανέτο, Κουτίχα, Δαλαμάρι, και οριοθετείται από τα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων Αρκοχώρι, Στενήμαχος, Κοπανός, Λευκάδια, Μαρίνα, Γιαννακοχώρι, Ροδοχώρι. Συνακόλουθα, αίτημα προς την ΕΕ έχει διαβιβαστεί για το «Κλαρίσιο Ροδάκινο» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) για την παραδοσιακή πρακτική που εφαρμόζεται στον τρόπο συγκομιδής, διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας του.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου