Την επιβολή προστίμου 800.000 σε γνωστή παθολόγο, η οποία μέσα σε ένα μήνα συνταγογράφησε χιλιάδες φάρμακα
με το ΑΜΚΑ της μητέρας της, δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης... σε συνέντευξη τύπου.
Ακόμη αναφέρθηκε και σε άλλη περίπτωση γυναίκας γιατρού, η οποία έγραφε στην κόρη της… τρεις διαφορετικές στατίνες.
Ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε σοβαρές αποκαλύψεις για τους γιατρούς που εκτελούν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων, κάνοντας λόγο για «σοκαριστικά ευρήματα» και γιατρούς που «συνταγογραφούν φάρμακα για να κλέβουν λεφτά».
Μάλιστα, όπως είπε, με ενδελεχείς ελέγχους μέσω ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ έχουν πιαστεί στη «φάκα» 100 περιπτώσεις διαφορετικών γιατρών, οι οποίοι έχουν εντοπιστεί να συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα από αυτά που επιτρέπονται από το σύστημα και ήδη έχουν προειδοποιηθεί με ενημερωτικά σημειώματα.
«Έχουμε ήδη αποστείλει τα πρώτα σημειώματα για απολογίες, τις πρώτες περιπτώσεις σε οικονομικό εισαγγελέα και οικονομική αστυνομία, καθώς θα υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις, ενώ έχουμε κάνει και τους πρώτους καταλογισμούς», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Αναλυτικά τι είπε στη συνέντευξη τύπου
Σε μέτρα καταπολέμησης της υπερσυνταγογράφησης μέσω των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και κατ’ επέκταση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι γιατρός που υπερσυνταγογραφούσε χιλιάδες φάρμακα σε συγκεκριμένο ΑΜΚΑ, καλείται τώρα να επιστρέψει 800.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ -συνταγογραφούσε ακριβά αντιψυχωτικά φάρμακα. «Χθες καταλογίσαμε σε γιατρό για έναν μόνο μήνα 800.000 ευρώ πρόστιμο. Έγραφε ασταμάτητα χιλιάδες σκευάσματα και τα εκτελούσε στο ίδιο φαρμακείο. Τα έγραφε όλα στη μητέρα της», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Και πρόσθεσε ότι στέλνει ένα μήνυμα στους γιατρούς, ότι δεν έχει κανένα νόημα η προσπάθεια να κοροϊδέψει κανείς το σύστημα. Η φαρμακευτική δαπάνη παρακολουθείται σε απίστευτη λεπτομέρεια και μπορεί να βρεθεί αναδρομικά τι έχει συνταγογραφήσει ο κάθε γιατρός. «Θα σας πιάσουμε όλους, δεν θα ξεφύγει κανένας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας τουλάχιστον 100 γιατροί έχουν εντοπιστεί να συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα από αυτά που επιτρέπονται από το σύστημα και ήδη έχουν προειδοποιηθεί με ενημερωτικά σημειώματα. Αν δεν συμμορφωθούν στους νέους κανόνες θα επιβληθούν αυστηρές ποινές.
Η υπερσυνταγογράφηση δημιουργεί μια υπέρβαση στη δαπάνη τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ κάτι που μπορεί να συμβαίνει και σε βάθος χρόνου ενώ υπολόγισε πως εάν συμβαίνει επί μία δεκαετία το ποσό μπορεί να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός ότι 100 γιατροί έχουν εντοπιστεί να εμπλέκονται σε μεγάλη υπερσυνταγογράφηση δείχνει τη έκταση του προβλήματος και την αναγκαιότητα αυστηρών ελέγχων και μέτρων. «Βρήκαμε ότι γιατροί έχουν γράψει τεράστιες ποσότητες φαρμάκων, από 250 έως 422 φάρμακα ανά ασθενή», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι καθαρή ανοησία να το κάνουν οι γιατροί αυτό σήμερα, καθώς υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούμε να ελέγξουμε.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μερικά παραδείγματα από τους πρώτους 8 μήνες του 2024:Παθολόγος στη Γλυφάδα χορήγησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της και στον εαυτό της.
Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογραφούσε σε 2 αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.
Γενικός γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογραφούσε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για 4 παιδιά που είναι όλα συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.
Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε 10 ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.
Ορθοπεδικός στην Πάτρα συνταγογραφούσε σε 4 ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.
Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων, συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1.500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες.
Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογραφούσε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων εστιάζοντας σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση και εγκύους.
Οι περίπου 70.000 γιατροί, που είναι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ σε σχέση με το εάν ξεπερνούν τους μέσους όρους συνταγών ή άλλων στοιχείων που έχουν καθοριστεί ως σημαντικά για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά.
Να σημειωθεί ότι την πλήρη συνταγογραφική εικόνα μπορούν να έχουν σήμερα οι πολίτες στο κινητό τους μέσω του MyHealthApp, που είναι ουσιαστικά το παλαιό Βιβλιάριο Υγείας. Στην εφαρμογή αυτή υπάρχει αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό, τα παραπεμπτικά, οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ιατρικές γνωματεύσεις, τα ιατρικά ραντεβού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου