24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να καταστεί κέντρο αποθήκευσης και διαχείρισης ρωσικών σιτηρών



Το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλέστηκε τον Αιγύπτιο Υπουργό Εμπορίου , Αχμέντ Σαμίρ 

ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια αιγυπτιακή εταιρεία έστειλε στη ρωσική κυβέρνηση μελέτη σκοπιμότητας 


για την κατασκευή ενός κέντρου σιτηρών στην Αίγυπτο, το οποίο..θα μπορούσε να αποθηκεύει και να ασχολείται με διεθνείς αποστολές ρωσικών σιτηρών.


Ο Σαμίρ είπε, «Το κέντρο θα μπορούσε να κατασκευαστεί στο Πορτ Σάιντ, στη Νταμιέτα ή στην περιοχή Σόχνα», σύμφωνα με το Reuters.

Η Αίγυπτος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο και συνήθως εισάγει περίπου 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ των συνεπειών του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, η ζήτηση για ρωσικό σιτάρι μειώθηκε λόγω των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία , που εμποδίζουν τις εργασίες προμήθειας σιταριού να προχωρήσουν όπως πριν, μετά την πτώση της ουκρανικής καλλιέργειας, στην οποία βασιζόταν η Αίγυπτος πριν από τον πόλεμο.

Μια εξίσωση που έφερε κοντά την Αίγυπτο και τη Ρωσία στο τραπέζι των κοινών συμφερόντων.

Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο RT ανέφερε ότι η Αίγυπτος και η Ρωσία διεξάγουν συνομιλίες για τη δημιουργία ενός κέντρου logistics στην περιοχή της Διώρυγας του Σουέζ για την αποθήκευση προμηθειών σιταριού που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, επικαλούμενο το αιγυπτιακό Υπουργείο Εφοδιασμού και Εσωτερικού Εμπορίου.

Το Κάιρο, που θεωρεί τη Μόσχα τον κύριο προμηθευτή σιτηρών της, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η δημιουργία ενός κέντρου κατά μήκος της εμπορικής οδού του Σουέζ θα διευκόλυνε τις εξαγωγές ρωσικού σιταριού σε χώρες που γειτνιάζουν με την Αίγυπτο.


Τον Αύγουστο του 2023, η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων στην Αίγυπτο ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να επανεξάγει ρωσικό σιτάρι σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών της αραβικής περιοχής καθώς και της Βόρειας και Ανατολικής Αφρικής, εάν το προτεινόμενο κέντρο διανομής logistics για τη Διώρυγα του Σουέζ δημιουργηθεί.

Η αιγυπτιακή πρόταση δεν είναι νέα, καθώς χρονολογείται από τις αρχές της κρίσης που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Όλεγκ Οζέροφ, σχολίασε τη δυνατότητα ίδρυσης ενός κέντρου για ρωσικά σιτηρά στην Αίγυπτο τον Ιούλιο του 2023.

Είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο «Novosti»: «Μου φαίνεται ότι η ιδέα της δημιουργίας υλικοτεχνικών διαδρόμων και κέντρων σιτηρών είναι πολλά υποσχόμενη και εφικτή, δεδομένων των μεγάλων ευκαιριών που έχει η Ρωσία στις εξαγωγές σιτηρών».

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε τον Απρίλιο του 2023 ότι «η Αίγυπτος θα γίνει κέντρο για τα ρωσικά σιτηρά στη Μέση Ανατολή και την Αφρική».


Είπε σε συνέντευξη Τύπου, «Τα τελευταία χρόνια, η Αίγυπτος βασίζεται στα ρωσικά σιτηρά, ειδικά στο σιτάρι, λόγω της ποιότητας και της τιμής τους».

Πρόσθεσε, «Ισχύουν όλοι οι όροι για να γίνει η Αίγυπτος κέντρο ρωσικών σιτηρών για την τροφοδοσία του ρωσικού γεωργικού βιομηχανικού συγκροτήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου