24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τρίτη

Μαίνεται η «μάχη» Μόσχας - Αγκυρας



Συντηρείται σε υψηλά επίπεδα η ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, στον...

 απόηχο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-24, με το πρόσφατο..
 ναυτικό επεισόδιο στο Αιγαίο να ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για πρόκληση από την πλευρά της Αγκυρας, υποστηρίζοντας ότι το ένα από τα πολεμικά του σκάφη, το αντιτορπιλικό Σμετλίβι, αναγκάστηκε να εκτοξεύσει προειδοποιητικά πυρά εναντίον τουρκικού σκάφους που παρεμπόδιζε την πορεία του, το πρωί της Κυριακής, στα διεθνή ύδατα, καθώς το εν λόγω σκάφος αγνόησε τις επανειλημμένες ρωσικές προειδοποιήσεις. Μάλιστα, η ρωσική κυβέρνηση κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο για να του επιδώσει διαμαρτυρία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, έκανε λόγο για υπερβολική αντίδραση της Μόσχας, σημειώνοντας ότι «επρόκειτο απλώς για ένα αλιευτικό σκάφος». Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία ασφαλώς πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης που υπήρχαν στο παρελθόν», σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι «η τουρκική υπομονή έχει όρια».

Την ένταση μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας ήρθαν να συνδαυλίσουν χθεσινές πληροφορίες για νέο ναυτικό επεισόδιο, αυτή τη φορά στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν από διεθνή μέσα ενημέρωσης, μια ρωσική κορβέτα και ένα πλοίο του λιμενικού ανάγκασαν τουρκικό επιβατηγό πλοίο να αλλάξει πορεία στα ανοιχτά της χερσονήσου της Κριμαίας γιατί εμπόδιζε πλοία ενεργειακής εταιρείας που κατασκεύαζε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Οι ρωσικές αρχές διέψευσαν, όμως, τις εν λόγω πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι το τουρκικό σκάφος ουδέποτε παρενόχλησε τα ρωσικά.

Επιβεβαιώνοντας την καθήλωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων σε νεκρό σημείο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε χθες τη ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης κορυφής Πούτιν - Ερντογάν, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αγία Πετρούπολη. Υψηλούς τόνους κράτησε και ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική Cumhuriyet. Ο Ρώσος διπλωμάτης έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία: να ζητήσει συγγνώμη η Αγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-24, να καταστούν υπόλογοι οι υπεύθυνοι και να καταβάλει η Τουρκία αποζημίωση για το συμβάν.

Καθώς η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας περιπλέκει τις προσπάθειες πολιτικής επίλυσης του συριακού προβλήματος, κρίσιμη θεωρείται η εν εξελίξει επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στη Μόσχα. Σήμερα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με αντικείμενο τις παράλληλες κρίσεις στη Συρία και την Ουκρανία. Από την έκβαση της συνάντησης θα εξαρτηθεί η πραγματοποίηση της επόμενης διεθνούς διάσκεψης για το Συριακό την ερχόμενη Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη, ή αν χρειαστεί να αναβληθεί μέχρις ότου επιτευχθεί πρόοδος στα επίμαχα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου