24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Πέμπτη

Τέλος οι ελπίδες για εφαρμογή της συμφωνίας - Ανησυχία στο Μαξίμου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό



της Ισιδώρας Μαρτίνου
Κυρίαρχος είναι, όσο περνούν οι ώρες, ο φόβος να τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Όπως σημείωναν ...κυβερνητικά στελέχη, «δύο μήνες μετά τα ΝΑΤΟικά πλοία που βρίσκονται στα νησία δεν κάνουν τίποτα»... Στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ δεν λειτουργεί, οι προσφυγικές και μετανατευτικές ροές συνεχίζουν αμείωτες και ήδη τα πρώτα κράτη-μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι δεν θα δεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες, επικαλούμενα λόγους ασφαλείας μετά τη βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες. 

Πρώτη η Πολωνή πρωθυπουργός η οποία ανακοίνωσε και επισήμως χθες ότι μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες, η χώρα της δεν θα δεχθεί στο έδαφός της τους 7.000 πρόσφυγες που είχε συμφωνήσει να φιλοξενήσει. Θεωρείται βέβαιο ότι αναλόγως θα πράξουν τις επόμενες ημέρες ή ώρες και άλλες χώρες της κεντρικής-ανατολικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα η (αμφιλεγόμενη, έτσι κι αλλιώς) συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να παραμείνει στα χαρτιά.

Ορισμένοι, πάντως, είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι χώρες της ΕΕ, αλλά και η Τουρκία, θα τηρήσουν τη συμφωνία, ήδη από τα πρώτα λεπτά των αποφέων και πολύ πριν γίνουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο. 

Στο Μαξίμου, βάσει των παραπάνω, επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία για την εξέλιξη της συμφωνίας, η οποία φαίνεται ότι θα μείνει μόνο στα χαρτιά και η Ελλάδα θα κληθεί και πάλι να σηκώσει μόνης της το βάρος περισσότερων από52.000 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι κατά κάποιες δυσοίωνες προβλέψεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε περισσότερες από 100.000 εγκλωβισμένους.

Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τη μονιμότητα της νέας κατάστασης, προωθεί την εκκένωση της Ειδομένης με ομαλό και σταδιακό τρόπο, καθώς εκεί μένει ανενεργή μια υγειονομική και κοινωνική βόμβα. Οι ΜΚΟ αποχώρησαν από την περιοχή, η σίτιση πλέον είναι ανύπαρκη και συναρμόδια υπουργεία τσακώνονται για το εάν ο στρατός είναι... catering.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με την οποία του ζητά να βοηθήσει η Εκκλησία με όλες τις απαραίτητες δομές για την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών. 

Σήμερα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής πολιτικής υπό τον Πρωθυπουργό, ο οποίος χθες στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι οι δυσκολίες, στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία, είναι μπροστά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου