Τρίτη
Ο ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΙΧΕ ΚΕΡΔΗ......ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΞΑΦΝΙΚΑ
Πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «S10» για την κρίση ρευστότητας, στην οποία οδήγησε τον ΟΤΕ η διοίκηση Βουρλούμη, κυρίως με την υπερτιμημένη εξαγορά της Γερμανός, δύο χθεσινές ανακοινώσεις της ίδιας της διοίκησης του Οργανισμού ήλθαν να το επιβεβαιώσουν με τον πλέον επίσημο τρόπο!
Αιφνιδίως -και κατά τρόπο που θα ενέπιπτε ακόμη και στις διατάξεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας περί παραπλανητικών ανακοινώσεων…- η διοίκηση Βουρλούμη ενημέρωσε χθες το επενδυτικό κοινό, ότι «πετσοκόβεται» κατά 62% το μέρισμα των μετόχων του. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι μεταθέτει το 2011 την πληρωμή στην εφορία της έκτακτης εισφοράς επί των κερδών της χρήσης 2009.
Όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο στον φορολογούμενο πολίτη που επί δεκαετίες τροφοδοτεί τη μεγέθυνση της περιουσίας του Οργανισμού, ο ΟΤΕ βρίσκεται σήμερα, με καταστροφικούς χειρισμούς της διοίκησης Βουρλούμη,..... σε αδυναμία να ανταποκριθεί ακόμη και σε βασικές του υποχρεώσεις, όπως η καταβολή του ΗΔΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ μερίσματος για την προηγούμενη χρήση, ή οι υποχρεώσεις του στην εφορία.
Τη μεγαλύτερη ζημιά από τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΟΤΕ έχει, χωρίς αμφιβολία, το ελληνικό Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος του Οργανισμού, αλλά και σε ό,τι αφορά την είσπραξη πολύτιμων, αυτή την περίοδο, δημοσίων εσόδων:
-Από την περικοπή του μερίσματος σε 0,19 ευρώ (έναντι των 0,50 ευρώ ανά μετοχή που είχαν ανακοινωθεί μόλις στις 25 Φεβρουαρίου, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2009), το Δημόσιο υπολογίζεται ότι χάνει ως μέτοχος του ΟΤΕ γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζονται τυχόν απώλειες κρατικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, που έχουν μετοχές του ΟΤΕ στα χαρτοφυλάκιά τους.
-Τεράστιες είναι οι απώλειες του Δημοσίου και από την κατακόρυφη μείωση της κεφαλαιοποίησης του ΟΤΕ, μετά την ανακοίνωση των αναπάντεχων κακών νέων για το μέρισμα. Η μετοχή υποχώρησε περισσότερο από 11% στη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ και οι λογιστικές απώλειες δημόσιας περιουσίας μόνο σε μια συνεδρίαση ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ.
-Με την ανακοίνωση για τη μετάθεση της πληρωμής της έκτακτης εισφοράς 96,4 εκατ. ευρώ το 2011, παρότι θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα του 2010 (τυπική ένδειξη και αυτή της στενότητας ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΟΤΕ) το Δημόσιο βλέπει μια από τις κατ’ εξοχήν κερδοφόρες εταιρείες της χώρας να λέει «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω… φέτος!» μια έκτακτη εισφορά που όλες οι άλλες κερδοφόρες εταιρείες πληρώνουν αγόγγυστα μέσα στο 2010 –καλό θα ήταν να εξηγηθεί και στους άλλους φορολογούμενους πολίτες, πάντως, πώς ακριβώς ο ΟΤΕ πετυχαίνει αυτή την ιδιότυπη εξαίρεση σε ό,τι αφορά το χρόνο πληρωμής της υποχρέωσής του.
-Επιπλέον, η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι αμφισβητεί και το… ύψος της έκτακτης εισφοράς και «διερευνά την πιθανότητα (μετά την πληρωμή του ανωτέρω ποσού) να ζητήσει να της επιστραφεί ποσό 30,1 εκατ. ευρώ περίπου από την ανωτέρω εισφορά, το οποίο έχει υπολογιστεί επί εσόδων από μερίσματα και προέρχεται από κέρδη θυγατρικών της για τη χρήση 2008, στα οποία έχει ήδη επιβληθεί έκτακτη εισφορά με βάση τις διατάξεις του Ν. 3808/2009».
Μέσα σε ένα 24ωρο, λοιπόν, ο ΟΤΕ κατάφερε ποικιλοτρόπως να επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο, ενώ δεν έχει περάσει καιρός από την εποχή, που ο Οργανισμός ήταν ένα από τα «χρυσωρυχεία» του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με υψηλές καταβολές μερισμάτων και φόρων. Δυστυχώς, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου απουσίαζε χθες στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup και δεν είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τον Π. Βουρλούμη για τις επιτυχίες αυτές…
Η ξαφνική μετατροπή του κερδοφόρου Οργανισμού σε μπαταχτσή των μετόχων του και του Δημοσίου είναι πλέον προφανές ότι οφείλεται σε κρίση ρευστότητας, στην οποία ευσχήμως αναφέρθηκε και η διοίκηση Βουρλούμη στις χθεσινές ανακοινώσεις, σημειώνοντας ότι «στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειες εξοικονόμησης χρηματορροών, επικαλούμενο την αλλαγή στις συνθήκες, «ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που εισήχθησαν σε συνέχεια των προβλημάτων χρηματοδότησης της χώρας, καθώς και της επακόλουθης αβεβαιότητας σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις».
H οδυνηρή πραγματικότητα για τον ΟΤΕ, βέβαια, είναι ότι λίγη σχέση έχουν τα μέτρα λιτότητας, τα προβλήματα χρηματοδότησης της χώρας και η μακροοικονομική αβεβαιότητα με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα ο Οργανισμός. Στην πραγματικότητα, ο ΟΤΕ αδυνατεί να αναχρηματοδοτήσει δάνεια, που σε εποχές αλόγιστης σπατάλης από τη διοίκηση Βουρλούμη χρησιμοποιήθηκαν για την πανάκριβη εξαγορά της Γερμανός. Αν είχε ακολουθήσει συνετές πολιτικές επέκτασης δραστηριοτήτων και διαχείρισης της περιουσίας και των υποχρεώσεών του, ο ΟΤΕ δεν θα γινόταν σήμερα «επαίτης» στη μητρική Deutsche Telekom για να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη του…
sofokleous10.gr
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το Διαβάστε περισσότερα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου