Το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στον Αστακό απέσυραν οι επενδυτές από το Κατάρ, καθώς τις κρίνουν μη βιώσιμες. «Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες, κάναμε ό,τι έπρεπε από την πλευρά μας» λέει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Κουβέλης.
Σε επιστολή τους προς τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη οι Άραβες αναφέρουν ότι δεν τα βρήκαν οι δύο εταιρείες ...που συμμετείχαν στην κοινοπραξία.
Η σχεδιαζόμενη επένδυση του Κατάρ αφορούσε κατά κύριο λόγο στην κατασκευή Θερμοηλεκτρικής Μονάδας Υγροποιημένου Πετρελαϊκού Αερίου (LPG) , ισχύος 1.000 MW, που θα ήταν η μεγαλύτερη θερμοηλεκτρική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Για το οικολογικό μέρος της επένδυσης έχουν εκφραστεί πολλές αντιρρήσεις από επιστήμονες, αλλά και την τοπική κοινωνία, όπως έχει κατ' επανάληψη γράψει η "Ε".
Σε απαντητική επιστολή του προς τον υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Κουβέλη, ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ, τον ενημερώνει ότι «οι δύο καταρινές εταιρίες που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ για την υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο το εν λόγω πρότζεκτ».
Σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι η καταρινή πλευρά αναγνωρίζει ότι από την πλευρά μας έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί και ότι το πρόβλημα ανέκυψε μεταξύ των επιχειρηματιών που μετέχουν στην κοινοπραξία.
«Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης. Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες», τονίζει ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.
Επίσης, συμπληρώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, «μέσα στην επιστολή τονίζεται ότι η καταρινή πλευρά είναι ανοιχτή σε άλλες προτάσεις συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα».
Σημειώνεται ότι στην κοινοπραξία για την εκτέλεση του έργου του Αστακού μετείχαν εκτός από τις δύο κρατικές καταρινές εταιρίες, η CCC και η Rosebud.
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, ο κ. Κουβέλης είχε στείλει στον υφυπουργό Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Σάντα επιστολή με την οποία τον ενημέρωνε για την πρόοδο που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς για την αδειοδότηση και το επενδυτικό περιβάλλον του συγκεκριμένου πρότζεκτ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου