24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Πέμπτη

«Η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για τους ΧΑΔΑ»



Δ από Έλλη Ισμαηλίδου Ομάδα TVXS
Προβολές: 187 - Σχόλια: 5 - Κατηγορία: Περιβάλλον



Αποστολή με email Προσθήκη στο Facebook

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν εκπρόσωποι τον Οικολόγων Πρασίνων, σε συνάντησή τους με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Νάκο, κατά την οποία συζήτησαν μαζί του σχετικά με τη μείωση των αποβλήτων, την ορθολογική διαχείριση των εγκαταστάσεων διάθεσης και ανακύκλωσης, καθώς και το οριστικό κλείσιμο των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης των Αποβλήτων – όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η πιθανότητα να πληρώσουμε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ είναι ορατή», επεσήμανε ο κ.Χρυσόγελος, μέλος της Γραμματείας του κόμματος, ο οποίος παραβρέθηκε στην εν λόγω συνάντηση. Αιτία των προστίμων είναι το γεγονός ότι ήδη από τις 16 Ιουλίου έληξε η προθεσμία για συμμόρφωση των κρατών-μελών προς τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους χώρους υγειονομικής ταφής των αποβλήτων. Όπως επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, «τα κράτη μέλη είχαν οχτώ χρόνια για να εξασφαλίσουν ότι οι ήδη υφιστάμενες «χωματερές» – που δεν πληρούσαν τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις – είτε θα συμμορφώνονταν προς τις νέες προδιαγραφές, είτε θα έκλειναν εντελώς».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι Οικολόγοι Πράσινοι, η κυβέρνηση και οι Δήμοι δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση να κλείσουν μέχρι το τέλος της προθεσμίας όλους τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης των Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και «έκρυψαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί». Καταγγέλλουν, μάλιστα, ότι πραγματοποιήθηκε μια προσπάθεια να εξαφανιστούν οι ΧΑΔΑ «στα χαρτιά» – μια και λίγοι από αυτούς πράγματι έκλεισαν, ενώ άλλοι έκλεισαν και άνοιξαν παραδίπλα, και, τέλος, οι περισσότεροι δεν έχουν εξυγιανθεί ακόμα. Στην πραγματικότητα «η κυβέρνηση και οι Δήμοι προσπάθησαν να αποκοιμίσουν τους πολίτες ότι το πρόβλημα δήθεν αντιμετωπίστηκε ελπίζοντας ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έκαναν τα στραβά μάτια».

Επειδή όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κάνει «τα στραβά μάτια» αλλά αντιθέτως, με ανακοίνωσή της απείλησε να προσφύγει ενάντια στα κράτη μέλη που δε συμμορφώνονται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το αποτέλεσμα που σήμερα η χώρα μας αντιμετωπίζει είναι ότι απειλείται με αστρονομικά πρόστιμα! «Είναι πιθανό η Ελλάδα να πληρώνει καθημερινά ποσά ύψους εκατομμυρίων ευρώ γιατί δεν έκλεισε τους ΧΑΔΑ, παρά τα οκτώ χρόνια προθεσμία που πήρε. Και το σημαντικότερο είναι ότι η απειλή για το περιβάλλον και την υγεία συνεχίζεται», καταλήγουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Πακέτο «δέκα μέτρων ευθύνης» για μηδενικά απόβλητα

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πρασίνων παρουσίασαν στον υφυπουργό εσωτερικών ένα «πακέτο δέκα μέτρων ευθύνης του Υπουργείου Εσωτερικών, για άμεση κι ενεργή παρέμβαση στην κατεύθυνση των μηδενικών αποβλήτων». Οι βασικές κατευθύνσεις αυτών των μέτρων είναι οι εξής:

- Οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Το κλείσιμο πρέπει να αφορά το σύνολο των ΧΑΔΑ (περίπου 3500) και όχι μόνο αυτών που περιλαμβάνονταν στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αφορά μόνο το ένα τρίτο του συνόλου των ΧΑΔΑ.

- Μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων, ιδιαίτερα μείωση των οργανικών αποβλήτων (από την κουζίνα, τα πάρκα και τα κλαδέματα) που οδηγούνται για ταφή κατά 25% μέχρι το 2010, και κατά 50% μέχρι το 2013. Επιπρόσθετα, ανάκτηση -μείωση και ανακύκλωση των συσκευασιών και των αποβλήτων συσκευασιών (χαρτιά, μέταλλα, πλαστικά, γυαλί κα) σε ποσοστό 80% μέχρι το 2011.

- Συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή Οδηγία 31/1999 που καθορίζει ότι πλέον υπάρχουν χώροι ταφής που δέχονται μόνο υπολείμματα προεπεξεργασμένων αποβλήτων, και όχι όλα τα απορρίμματα ανακατεμένα όπως γίνεται σήμερα.

«Η πράσινη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης των απορριμμάτων περιλαμβάνει περιβαλλοντικά μέτρα, οικονομικά και νομοθετικά εργαλεία, κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη του στόχου που είναι η παραγωγή “μηδενικών αποβλήτων”. Καλύτερα να προωθήσουμε ως χώρα μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων, που έχουν οικονομικό κόστος, αλλά προστατεύουν το περιβάλλον, δημιουργούν χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ συμβάλλουν και στην κοινωνική υπευθυνότητα», σχολίασε μετά τη συνάντηση ο κ.Χρυσόγελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου