24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τρίτη

Αυξήθηκαν τα κρούσματα, εξαφανίστηκαν τα εμβόλια


Ανάρπαστα έχουν γίνει τα αντισηπτικά τζελ, τα σαπούνια, τα υγρά μαντιλάκια και οι χειρουργικές μάσκες!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης Θόδωρος Νικολάου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Τεράστια ζήτηση  για χειρουργικές  μάσκες και  αντισηπτικά έχει  παρατηρηθεί τις  τελευταίες μέρες  στα φαρμακεία.  Ήδη οι  φαρμακοποιοί  μιλούν για  ελλείψεις, σημάδι  του πανικού που  καταλαμβάνει  όλο και  περισσότερους  καταναλωτές
«Ο φόβος και η αγωνία από την αναμενόμενη εμφάνιση κρουσμάτων στη χώρα μας έχει οδηγήσει τον κόσμο σε παράλογες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, μια κυρία ζήτησε 200 μάσκες για να τις χρησιμοποιήσει στην εταιρεία της», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο φαρμακοποιός κ. Χάρης Λήτος.

Το παραπάνω περιστατικό είναι ενδεικτικό του αδικαιολόγητου πανικού- όπως λένε οι φαρμακοποιοί- που έχει καταλάβει τους Έλληνες πολίτες εξαιτίας της νέας γρίπης. Σε πολλά φαρμακεία της Αττικής παρατηρείται έλλειψη μασκών, καθώς εκεί που σκονίζονταν στα ράφια και τα ντουλάπια τώρα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση! Εικόνα δηλαδή που θυμίζει Μεγάλη Βρετανία: εκεί έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι πωλήσεις ψηφιακών θερμομέτρων, μασκών, αντισηπτικών. Αλλά δικαιολογημένα, αφού πρόκειται για την πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων· έχουν φτάσει τα 11.159, ενώ υπολογίζεται ότι αυτοί που έχουν μολυνθεί ξεπερνούν τις 100.000. Ελλείψεις όμως δεν παρατηρούνται μόνο σε μάσκες. Αρκετά φαρμακεία έχουν ξεμείνει από το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, ενώ ανάρπαστα έχουν γίνει τα αντισηπτικά τζελ, τα σαπούνια και τα υγρά μαντιλάκια.

Το φαινόμενο να αδειάζουν τα ράφια από νοσοκομειακές μάσκες έχει επεκταθεί σε πάρα πολλά φαρμακεία της πρωτεύουσας το τελευταίο διάστημα. «Έρχεται ένας πελάτης και μου λέει: “Θέλω 6-7 μάσκες”. Του λέω: “Πάρε μία. Τι να τις κάνεις τόσες;”», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος. «Το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για μάσκες έχει αυξηθεί πάρα πολύ και βέβαια χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Στο δικό μου φαρμακείο μπορεί να μην υπάρχει έλλειψη, σε άλλα όμως έχουν εξαντληθεί», επισημαίνει. Ο κόσμος ωστόσο, όπως προσθέτει, ζητάει να αγοράσει και άλλα είδη προκειμένου να προστατευτεί από τη γρίπη. «Αγοράζουν αντισηπτικά μαντιλάκια και σαπούνια, αλλά σ΄ αυτά δεν υπάρχουν ελλείψεις». Συνιστούν ψυχραιμία
Αιτία για την έκρηξη στις πωλήσεις μασκών και αντισηπτικών είναι ο πανικός,
τονίζει ο φαρμακοποιός. «Αυτή η τρομολαγνεία για τη γρίπη έχει κάνει πολύ κακό στην ψυχολογία του κόσμου. Το ζούμε καθημερινά. Αυτό που τους συνιστούμε είναι ψυχραιμία. Να κάνουν τις διακοπές τους ήρεμα», εξηγεί.

Παρόμοια είναι η εικόνα που περιγράφει και ο φαρμακοποιός κ. Χαράλαμπος Χαρός που διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Την τελευταία εβδομάδα δεν προλάβαινε να προμηθεύει τους πελάτες του με μάσκες. «Ειδικά το περασμένο Σάββατο που εφημέρευα, αλλά και σήμερα, η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να μου τελειώσουν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση στο θέμα της γρίπης. Και ο πανικός δεν είναι ό,τι καλύτερο», συμπληρώνει ο κ. Χαρός.

Δεκάδες μάσκες πουλάει καθημερινά- συνήθως σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό- και ο φαρμακοποιός και γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Ηλίας Γιαννόγλου. Όπως λέει, ο «αδικαιολόγητος πανικός» έχει οδηγήσει σε σημαντική έλλειψη στην αγορά αυτών των προϊόντων, «καθώς οι εταιρείες μάς προμηθεύουν πλέον με το σταγονόμετρο». Αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρουσιάζεται και στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις αντισηπτικών τζελ και σαπουνιών. Όπως τονίζεται, μπορεί να υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις μασκών, όμως η ζήτηση και σε αντισηπτικά υγρά τζελ- που δεν χρειάζονται νερό- και σε άλλα παρόμοια είδη είναι επίσης πολύ μεγάλη. Τα ζητάνε κατά κανόνα υπάλληλοι σε δημόσιες υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, προκειμένου να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Επίσης, αρκετοί γονείς τα αγοράζουν για να εφοδιάζουν τα παιδιά τους, τα οποία στέλνουν σε κατασκηνώσεις.

Στα μέσα μεταφοράς
Όταν είχε πρωτοεμφανιστεί ο ιός Η1Ν1, τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες από το Μεξικό, όπου δεκάδες άνθρωποι φορούσαν μάσκες κατά τις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αυτό το φαινόμενο έχει κάνει πλέον την εμφάνισή του και στη χώρα μας. Έτσι, έχουν αρχίσει κάποιοι να φορούν μάσκες όταν μπαίνουν στο Μετρό, στον Ηλεκτρικό και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου υπάρχει συνωστισμός και τα παράθυρα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κλειστά λόγω του κλιματισμού. Περισσότεροι είναι αυτοί πάντως που έχουν στην τσάντα τους ένα αντισηπτικό τζελ, που το χρησιμοποιούν όταν βγαίνουν από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΠΑΝΙΚΟΣ
Για πανικό κάνουν λόγο οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν τα ράφια τους!

Η υστερία έφερε έλλειψη στα φαρμακεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

ΑΦΑΝΤΑ έχουν γίνει και τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για τις επιπλοκές από τη νέα γρίπη. Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες σε καθημερινή βάση δεκάδες πολίτες αναζητούσαν στα φαρμακεία όλης της χώρας το εμβόλιο με στόχο να προλάβουν ενδεχόμενη πνευμονία σε περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο ιό Α (Η1Ν1). Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει πλέον ούτε μία διαθέσιμη δόση... Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής Κώστα Λουράντο «τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν είχαν ημερομηνία λήξης τον Ιανουάριο του 2010. Άρα δεν πρόκειται για νέες παρτίδες- αντίθετα υπολογίζω πως τα προμηθευτήκαμε το 2006. Συνεπώς, δεν υπήρξε η απαιτούμενη πρόβλεψη που να διασφαλίζει την κάλυψη του πληθυσμού, παρ΄ όλο που οι δηλώσεις των ειδικών του υπουργείου Υγείας έκαναν τους πολίτες να σπεύσουν στα φαρμακεία». Μόνο στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα πωλήθηκαν 1.500 εμβόλια, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνούσε τα 27! Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με έγγραφό του προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου ζητά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα «ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά».

Νέα παρτίδα
Πάντως, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, στα τέλη του Αυγούστου θα φτάσουν στη χώρα 100.000- 150.000 εμβόλια. Παράλληλα, έχει αρχίσει μέσω του ΙΦΕΤ (Ισντιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) αναζήτηση διαθέσιμων παρτίδων στις λοιπές χώρες, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι σχεδόν αδύνατον, λόγω της πανδημίας, να δηλώσει κάποιο κράτος περίσσευμα. «Η παρασκευή εμβολίων προγραμματίζεται συνήθως έναν χρόνο πριν και σπάνια μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία, επομένως ακόμη κι αν η χώρα παραγγείλει επιπλέον δόσεις, είναι αμφίβολο αν θα τις λάβει. Γι΄ αυτό η χρήση τους πρέπει να γίνεται με σύνεση διαφορετικά δεν θα φτάσουν για την κάλυψη του πληθυσμού» προσθέτει ο κ. Θεοδοσιάδης.


Πώς προστατεύουν μάσκες και αντισηπτικά

ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ χειρουργικές μάσκες προσφέρουν προστασία, ωστόσο οι πολίτες πρέπει να προσέχουν πώς τις εφαρμόζουν και πόσο χρονικό διάστημα τις χρησιμοποιούν, τονίζουν οι ειδικοί. «Η κοινή χειρουργική μάσκα μόλις υγρανθεί είναι άχρηστη και θα πρέπει να πεταχτεί. Ο χρόνος ζωής της είναι από μισή έως 1 ώρα», αναφέρει στα «ΝΕΑ» η καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, λοιμωξιολόγος κ. Ελένη Γιαμαρέλλου.

Συμπληρώνει πως είναι σημαντικό οι πολίτες να μην αγγίζουν τη μάσκα από το μπροστινό μέρος, διότι εκεί κολλάει ο ιός. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με την κ. Γιαμαρέλλου μεγάλος αριθμός ανθρώπων είχαν προσβληθεί από τον ιό Σαρς εξαιτίας της κακής χρήσης της μάσκας- κυρίως επειδή την έβγαζαν πιάνοντας το μπροστινό της μέρος. Επίσης, σημειώνει ότι πρέπει να εφαρμόζεται καλά στη μύτη και το στόμα.

Σε ό,τι αφορά τα αντισηπτικά, η καθηγήτρια λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως, όταν οι πολίτες επισκέπτονται χώρους όπως είναι δημόσιες τουαλέτες ή αεροδρόμια. Συνιστά επίσης να δίνεται έμφαση στο πλύσιμο των χεριών σε σημεία που συνήθως αγνοούμε. Για παράδειγμα στον αντίχειρα, τα ακροδάχτυλα και τα μεσοδάχτυλα και ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται μέχρι τον καρπό.


Κανένας εμβολιασμός πριν από την έγκριση

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ μετράει ο χρόνος για το εμβόλιο, καθώς, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, οι πρώτες παρτίδες αναμένονται να φτάσουν στη χώρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως οι πολίτες δεν θα εμβολιαστούν, εάν δεν δοθεί πρώτα η απαραίτητη έγκριση από τους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Γιάννη Πιερουτσάκο, οι εταιρείες από τις οποίες η Ελλάδα έχει παραγγείλει τα πολυαναμενόμενα εμβόλια παραμένουν πιστές- εκτός εάν σημειωθούν προβλήματα κατά τις κλινικές μελέτες- στις ημερομηνίες παράδοσης που είχαν προσυμφωνηθεί.

Αισιόδοξα είναι και τα νέα που καταφτάνουν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ): σύμφωνα με ανακοίνωση, η παρασκευή τεσσάρων «πρότυπων» (mock-up) εμβολίων μπαίνει στην τελική ευθεία. «Δεκαετίες εμπειρίας με τα εμβόλια της εποχικής γρίπης καταδεικνύουν ότι η εισαγωγή ενός νέου στελέχους σε ένα εμβόλιο, όπως θα είναι η περίπτωση της αλλαγής από το Η5Ν1 (ιός που ευθύνεται για τη γρίπη των πτηνών) στο Η1Ν1 στις πρότυπες εκδόσεις του εμβολίου, δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την ασφάλεια ή το επίπεδο της παρεχόμενης προστασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου από τις δοκιμές αναμένονται τον Σεπτέμβριο του 2009. Παρόλα αυτά, δεν διευκρινίζεται πότε θα εγκριθούν.


TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Του

Jeremy Laurance
150 αναφορές για ύποπτες παρενέργειες

Η ΜΗRΑ, η βρετανική υπηρεσία αρμόδια για την κυκλοφορία των φαρμάκων, έχει λάβει 150 αναφορές για ύποπτες παρενέργειες από τη χρήση του Τamiflu κατά της νέας γρίπης. Ο αριθμός αυτός ανακοινώθηκε την Κυριακή και παθολόγοι επισήμαναν πως μερικοί ασθενείς επιλέγουν πλέον να μην πάρουν το φάρμακο επειδή ανησυχούν για τις παρενέργειες. Στις 150 αναφορές που ελήφθησαν ώς τις 23 Ιουλίου αναφέρονται 241 διαφορετικές παρενέργειες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ήπιες και ήταν ήδη γνωστό ότι συνδέονται με το αντιιικό φάρμακο. Σε αυτές περιλαμβάνονται «ήπια αλλεργικά και γαστρεντερικά επεισόδια» όπως διάρροια και εμετός. Υπήρξαν επίσης πέντε αναφορές για εννέα ύποπτες παρενέργειες του Relenza, το οποίο είναι ανταγωνιστικό του Τamiflu και η χρήση του είναι λιγότερο εκτεταμένη.

Πάντως γιατροί επισημαίνουν ότι ο αριθμός των αναφορών αυτών είναι εξαιρετικά μικρός, αφού το Τamiflu χορηγείται πλέον σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς. Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν στη Βρετανία 100.000

καινούργια κρούσματα της νέας γρίπης. Οι συνηθέστερες παρενέργειες του Τamiflu είναι διάρροια, ναυτία, στομαχόπονος και εμετός. Αναφορές από την Ιαπωνία, όπου το Τamiflu χρησιμοποιείται ευρέως εναντίον της εποχικής γρίπης, συνδέουν το φάρμακο, σε σπάνιες περιπτώσεις, με ασυνήθιστες νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές σε παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου