24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Σειρά ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της απλήρωτης εργασίας

Σειρά ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της απλήρωτης εργασίας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατατέθηκε αργά 



το απόγευμα της Τρίτης. Αλλαγές έρχονται στον τρόπο καταβολής εισφορών, όπως επίσης και στον τρόπο υπολογισμού

 των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, το νομοσχέδιο έχει την έγκριση των θεσμών.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου
μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι άξονες στα εργασιακά:

Αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία – Απλήρωτη εργασία
Σύνδεση της δραστηριότητας με την ασφάλιση, όχι της ιδιότητας
Προστασία της αναπηρίας
Ρύθμιση και για να ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές
Δημιουργούνται πρόσθετες υποχρεώσεις για ηλεκτρονική αναγγελία των εργοδοτών, όπως η υποχρεωτική, εκ των προτέρων, ηλεκτρονική αναγγελία της υπερωριακής εργασίας. Σήμερα, γίνεται μόνο χειρόγραφα, ενώ ηλεκτρονικά έναν μήνα μετά. Υπάρχουν επιχειρήσεις με διπλά βιβλία, που εμφανίζουν διαφορετικά στοιχεία για τις υπερωρίες ανάλογα με το αν γίνεται έλεγχος ή όχι.

Γίνεται υποχρεωτική, επίσης, η ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου, που θα πρέπει να συνυπογράφεται από αυτόν, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν και πολλές φορές εργαζόμενοι αιφνιδιάζονταν, καθώς δηλώνονταν ότι έχουν οικειοθελώς αποχωρήσει, ενώ ήταν ακόμη στην εργασία τους.

Μπαίνει τάξη στα οικοδομικά και τεχνικά έργα, με υποχρεωτικές ηλεκτρονικές αναγγελίες για τους εργαζόμενους, ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο ένα χειρόγραφο βιβλίο.

Ως προς τις εισφορές, έπειτα από αίτημα της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ περιλήφθηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα καταβολής αυξημένων εισφορών για την αύξηση της σύνταξης.

Για την απλήρωτη εργασία, ενώ το Δίκαιο την αντιμετώπιζε ως εξαιρετική περίπτωση, έχει γίνει «κανόνας» στην κοινωνία μας, τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Προβλέπεται πλέον δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής από τον εργαζόμενο εις βάρος του εργοδότη. Να μπορεί, δηλαδή, ο εργαζόμενος να την εκτελέσει σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη, σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.

Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα να καταβάλλεται επίδομα ανεργίας από την αμέσως επόμενη ημέρα, εφόσον ο εργαζόμενος θεωρήσει ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων του ισοδυναμεί με απόλυση. Η υπουργός τόνισε, ότι αυτό το δικαίωμα παρέχεται από το Δίκαιο, με τη μονομερή βλαπτική μεταβολή. Θεωρείται ότι σε περίπτωση μονομερούς βλαπτικής μεταβολής από τον εργοδότη, ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει ότι έχει υπάρξει απόλυση και να διεκδικήσει την αποζημίωσή του.

Η κ. Αχτσιόγλου, υπενθύμισε επίσης ότι ο Άρειος Πάγος, στη νομολογία του είχε πει, ότι αυτό δεν συντρέχει πάντα, όταν δεν καταβάλλονται οι αποδοχές.

Επίσης με το πολυνομοσχέδιο εισάγεται,, ένα point system, ένας αυτοματοποιημένος τρόπος με τον οποίο θα επιβάλλεται η διακοπή λειτουργίας επιχείρησης σε περίπτωση σοβαρών παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας. 

Ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης, θα επιβάλλεται και η αντίστοιχη ποινή. Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται και ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων που συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία από κάθε μορφής δημόσια χρηματοδότηση (δημόσιες συμβάσεις, κοινοτικά κονδύλια, ΕΣΠΑ, κτλ).

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών

Η σημαντικότερη διάταξη αναφορικά με το ασφαλιστικό είναι αυτή που «ξεπαγώνει» την έκδοση επικουρικών συντάξεων για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο ΕΤΕΑΕΠ από την 1/1/2015 και μετά. Πλέον, το ποσοστό αναπλήρωσης για τις επικουρικές θα είναι 0,45 για όλα τα χρόνια ασφάλισης, είτε πριν είτε μετά το 2014. 

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος έκδοσης περίπου 75.000 αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Οι νέες αυτές συντάξεις θα είναι μειωμένες, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, όπως ισχύει και για τις αιτήσεις πριν από το 2014. Αλή διάταξη προβλέπει τον περιορισμό στο 30% της μείωσης σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως δηλαδή ισχύει ήδη για τους μισθωτούς.

Εξαγορά

Σύμφωνα με την Καθημερινή, προβλέπεται επίσης η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών και για τους αγρότες αλλά και αύξησης των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε οικειοθελή βάση, για μελλοντική υψηλότερη σύνταξη. 

Επίσης, καθορίζεται η άτοκη επιστροφή εισφορών όταν ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει υψηλότερες από τις προβλεπόμενες. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους η επιστροφή θα γίνεται έπειτα από συμψηφισμό με τα εισοδήματα του 2016 και θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας πιστωτικού υπόλοιπου.

 Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε περιπτώσεις ανεργίας θα αναζητούνται αποδοχές τουλάχιστον 5 ετών, ακόμη και πριν από το 2002, ενώ αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών και νομικών.