Δυναμίτης PRESS ....Politics news

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ....dunamitispress@yahoo.gr ... Ελευθερο δημοκρατικο BLOG ....ΕΝΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...Δυναμίτης PRESS ....Politics news ...

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

''ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ'' Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΘ... ΚΛΕΙΣΤΕΣ 200 ΚΛΙΝΕΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ...

Μόνο 600 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λειτουργούν ...
σήμερα στην Ελλάδα, ενώ κλειστές παραμένουν άλλες 180 έως 200, λόγω της έλλειψης προσωπικού, τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχουν 2.000 κλίνες ΜΕΘ σε ολόκληρη τη χώρα.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από παρουσίαση της πρώην διευθύντριας της ΜΕΘ και του Ιατρείου Πόνου του Θεαγενείου, αναισθησιολόγου Γεωργίας Αναστασιάδου, σε διημερίδα με θέμα «Σαράντα χρόνια ΜΕΘ και Ιατρείο Πόνου», την οποία διοργανώνει, στη Θεσσαλονίκη, η Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη ΜΕΘ και το Ιατρείο Πόνου του Θεαγενείου.
«Σήμερα, στην Ελλάδα, υπάρχουν 400.000 νοσοκομειακές κλίνες. Με αναλογία 5% κλινών εντατικής, θα έπρεπε να είχαμε 2.000 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δυστυχώς, σήμερα υπάρχουν μόνο 600 κλίνες ΜΕΘ ανοιχτές, 180 έως 200 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού και υπάρχουν άλλες 70 κλίνες εντατικής θεραπείας-αυξημένης φροντίδας. Λόγω της έλλειψης κλινών παρατηρούνται αρνήσεις εισαγωγής και οι συγγενείς των ασθενών απειλούν ότι θα πάνε στον εισαγγελέα. Το 22% έως 43% των αρνήσεων εισαγωγής είναι λόγω έλλειψης κλινών. Για να αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες πρέπει να διακομίζονται στη ΜΕΘ ασθενείς που έχουν πιθανότητα να ζήσουν και να μην διακομίζονται ασθενείς για να πεθάνουν», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αναστασιάδου.
Παράλληλα, τόνισε ότι καθώς η ανάγκη για εντατική φροντίδα συνεχίζει να αυξάνεται, θα συνεχίσει να αυξάνεται και η αναλογία των κλινών ΜΕΘ προς τις νοσοκομειακές κλίνες.
«Η ΜΕΘ αποκτά όλο και μεγαλύτερο ρόλο στο κέντρο της οξείας νοσοκομειακής φροντίδας. Η αυξανόμενη ζήτηση των κλινών ΜΕΘ οφείλεται στην αύξηση του ορίου ζωής, την αύξηση των τραυμάτων, κυρίως έπειτα από τροχαία, την αύξηση των ασθενών με ανοσοκαταστολή, όπως είναι οι ασθενείς με ΑIDS, οι ασθενείς μετά από χημειοθεραπεία ή μεταμόσχευση, την ευρεία χρήση καπνού, αλκοόλ ή και άλλων εθιστικών ουσιών. Καθώς ο πληθυσμός γερνά, αυξάνεται η ανάγκη για εντατικολόγους», πρόσθεσε η κ. Αναστασιάδου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ