Ο Κούκος (παλαιότερη γραφή: Κούκκος) είναι χωριό του νομού Πιερίας, χτισμένο σε υψόμετρο 220 μέτρων. Έχει 523 κατοίκους (με βάση την απογραφή του 2001) και βρίσκεται βόρεια της Κατερίνης. Το ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα έχει έναν οικισμό, με 523 κατοίκους.
Υποδομή
Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος, ενώ ο επισκέπτης θα συναντήσει και 3 χιλιόμετρα έξω από το χωριό το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο χωριό στις 29 Αυγούστου, ημέρα εορτασμού του Αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Βαπτιστή.
Στο χωριό υπάρχει Δημοτικό Σχολείο, το οποίο έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω έλλειψης παιδιών και οι μαθητές μεταφέρονται με λεωφορείο στο σχολείο της γειτονικής Σεβαστής. Κοντά σε αυτό βρίσκεται και αγροτικό ιατρείο. Ωστόσο, στη δεκαετία του ' 30, στο Δημοτικό Σχολείο φοιτούσαν 154 παιδιά.
Ιστορικά στοιχεία
Οι κάτοικοι του Κούκου είναι θρησκευόμενοι και φιλόξενοι και εγκαταστάθηκαν στο χωριό ως πρόσφυγες, από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Υπάρχουν επίσης και αρκετοί Τουρκόφωνοι. Τηρούν όλες τις ποντιακές παραδόσεις και δραστηριοποιούνται με εκδηλώσεις πλούσιες σε ποντιακούς χορούς και τραγούδια. Στον Κούκο μεγάλωσε και η καλλιτέχνιδα Σοφία Αμπερίδου [1], η οποία αποτύπωσε στα έργα της την προσφυγιά.
Στην περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, πολλοί κάτοικοι του Κούκου έπαιξαν αμφιλεγόμενο ρόλο. Ο Κούκος καταλήφθηκε και υποτάχθηκε από τους αντάρτες στις 16 Οκτωβρίου 1944.
Τον Οκτώβριο του 1944 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 18 άτομα του χωριού. Σε κεντρικό σημείο του υπάρχει επιτύμβια πλάκα, με τα ονόματα των εκτελεσθέντων από τους Ναζί αλλά και των θυμάτων του μετέπειτα Εμφυλίου Πολέμου.
Το καλοκαίρι του 2007 το χωριό αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με την υδροδότηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου