24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Παρασκευή

Υπό όρους και προϋποθέσεις η πρόσβαση στα ακριβά φάρμακα


«Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αποκλεισμού ασθενή από το ενδεικνυόμενο για τη θεραπεία του φάρμακο», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ένα «αντίβαρο» στα προσφάτως ψηφισθέντα μέτρα που εισάγουν αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης και αποζημίωσης νέων φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις στη χώρα μας ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, επιτρέπεται υπό όρους και προϋποθέσεις η πρόσβαση σε ακριβά και καινοτόμα φάρμακα τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στη θετική λίστα, δηλαδή δεν αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο επιτρέπεται η εισαγωγή και η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ σκευασμάτων που αφορούν σε νόσους απειλητικές για τη ζωή ή που μπορούν να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην υγεία, ανεξάρτητα από αν έχουν πάρει το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Θετικής Λίστας.

«Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αποκλεισμού ασθενή από το ενδεικνυόμενο για τη θεραπεία του φάρμακο», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Διευκρινίζεται δε πως «η διάταξη εφαρμόζεται μόνο κατόπιν εξατομικευμένης κρίσης από την Ειδική Επιτροπή Θετικής Λίστας, βάσει αυστηρών επιστημονικών κριτηρίων, δηλαδή του ιστορικού, των εργαστηριακών εξετάσεων, των στοιχείων παρακλινικού ελέγχου του ασθενούς και τεκμηριωμένων βιβλιογραφικών αναφορών ως προς το αιτούμενο φάρμακο».

Οι ασθενείς και οι θεράποντες γιατροί μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση ακόμη και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής διεύθυνσης που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό στον ΕΟΠΥΥ, στο: excpositivelist@eopyy.gov.gr

Σε ό,τι αφορά στα φάρμακα που δεν έχουν τιμολογηθεί και δεν κυκλοφορούν ακόμα στην Ελλάδα, εξακολουθεί να εφαρμόζεται η ειδική διαδικασία των έκτακτων εισαγωγών.