24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Σάββατο

Σε διαρκή ετοιμότητα ο Ελληνικός στόλος – Αρχηγός ΓΕΝ: «Κάθε βράδυ γίνεται πόλεμος στο Αιγαίο» – Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία


Την σοβαρότητα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, επεσήμανε ο Αρχηγός ΓΕΝ, Νικόλαος Τσούνης, 

λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάθε βράδυ γίνεται πόλεμος στο Αιγαίο». 

Την ίδια στιγμή ...οι Τούρκοι εκδίδουν νέες παράνομες NAVTEX και αυξάνουν την προκλητικότητα στο Αιγαίο, καθώς είναι μπλοκαρισμένοι στην ανατολική Μεσόγειο.

Είναι θέμα χρόνου οι τουρκικές προκλήσεις να προχωρήσουν σε νέο επίπεδο και η κατάσταση να κλιμακωθεί πλήρως. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε πλήρη και διαρκή ετοιμότητα.

Σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκεται ο Στόλος, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή του: την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

«Κάθε βράδυ γίνεται πόλεμος στο Αιγαίο. Όταν ξεμυτίσει ένας Τούρκος, θα βρει δίπλα του μία μονάδα μας» επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα, η οποία παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο, εκτός από τον αέρα και στη θάλασσα, όσον αφορά στις μη αβλαβείς διελεύσεις τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο από το 2009 έως τον Οκτώβριο του 2018.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, το 2009, οι μη αβλαβείς διελεύσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων ήταν μόλις 90, το 2017 ανήλθαν σε 1998 και μέχρι φέτος τον Οκτώβριο τις 1249. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 είχαν σημειωθεί 3.317 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και φέτος μέχρι τον Οκτώβριο είχαν ανέλθει σε 3.147.

Οσον αφορά στην επιχειρησιακή δραστηριότητα του Πολεμικού Ναυτικού σε καθημερινή βάση, το 46% αφορά σε εθνικές δραστηριότητες, το 25% σε επιχειρησιακή εκπαίδευση, το 24% σε διεθνείς υποχρεώσεις και το 5% αφορά σε δράσεις υπέρ τρίτων.
Νέες προκλητικές NAVTEX από την Τουρκία

Την ώρα που τσαμπουκάδες στην Κυπριακή ΑΟΖ πέφτουν πάνω στο τείχος της πολυεθνικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί και με φόντο τις νέες απειλές από τον Ερντογάν μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η Άγκυρα επιχειρεί να μετατοπίσει την ένταση στο Αιγαίο.

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία, συνεχίζοντας τον χαρτοπόλεμο με τις NAVTEX, αυτή τη φορά δεσμεύοντας την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου για άσκηση βολών, μία μέρα πριν το blackout που σκοπεύει να επιβάλει στο Καστελόριζο με την διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης.

Σύμφωνα με την NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σμύρνη, η Άγκυρα δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Χίου και βορείως της Σάμου προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις βολών στις 3 Δεκεμβρίου για μία ώρα, συγκεκριμένα από τις 12:00μμ μέχρι και τις 13:00μμ.


Η Τουρκική NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1196/18 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date29-11-2018 16:30)
TURNHOS N/W : 1196/18
AEGEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 03 DEC 18 FROM 0900Z TO 1000Z IN AREA BOUNDED BY;
38 07.00 N – 026 26.00 E
38 00.00 N – 025 58.00 E
37 45.30 N – 025 58.00 E
37 56.00 N – 026 37.40 E
CAUTION ADVISED.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Νοεμβρίου ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία η Τουρκία δεσμέυει ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή εκτός της αιγιαλίτιδας χώνης του Καστελορίζου προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήση Έρευνας και Δiάσωσης (SAR) στις 4 Δεκεμβρίου από τις 14:00μμ μέχρι τις 18:00μμ.

Η NAVTEX του σταθμού της Αττάλειας για το Καστελόριζο:

TURNHOS N/W : 1189/18 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date28-11-2018 15:40)
TURNHOS N/W : 1189/18
MEDITERRANEAN SEA
SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE, ON 04 DEC 18 FROM 1100Z TO 1500Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
36 21.44 N – 029 08.88 E (SHORE)
35 39.64 N – 029 08.88 E
35 39.64 N – 029 59.60 E
36 12.92 N – 029 59.60 E (SHORE)
CAUTION ADVISED.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις επικοινωνιακές κινήσεις της Άγκυρας. Άλλωστε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει διακόψει τον ιδιότυπο «διάλογο” με την έκδοση αντι-NAVTEX και μόνο σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις επιλέγει να την πραγματοποίηση διαβημάτων στα αρμόδια διεθνή φόρα.
Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος στην άσκηση «Μέδουσα 7»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης και ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Άχμεντ Ζακί παρακολούθησαν την κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 7», που πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κρήτης, αρχικά από το ελικοπτεροφόρο «ANWAR EL SADAT» και στη συνέχεια από τη Φρεγάτα «ΕΛΛΗ».

Την άσκηση παρακολούθησαν, επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα έγινε μία μεγάλης εκτάσεως άσκηση, η «ΜΕΔΟΥΣΑ 7», με την παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, των Αρχηγών της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.

Είναι η έβδομη κατά σειρά άσκηση, η οποία πλέον είναι τριμερής, με την Αίγυπτο και την Κύπρο ως ενεργούς μετόχους και χώρες από τη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητές. Ο άξονας ευστάθειας, που συγκροτείται με κέντρο την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, αποτελεί την ελπίδα για την ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι αυτή η στρατιωτική συνεργασία είναι αντικείμενο θετικών σχολίων από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις χώρες που επιδιώκουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, με αυτές τις τριμερείς συμφωνίες, χτίζει τον άξονα σταθερότητας που ξεκινάει από τα Βαλκάνια και φτάνει μέχρι τη βόρεια Αφρική.

Θέλω να συγχαρώ την ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες που συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση με υψηλό επαγγελματισμό, με συνεχώς βελτιούμενες αποδόσεις.

Ιδιαίτερα στον τομέα των Ειδικών Δυνάμεων, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι από τη μία πλευρά επιθυμεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και από την άλλη ετοιμάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απειλή.

Πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη, δηλαδή η μετατροπή της πατρίδας μας σε κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν ξεκινήσει από τον τομέα της άμυνας, θα ανοίξουν την καινούρια ημέρα, της μεταμόρφωσης της Ελλάδας σε έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο, αλλά και παραγωγό ενέργειας.

Είμαστε εδώ, στην Κρήτη, όπου τα κοιτάσματα, για τα οποία πλέον έχει υπογραφεί να αρχίσει η εξόρυξή τους, ιδιαίτερα στον νότιο τομέα της Κρήτης, θα αποτελέσουν και το κέντρο της ανάπτυξης της πατρίδας μας στον τομέα του φυσικού αερίου και όσον αφορά την εξόρυξη του φυσικού αερίου και όσον αφορά τον αγωγό, ο οποίος συνδέει τα κοιτάσματα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου με τα ελληνικά κοιτάσματα και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια αυτοδυναμία στους φυσικούς και ενεργειακούς της πόρους».

www.pentapostagma.gr