24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τρίτη

Μια ντουζίνα… ενεργειακές εκκρεμότητες


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η ολοκλήρωση των νομοθετικών και άλλων αλλαγών που περιλαμβάνονται...... στις μνημονιακές υποχρεώσεις, η οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων για τη βιομηχανία, οι διαγωνισμοί.....

 για τους υδρογονάνθρακες καθώς και μεγάλες επενδύσεις υποδομών, περιλαμβάνονται στην… ντουζίνα των ενεργειακών εκκρεμοτήτων που αφήνει πίσω της η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Φυσικά οι τρεις πρώτες εκκρεμότητες αφορούν στη ΔΕΗ, η αποκρατικοποίηση της οποίας παγώνει. Ήδη η ΔΕΗ, προφανώς για να μην πληρώσει άδικα σύμβουλο, πάγωσε τη διαδικασία του διαγωνισμού για την εταιρεία που θα βοηθούσε στο σχηματισμό της περίφημης μικρής ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα είναι πλέον αδύνατο να τηρηθούν στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, ενώ το περίφημο placement για το 17% της μητρικής, παραπέμπεται στις καλένδες.

Το καρέ των παγωμένων αποκρατικοποιήσεων συμπληρώνεται από την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ που βρίσκεται μπλεγμένη στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Όσο βεβαίως οι γραφειοκράτες της DGComp θα διυλίζουν τον κώνωπα, μια πιθανή νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα χρειαστεί καν να ακυρώσει την πώληση. Απλά θα πρέπει να ακυρώσει την εγγυητική επιστολή στους Αζέρους.

Βεβαίως υπάρχουν και δύο διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων που δεν έχουν καν ξεκινήσει. Ο λόγος για τις περιπτώσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ που επανέρχονται στο προσκήνιο με διάφορα σενάρια. Το σίγουρο είναι ότι τα σενάρια αυτά θα παραμείνουν στα συρτάρια μέχρι νεωτέρας.

Φυσικά υπάρχουν οι διαγωνισμοί για τους υδρογονάνθρακες. Η διαδικασία αυτή είναι διεθνής διαγωνισμός και θεωρητικά δεν επηρεάζεται από τις εθνικές εκλογές. Ο συνδυασμός όμως της αβεβαιότητας που δημιουργείται κυρίως από την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αμφισβητήσει την ορθότητα του σημερινού μοντέλου εκμετάλλευσης, και της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός.

Στο μέτωπο των αλλαγών στις χονδρεμπορικές αγορές της ενέργειας οι εκκρεμότητες περιλαμβάνουν κυρίως τρεις βασικές εκκρεμότητες: την αναμόρφωση του μηχανισμού διαθεσιμότητας των μονάδων ηλεκτρισμού (τα περίφημα ΑΔΙ), τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από το φθηνό μείγμα παραγωγής της ΔΕΗ  (ΝΟΜΕ) και τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Ακολουθεί η ολοκλήρωση του πακέτου των μέτρων για το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, με αιχμή του δόρατος την περίφημη διακοψιμότητα.

Η 12άδα των εκκρεμοτήτων κλείνει με τα μεγάλα ενεργειακά έργα υποδομών που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρέπει να αποφασιστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, κυρίως στο μέτωπο των αγωγών φυσικού αερίου αλλά και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις (TAP, Ελληνοβουλγαρικός αγωγός, υπόγεια αποθήκη αερίου στην Καβάλα, πλωτά τερματικά αερίου, ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κυκλάδων, Κρήτης).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου