ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ...dunamitis @gmail.com...24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...

Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017

Νύχτα βίας στο Λονδίνο με αφορμή τον θάνατο νεαρού στα χέρια αστυνομικώνΤα επεισόδια ξεκίνησαν από νωρίς το απόγευμα να αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Το φιτίλι της οργής άναψε ο θάνατος του 20χρονου μαύρου Ρασάν Τσάρλς το περασμένο Σάββατο (21 Ιουλίου 2017). Αστυνομικοί προσπάθησαν να συλλάβουν τον νεαρό πατέρα ενός μικρού κοριτσιού που εγκατέλειψε μετά από καταδίωξη το αυτοκίνητο που οδηγούσε και μπήκε σ’ ένα κατάστημα. Ένας αστυνομικός κατάφερε να ρίξει στο έδαφος το νεαρό, ο οποίος σταμάτησε να αναπνέει. Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο.

Ανεξάρτητη αστυνομική επιτροπή ερευνά τι ακριβώς συνέβη κατά τη σύλληψή του 20χρονου. Οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν, είπαν ότι ο Τσαρλς προσπάθησε «να καταπιεί ένα αντικείμενο» κι ότι ο αστυνομικός που τον ακινητοποίησε προσπάθησε να του το βγάλει από το λαιμό.

Αλλά σε βίντεο κλειστού κυκλώματος ο αστυνομικός φαίνεται να σφίγγει τον λαιμό του νεαρού, μέχρι που σταμάτησε να αναπνέει. Όταν ο αστυνομικός το κατάλαβε, άρχισε να τον κουνάει, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Ο αστυνομικός έμεινε άναυδος και μετά επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το κέντρο.

Το βίντεο κυκλοφόρησε γρήγορα στα social media προκαλώντας οργή με πολλούς χρήστες να καταγγέλλουν τον αστυνομικό για αδικαιολόγητη χρήση βίας και επιθετική συμπεριφορά, ενώ στο Twitter κυκλοφόρησε το σύνθημα #JusticeForRash («Δικαιοσύνη για τον Ρας»).

Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παραπόνων της Αστυνομίας (Independent Police Complaints Commission), η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει: «Κατανοούμε τις ανησυχίες που προκάλεσε ο θάνατος του Ρασάν. Θα διερευνήσουμε τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατό του, αν υπάρχουν ενδείξεις παραπτώματος ή εγκληματικής συμπεριφοράς».

Η Επιτροπή είπε ότι θα προσπαθήσει να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα της οικογένειας του θύματος και της κοινότητας του ΧάκνεΪ.
Ήδη από χθες το απόγευμα κατέβηκαν νεαροί στους δρόμους του ανατολικού Λονδίνου για να καταγγείλουν την αστυνομική βία.

Σύμφωνα με το BBC, ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Black Lives Matter» («Οι ζωές των μαύρων αξίζουν»).

Έστησαν οδοφράγματα με στρώματα και κάδους απορριμμάτων στο δρόμο που οδηγεί στο κατάστημα, όπου πέθανε ο Ρασάν Τσαρλς, έβαλαν φωτιές κι έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων.

Το βράδυ ομάδα νεαρών επιτέθηκε κατά των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν τα επεισόδια.

Μια εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό των συλληφθέντων.