24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Δευτέρα

Η ιλαρά σαρώνει: Πολάκης και Ξανθός λιάζονται και τα εμβόλια λείπουν

Η επιδημία σε Ρουμανία, Ιταλία και άλλες χώρες φαίνεται πως δεν κινητοποίησε τους Έλληνες αρμόδιους για να προμηθευτούν μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων, καθώς



 η προμήθεια των εμβολίων έγινε, όπως κάθε χρόνο, με βάση τα δεδομένα του προηγούμενου έτους 

Χωρίς αντίκρισμα είναι η σύσταση του υπουργείου Υγειας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσήματων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για εμβολιασμό κατά της ιλαράς, καθώς τα συγκεκριμένα εμβόλια έχουν... εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων. 

Όπως αναφερει στο protothema.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ), κ. Κώστας Λουράντος, "την τελευταία εβδομάδα άρχισε να υπάρχει ζήτηση κυρίως απο γονείς για το εμβόλιο ιλαράς-παρωτιτιδας-ερυθράς (MMR), και όσα εμβόλια ήταν διαθέσιμα στα φαρμακεία δόθηκαν. Πλεον, όμως υπάρχει πρόβλημα, τηλεφωνεί ο ένας φαρμακοποιός στον αλλο για να εξασφαλιστεί ένα εμβόλιο καθως απο τις φαρμακαποθήκες μας λένε πως εχουν τελειώσει". 


Την ελλειψη εμβολίων για την ιλαρά επισημαίνει και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας (ΙΣΠ), κυρια Άννα Μαστορακου, αναφέροντας το πρόβλημα που προκαλείται τοσο για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή για τα παιδια, τους εφήβους και οσους εχουν γεννηθεί μετα το 1970, όσο και για τον ειδικό πληθυσμό των επαγγελματιών υγειας. 

"Δυστυχώς οι εκκλήσεις για εμβολιασμό προς τον πληθυσμό είναι προς το παρόν χωρίς περιεχόμενο λόγω σημαντικής έλλειψης των σχετικών εμβολίων, που αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση" λεει η κυρια Μαστορακου, και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν ώστε να αποκατασταθούν η επάρκεια των εμβολίων στην αγορά. 

Η προμήθεια των εμβολίων γίνεται με βάση τις αναγκες, οπως αυτές αποτυπώνονται απο τα δεδομένα του προηγούμενου έτους. Στην περίπτωση της ιλαράς, οπως πληροφορείται το protothema.gr, δεν ακολουθήθηκε διαφορετική διαδικασία παροτι τα δεδομένα στην Ευρωπη χτυπούσαν καμπανάκι. Η επιδημία στη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και σε άλλες χώρες δεν κινητοποίησε τους Έλληνες αρμόδιους ώστε να φροντίσουν να κάνουν μεγαλυτερη προμήθεια εμβολίων. Το αποτέλεσμα ηταν πως τα εμβόλια εγιναν είδος εν ανεπαρκεία αμέσως μόλις φούντωσαν τα κρούσματα της νοσου και δοθηκαν συστάσεις για εμβολιασμό.

Μαλιστα, στην παρούσα επιδημική εξαρση ανακύπτει ενα επιπλέον πρόβλημα: οτι ο εμβολιασμός δεν συστήνεται μόνο για παιδια και εφήβους, αλλα και για άτομα ηλικίας 25 έως 45 χρόνων που πιθανά δεν εχουν ανοσία με νοσηση ή με εμβολιασμο στην ιλαρά -μια εμβολιαστική ομάδα όμως για την οποια δεν υπάρχουν διαθεςιμα περισσότερα ποςοτικά ή ποιοτικά στοιχεια.

Τα κενά στο τείχος ανοσίας έναντι της ιλαράς αποδεικνύονται, ωστοσο, μέρα με την ημέρα μεγάλα. Ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων -εχουν φτάσει τα 166- αλλα κι εκείνων των ηπιότερων περιςτατικων που δεν δηλώνονται -εκτιμάται οτι ειναι πάνω απο 300- ειναι η μια παράμετρος της επιδημικης έξαρσης.

Η άλλη, ισως πιο επικίνδυνη, παράμετρος ειναι οι μολυσματικές εστίες της ιλαράς μεσα στα νοσοκομεια. Οκτώ επαγγελματίες υγειας εχουν νοσήσει απο τον περαςμενο Αύγουστο στο Θριάσιο, στο Σισμανόγλειο και στο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακου" και όλοι περιμένουν που θα εμφανιςτουν τα επόμενα κρουςματα. Στα νοσοκομεια εστάλησαν πριν απο δυο εβδομάδες οδηγίες για ενημερωση του προσωπικού αναφορικά με τον εμβολιασμό για την ιλαρά. Ειναι κοινό μυστικό βεβαίως πως τα επίπεδα του εμβολιαςμου στους επαγγελματίες υγειας ειναι χαμηλά.

Το ζήτημα του εμβολιασμού τους για την εποχική γρίπη, (μια εξαιρετικα μεταδοτική ασθένεια που σαρώνει καθε χρόνο, απο Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, ανάλογα με τον ιό που επικρατεί ειτε παιδια και νεότερους ειτε ηλικιωμένους) δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Παρά τις ενημερώσεις και τις συστάσεις το ποσοστό των εργαζομένων που εμβολιάζονται δεν ξεπερνά το 15-20%. Προκειται για ενα θέμα που εχει απασχολήσει πολλές φορες τους αρμόδιους τα τελευταια χρονια που αναζητούν τρόπους να πείσουν ή και να υποχρεώσουν τους επαγγελματίες υγειας να εμβολιαστούν, χωρις όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Έκκληση προς ολους τους γιατρους, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να εμβολιαστούν απηύθυνε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους απο τη σοβαρή αυτη νόσο αλλα και τους αςθενεις με τους οποίους έρχονται σε επαφή και εχουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία της υγειας τους.