24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Κυριακή

Τα Βατερλώ του Ερντογάν


Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης 2017....

 Δεκατέσσερα χρόνια στην εξουσία, τόσα μαζεμένα «Βατερλώ» σίγουρα δεν έχει ξαναζήσει ο Τούρκος «Πρόεδρος» ή «Χαλίφης» ή «Σουλτάνος», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το «κακό» είχε αρχίσει να διαμορφώνεται έντονα ήδη από το 2016 που άφησε πίσω του 246 νεκρούς από 15 διαφορετικές τρομοκρατικές επιθέσεις
μέσα στην Τουρκία, χωρίς να υπολογίζονται τα ανθρώπινα θύματα από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται με τους Κούρδους. Άλλοι 290 πέθαναν και 1.400 τραυματίστηκαν από το αποτυχημένο «πραξικόπημα» της 15ηςΙουλίου 2016.

Αλλά και οι πρώτοι έξη μήνες του 2017 δεν ήταν καθόλου εύκολοι.


Μέσα στην Τουρκία διαρκές πογκρόμ συλλήψεων στρατιωτικών, δημοσιογράφων, δικαστικών, δημοσίων υπαλλήλων, πολιτικών, διπλωματών και κάθε ύποπτου «για τρομοκρατική δράση», κατά την αυθαίρετη κρίση των «αρχών ασφαλείας». Μόνο για τον Σελαχετιν Ντεμιρτάς, τον φυλακισμένου συμπροέδρο του HDP, ο «εισαγγελέας» ζήτησε ποινή φυλάκισης … 142 ετών! (18/1/2017).

Εκτός Τουρκίας, όσοι τολμούν να επικρίνουν τον «Πρόεδρο» –ιδιώτες ή Κυβερνήσεις- απλά θεωρούνται, συλλήβδην και αορίστως, ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Η κατάσταση όμως που διαμορφώνεται για τον «Σουλτάνο» δεν είναι καθόλου καλή: Ο ακατανόμαστος πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντάρ αλ Αµπαντί έχει το απύθμενος θράσος να θεωρεί την Τουρκία «κατοχική δύναμη» επειδή διατηρεί μερικούς αθώους στρατιώτες στη βάση Μπασίκα, μέσα στο Ιράκ (11/1/2017). Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, κατά τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κυβέρνησης, «πάσχει από ισλαμοφοβία» (1/2/2017). Οι Βούλγαροι ανακαλούν την πρέσβειρα τους στην Άγκυρα τολμώντας να κατηγορούν την Τουρκία για απροκάλυπτη ανάμειξη στις εκλογές τους (18/3/2017).

Άσε που ακόμα και οι Έλληνες «σήκωσαν κεφάλι», έκαναν πως δεν ακούν τις πεζοδρομιακές απειλές για «αντίποινα» και αρνήθηκαν να παραδώσουν οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα για να σωθούν από την Τουρκική «Δικαιοσύνη». Άλλοι 400 (και βάλε) κατέφυγαν σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ελβετία για τον ίδιο λόγο!

Οι «φασίστες» Ευρωπαίοι (Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί, Ελβετοί) αρνήθηκαν στην Αυτού Εξοχότητα, στον «Σουλτάνο» της Τουρκίας και στους ανθρώπους του, να κάνουν προπαγανδιστικές ομιλίες υπέρ του «ΝΑΙ» για το δημοψήφισμα του Απριλίου 2017 ώστε να «κατοχυρωθούν» με την «ψήφο του λαού» οι υπερεξουσίες του μέχρι το 2029. Το τελευταίο, δεν το «χώνεψε» εύκολα ο μεγάλος «Σουλτάνος». Άστραψε και βόγκηξε: «Αν η Ευρώπη συνεχίσει µε αυτόν τον τρόπο, κανένας Ευρωπαίος, σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν θα μπορεί να περπατά µε ασφάλεια στους δρόμους!». (Μήπως, λέω μήπως, ο άνθρωπος υπερεκτιμά κάπως την δύναμη του;)

Οι Αμερικανοί βέβαια που δεν αστειεύονται, φρόντισαν να του την στήσουν διαφορετικά: Συνέλαβαν τον προσωπικό «ταμία» του «Σουλτάνου» και Αντιπρόεδρο της μεγαλύτερης Τουρκικής Κρατικής Τράπεζας (Halkbank) Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, αμέσως μόλις πάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ (30/3/2017). Το 2016 είχε προηγηθεί η σύλληψη του επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, με πολύ στενούς δεσμούς με την «οικογένεια Ερντογάν», επειδή παραβίαζε συστηματικά (με Προεδρικές «ευλογίες» και το αζημίωτο βέβαια) το εμπάργκο που είχε επιβληθεί το Ιράν.

Η κάλπικη νίκη στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 δεν πτόησε καθόλου τον «Σουλτάνο». Ας φωνάζουν οι «φασίστες» Ευρωπαίοι παρατηρητές του δημοψηφίσματος και ο Πρόεδρος της Τουρκικής αντιπολίτευσης ότι έγινε εκτεταμένη νοθεία του αποτελέσματος. Ας προειδοποιεί η Ευρωβουλή πως η Τουρκία διαρκώς απομακρύνεται από την Ευρώπη. Αυτός απέδειξε σε όλους την αλα- Τούρκα Δημοκρατία που ονειρεύεται, διατάζοντας την απαγόρευση πρόσβασης στην Wikipedia γιατί τα κείμενα της είναι… «υπέρ της τρομοκρατίας!» (6/5/2017).

Η πραγματική όμως ψυχρολουσία ήρθε στις 9 Μαΐου 2017 όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος ενέκρινε το σχέδιο εξοπλισμού των Κούρδων (YPD) οι οποίοι προτιμήθηκαν από τους Τούρκους στην μάχη ανακατάληψης της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού κράτους Ράκκα. Μόλις λίγες βδομάδες νωρίτερα (12 Φεβρουαρίου 2017) ο «Σουλτάνος» της Τουρκίας διακήρυσσε πομπωδώς πως «ο στόχος μας είναι η ανακατάληψη της Ράκκα και μια περιοχή 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στην Συρία!». Τα μυαλά του είχαν πάρει αέρα μετά τον «θρίαμβο» στην Al Bab, όπου ο διαλυμένος Τουρκικός στρατός, μετά από πολύμηνες και αγωνιώδεις προσπάθειες, με πολύ εντατική αεροπορική υποστήριξη από Αμερικανούς και Ρώσους, σημαντικές απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό, κατάφερε επί τέλους να φθάσει στην μικρή Συριακή πόλη Al Bab εξουδετερώνοντας την αντίσταση μιας χούφτας υπερασπιστών της!

Ακολούθησαν βέβαια οι συνηθισμένες Τουρκικές απειλές πως η Αμερικανική απόφαση για εξοπλισμό των Κούρδων «θα έχει συνέπειες» και διάφορες άλλες γραφικότητες. Όπως ήταν φυσικό, η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου «Σουλτάνου» στις ΗΠΑ που ακολούθησε, ήταν απλά μια συζήτηση κουφών που κρύφτηκε πίσω από όμορφα λόγια (18/5/2017).

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ήρθε, σχεδόν ταυτόχρονα, και η Ρωσική παρέμβαση για την Κύπρο: Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στα πλαίσια επίσκεψης του στην Κύπρο, κάλεσε την Τουρκία «Να αποφύγει να χρησιμοποιήσει βία και να συζητήσει με την Λευκωσία στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», υπενθυμίζοντας έμμεσα την «έλλειψη αναγνώρισης» της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία αλλά και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τόση σχέση με την διεθνή νομιμότητα όσο ο φάντες με το ρετσινόλαδο! (19/5/2017).

Το «μενού» του πρώτου εξάμηνου του 2017 περιελάμβανε ακόμα, επίδειξη ανύπαρκτης γενναιότητας προς τους Γερμανούς με την απαγόρευση εισόδου Γερμανών βουλευτών στην Τουρκία, το σκάνδαλο με τις δεκάδες εξωχώριες εταιρίες του βαθύπλουτου και δοτού Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλτιρίμ (25/5/2017) και το απρόσμενο «θράσος» των Ελλήνων να στείλουν ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ και να δηλώσουν κατηγορηματικά πως θεωρούν τις Τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδος - Κύπρου ως παράνομες και ως τέτοιες θα τις αντιμετωπίσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αν χρειαστεί! Αν είναι δυνατόν! Τόσο μεγάλη προσβολή! Πάει, χάλασε ο κόσμος!

Άσε που αυτός ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, στα πλαίσια της 2ης Διάσκεψης για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, δήλωσε –ούτε λίγο, ούτε πολύ- ότι «Σύντομα θα λυθεί το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», χωρίς προφανώς να λαμβάνονται υπ΄ όψη οι διάφορες εξωπραγματικές «απαιτήσεις» της Τουρκίας!

Το «μενού» του τελευταίου μήνα του πρώτου εξάμηνου του 2017 συμπληρώθηκε με τον εμπορικό αποκλεισμό του Κατάρ από έξη Αραβικές χώρες και την «ασπίδα προστασίας της Τουρκίας» (βρέθηκε η ευκαιρία για μια ακόμα «αθώα» στρατιωτική παρουσία μέσα στο Κατάρ), την αναγγελία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2017 με τους αναμενόμενους λεκτικούς κεραυνούς της «Σουλτανικής αυλής», την απόφαση της Γερμανίας να μεταφέρει στην Ιορδανία τους Γερμανούς στρατιώτες που στάθμευαν στην βάση του Ινσιρλίκ, την καταδίκη σε 25 χρόνια κάθειρξη του βουλευτή της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Ενίς Μπερµπέρογλου με την «τυποποιημένη» κατηγορία της «τρομοκρατίας», την έκδοση από τις Αμερικανικές Αρχές ενταλμάτων σύλληψης 12 μπράβων της προσωπικής φρουράς του Ερντογάν, για την «δράση» τους κατά την επίσκεψη του «Σουλτάνου» στις ΗΠΑ (ΑΥΤΟ και αν ήταν προσβολή!) και την ένταση της εμφύλιας σύρραξης με τους Κούρδους μέσα στην Τουρκία με δεκάδες νεκρούς.

Αλλά και ο μήνας Ιούλιος του 2017 έκανε κακό ποδαρικό. Οι Γερμανοί απαγόρευσαν εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε ο «Σουλτάνος» στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Αμβούργο. Και άλλη μεγάλη προσβολή – όπως και τον Απρίλιο, που απαγορεύτηκαν στην Γερμανία (και όχι μόνο) οι εκδηλώσεις για το ΝΑΙ στο Τουρκικό δημοψήφισμα.

Η πολύ «ενοχλητική» διεθνής οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε την κατάταξη της Τουρκίας στην 155η θέση, σε σύνολο 180 χωρών, στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2017. Πάλι καλά, με εκατοντάδες φυλακισμένους και χιλιάδες απολυμένους δημοσιογράφους, με διακόσια περίπου φιμωμένα ΜΜΕ, η «θέση» της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη!

18 μέρες άντεξε ο «Σουλτάνος» της Άγκυρας πριν «εκραγεί» εναντίον του αρχηγού της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε την αναίδεια να οργανώσει «Πορεία για την Δικαιοσύνη», διαμαρτυρόμενος θορυβωδώς για την φυλάκιση του βουλευτή του κόμματος του Ενίς Μπερμπέρογλου. Έξαλλος ο «Σουλτάνος» κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «τάσσεται µε το μέρος των τρομοκρατών», αφού τον είχε ήδη προειδοποιήσει πως «μπορεί να κληθεί από τις δικαστικές αρχές και ο ίδιος!» Και βέβαια … ο νοών, νοείτω! (2/7/2017).

36 µέλη της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλαν επιστολή στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ζητώντας απόν αυτόν να τηρήσει σθεναρή στάση απέναντι στην ρητορική της Τουρκίας µε αφορμή την έναρξη των ερευνητικών διατρήσεων της TOTAL στον «Ονησιφόρο», στις 13 Ιουλίου 2017. Ως γνωστόν, η Τουρκική «ρητορική» αποτελείται από απειλές, νταηλίκια και λοιπές άναρθρες φωνασκίες για χαχόλους.

Στην 19η ημέρα της «Πορείας για την Δικαιοσύνη» ο αρχηγός της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους συμμετέχοντας στην πορεία να μην παρασυρθούν από τις προκλήσεις που δέχονται - βρίσκουν κοπριές εκεί που πρόκειται να μείνουν, τους πετάτε πέτρες κ.α.π. (4/7/2017). Η «ψυχολογική πίεση» προς την πορεία ενισχύθηκε την επομένη, με ανακοίνωση της αστυνομίας πως (τάχα) ισλαμιστές σχεδίαζαν επίθεση στην «Πορεία για τη Δικαιοσύνη» οι οποίοι και «συνελήφθησαν από την αστυνομία».

Άλλη «ασέβεια» στο πρόσωπο του «Σουλτάνου» σημειώθηκε στην Γερμανία: Ο καλλιτέχνης Phlipp Ruch ανήρτησε, απέναντι από την Καγκελαρία την οποία θα επισκεπτόταν ο Ερντογάν, πανό με το μήνυμα «Σκότωσε την δικτατορία» προκαλώντας τις «ανάλογες» αντιδράσεις σύσσωμης της Σουλτανικής «αυλής» (5/7/2017).

Πριν αναχωρήσει για την Γερμανία και την σύνοδο των G20, ο «Σουλτάνος» έκρινε σκόπιμο να εξαπολύσει υβριστική επίθεση προς την Γερμανία: «Η Γερμανία αυτοκτονεί που δεν µε αφήνει να μιλήσω σε Τουρκικό κοινό», κατηγορώντας το Βερολίνο πως «υποθάλπει τρομοκράτες» και άλλα πολύ γλαφυρά. (Για φαντάσου τέτοιο θράσος αυτοί οι Γερμανοί, να μην αντιλαμβάνονται ότι «αυτοκτονούν» απαγορεύοντας σε κοτζάμ Σουλτάνο να μιλήσει σε οπαδούς του! - 6/7/2017).

Το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμα που συγκέντρωσε συντριπτική πλειοψηφία (88,1%) κάλεσε την Τουρκία να µην προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, καθώς η περιοχή είναι άκρως σεισμογόνος και ενδεχόμενο ατύχημα θα επηρέαζε τις γειτονικές χώρες (7/7/2016).

Η ασυναρτησία, η επιπολαιότητα και η κυκλοθυμική ρύθμιση σημαντικών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στην σημερινή Τουρκία, μέσα από κούφια λόγια, διακηρύξεις και απειλές που δεν πιστεύει πια κανείς, προκύπτουν ανάγλυφα και στην περίπτωση της Κριμαίας:

Πριν ένα χρόνο, οι μέχρι τότε πολέμιοι της Ρωσίας και σύμμαχοι της Ουκρανίας, πλήρως ελεγχόμενοι από την Τουρκία Τατάροι της Κριμαίας, διακήρυξαν ξαφνικά πως «Η αναγνώριση της Χερσονήσου ως τμήμα της Ρωσίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» (4/7/2016). Αυτό ήταν ένα από τα πολλά «τιμήματα» που πλήρωσε η Τουρκία για την «προσέγγιση» Ρωσίας Τουρκίας. Λίγες βδομάδες αργότερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Δύση να αλλάξει την πολιτική της γιατί «η κρίση στην Ουκρανία σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από την μη εποικοδομητική στάση της Δύσης!» (19/8/2016).

Αυτά μέχρι τις 10 Ιουλίου 2017, όταν ο «Σουλτάνος» υποδέχτηκε τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας στην Τουρκία, διακηρύσσοντας τα ακριβώς αντίθετα: «Εμείς δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε την κατάληψη της Κριμαίας (από την Ρωσία). Η αρχή μας είναι να υπερασπιζόμαστε μέχρι το τέλος την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας»! Τέτοια συνέπεια, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο ένας πολύ μεγάλος «Σουλτάνος» μπορεί να επιδείξει!

Και επειδή ένας μεγάλος «Σουλτάνος» μπορεί να είναι όσο ασυνάρτητος επιθυμεί, ευαρεστήθηκε να ασχοληθεί με την πρέπουσα ασυναρτησία και με το Κυπριακό. Αφού οι υπάκουοι εκπρόσωποι του (Τσαβούσογλου, Ακιντζί) τίναξαν στον αέρα την διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, επιμένοντας να νομιμοποιηθεί με κάθε επισημότητα η Τουρκική εισβολή και η κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο «Σουλτάνος» άνοιξε το στόμα του – και τι δεν είπε: «Οι δικές μας αλτρουιστικές προσπάθειες, η μετριοπαθής και ευθεία στάση δεν ανταμείφτηκαν. Για να σας είμαι ειλικρινής, το αποτέλεσμα μας απογοητεύει. Χωρίς αμφιβολία, θα ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε ένα σχέδιο Β’ και Γ’. Θα το εξετάσουμε και θα κοινοποιήσουμε τα συμπεράσματά μας στους αποδέκτες του»…. «Δεν μπορώ να κατανοήσω την στάση και την επιλογή των εταιριών ενέργειας να γίνονται συμμέτοχοι στα ανεύθυνα βήματα των Ελληνοκυπρίων. Η δικαιοσύνη και οι διεθνείς νόμοι θέλουν τους υδρογονάνθρακες να ανήκουν σε όλους!». Κύριε ελέησον, τέτοια χριστιανική μεγαλοψυχία! Γιατί δεν απευθύνεται άραγε στους φίλους του στο Κατάρ και στα άλλα εμιράτα του Κόλπου ή στην Σαουδική Αραβία να τους πει τις ίδιες ασυναρτησίες;

Ο δοτός εφοπλιστής που φέρει τον τίτλο του «πρωθυπουργού» της Τουρκίας, πήρε την σκυτάλη ζητώντας από τους Κύπριους να μην «εμποδίζουν την ειρήνη με τις γεωτρήσεις» και υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία «έχει εξουσιοδοτηθεί να προστατεύει ως το τέλος τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». (Με τέτοια «προστασία» βέβαια, κυριολεκτικά τους έκαψε)! (10/7/2017).

Οι ασεβείς Ευρωπαίοι με το «ναζιστικό παρελθόν» επιμένουν σε βαριές προσβολές της Αυτού Εξοχότητας: Οι Αυστριακοί απαγόρευσαν την είσοδο του Τούρκου Υπουργού Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί σε Αυστριακό έδαφος και οι Ολλανδία ανακοίνωσαν πως ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Τουγκρούλ Τουρκές, δεν είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα τους - και οι δύο ήθελαν να κάνουν ομιλίες για την «επέτειο του πραξικοπήματος στην Τουρκία»! (10/7/2017).

Την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι διεκήρυττε πανηγυρικά και επίσημα την νίκη των ιρακινών δυνάμεων στην Μοσούλη επί των τζιχαντιστών, ο εξαιρετικά τσαντισμένος «Σουλτάνος», αφού υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν των G20, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, μέχρι να εκπληρωθούν όλες οι «υποσχέσεις» που έχουν δοθεί στη χώρα του! (10/7/2017).

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την πολύ σύντομη επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρ. Τίλερσον στην Κωνσταντινούπολη και τις διαδοχικές συναντήσεις του με Μ. Τσαβούσογλου και Ρ. Τ. Ερντογάν (για τις οποίες δεν εκδόθηκε καμιά ανακοίνωση), ξεκίνησαν οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ (12/7/2017). Η Τουρκία, για να τηρήσει τα προσχήματα όλης της θορυβώδους επιθετικής ρητορικής που προηγήθηκε, έστειλε μια φρεγάτα για να «παρακολουθεί την γεώτρηση».

Παραμονές του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, στην Τουρκία ξεκίνησε ομαδική πλύση εγκεφάλου με εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Όλες οι τηλεοράσεις, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι εφημερίδες και κάθε «φιλικό» ΜΜΕ που λειτουργεί στην Τουρκία, μεταδίδουν συνεχώς την Σουλτανική προπαγάνδα. Ο ίδιος ο «Σουλτάνος», αφού απείλησε ξανά τον αναιδή αρχηγό της Τουρκικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης («Δεν θα μπορείς να κυκλοφορείς στους δρόμους»), σε συνέντευξη του στο BBC δήλωσε με την γνωστή του υπεροψία: «Η Ε.Ε. δεν μας είναι απαραίτητη!» (13/7/2017). Εμένα μου λες…

Η Διεθνής Αμνηστία, αυτοί οι παράξενοι ακτιβιστές που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί για κάθε ένα που αισθάνεται «υπεράνω όλων και φυσικά των νόμων», άρχισαν να γίνονται ενοχλητικοί και για τον «Σουλτάνο» ο οποίος βρήκε αμέσως το κατάλληλο «φάρμακο»: Διέταξε την σύλληψη δέκα μελών της Διεθνούς Αμνηστίας, μαζί με την περιφερειακή διευθύντρια, και τους φόρτωσε την κατηγορία πως είναι μέλη «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης!». Λίγες μέρες αργότερα (18/7/2017), Τουρκικό δικαστήριο έσπευσε να διατάξει την κράτηση τους. Όχι για να ξέρουμε πόσο αστραπιαία λειτουργεί η Τουρκική δικαιοσύνη…

Την σύλληψη δεν γλύτωσε ούτε ένας Τούρκος σκηνοθέτης (Αλί Αβτζί) με την συνήθη κατηγορία ότι είναι «ύποπτος» για σχέσεις με τον Φετουλλάχ Γκιουλέν. Η πραγματική βέβαια αιτία της σύλληψης του είναι το «έγκλημα» που έκανε να γυρίσει μια ταινία για την ζωή του Ρ. Τ. Ερντογάν χωρίς ατέλειωτους ύμνους για την μεγαλοσύνη του! (14/7/2017).

Έμμεσο μήνυμα «προειδοποίησης» προς την Τουρκία έστειλε η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, με την επίσκεψη της στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις Γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονται γύρω από την γεώτρηση της ΤΟΤΑL στην Κυπριακή ΑΟΖ (18/7/2017).

Ο «Σουλτάνος» προκειμένου να εκδικηθεί για την «προσβλητική» απαγόρευση ομιλίας του σε Τούρκους που ζουν στην Γερμανία, απαγόρευσε σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν 30 Γερμανούς στρατιώτες σε βάση του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο (17/7/2017) ενώ κυκλοφόρησε και ένα έγγραφο της Άγκυρας με το οποίο «κατηγορούνται» 68 γερμανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η BASF και η Daimler, ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στην Τουρκία. Όπως ήταν αναμενόμενο, ακόμα και οι συνήθως φλεγματικοί Γερμανοί, έγιναν κυριολεκτικά «Τούρκοι»!

Η απάντηση των Γερμανών ήρθε λίγα 24ωρα αργότερα με την μορφή ιδιαίτερα σκληρής ταξιδιωτικής οδηγίας προς την Τουρκία μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου (24/7/2017). Και δεν έμειναν μόνο εκεί. «Όλες οι τουρκικές παραγγελίες όπλων βρίσκονται υπό εξέταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις εξαγωγές όπλων του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας. Το κερασάκι στην τούρτα, έβαλε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συγκρίνοντας την κατάσταση στον Βόσπορο µε αυτή που επικρατούσε στην πρώην Ανατολική Γερμανία!

Στην 94η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, σε γραπτή δήλωση του, ο «Σουλτάνος» αναφέρει πως η υπογραφή της Συνθήκης αποτελεί «ιδρυτικό έγγραφο της Τουρκικής Δημοκρατίας» (25/7/2017). Στις διάφορες ομιλίες του βέβαια προς τον Τουρκικό λαό την χαρακτηρίζει ήττα. Διαλέγετε και παίρνετε!

Μετά τους Γερμανούς, ήταν η σειρά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Β. Νετανιάχου να γίνει έξω φρενών με τον «Σουλτάνο» ο οποίος, αναπολώντας τις εποχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επιτέθηκε στο Ισραήλ για «την συνεχιζόμενη επί 50 χρόνια κατοχή του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα», διακηρύσσοντας πως δεν θα επιτρέψει «να επιβληθεί η σιωπή σ’ όσους προσεύχονται» στην Ιερουσαλήμ! Η απάντηση βέβαια του Ισραήλ ήταν κάτι παραπάνω από «πληρωμένη»: Αφού χαρακτήρισε τον «Σουλτάνο» υποκριτή και τον τελευταίο άνθρωπο που θα μπορούσε να κάνει κήρυγμα στο Ισραήλ, αναρωτήθηκε «Τι θα μπορούσε να πει ο Ερντογάν στους Κούρδους και στους κατοίκους της Βόρειας Κύπρου;» (26/7/2017). Όπως είναι φυσικό, απάντηση δεν πρόκειται να πάρει ποτέ!

Σ υ μ π έ ρ α σ μ α: Προσωπικά έχω πεισθεί πως ο «Σουλτάνος» είναι ένα παμπόνηρο ανθρωπάκι το οποίο προσπαθεί πάση θυσία να κρατηθεί στην εξουσία για να προστατεύσει την αμύθητη περιουσία που δημιουργεί στις πλάτες του Τουρκικού λαού και … το κεφάλι του. Γνωρίζει πολύ καλά πως αν χάσει την εξουσία, τα χάνει όλα!

Αυτό ακριβώς είναι εκείνο που δημιουργεί στην Ελλάδα την κατάλληλη ευκαιρία, την οποία ήδη αξιοποιεί, αργά αλλά σταθερά.

Η παραμονή του στην εξουσία σφίγγει ολοένα και περισσότερο την θηλιά της απροκάλυπτης δικτατορίας που έχει επιβάλλει στον Τουρκικό λαό, αλλά δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να λύσει, άπαξ δια παντός, όλες τις «εκκρεμότητες» που δημιούργησε η γειτονική χώρα από «μηδενική βάση» απέναντι στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες. Ουδέν κακό αμιγές καλού και ουδέν καλό αμιγές κακού… 

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (πρώτη έκδοση 1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε τον σύντομο «Aποχαιρετισμό». Το τελευταίο του βιβλίο «Η Τουρκία στις φλόγες» κυκλοφόρησε το 2017 – μπορείτε να ξεναγηθείτε στις 20 πρώτες σελίδες του βιβλίου στο Amazon.com.