24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο.. Σελίδα Ενημέρωσης Και Σάτιρας...

Τετάρτη

αλλά κατακρίνω την πράξη του " δημοσίου αντρός", που τοποθετεί τον εαυτό του στο χώρο της αριστεράς και της διανόησης, με μακρόχρονη πορεία στα κοινά

ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!! - ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΝΩΝΑ ΣΑΤΡΑΖΕΜΗ


ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009


Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη απ’ όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω, και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμά σου, ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις»
Βολταίρος

Αυτή η διακήρυξη δημοκρατικής ελευθερίας στην έκφραση, η υπεράσπιση του δόγματος της πνευματικής ανεξαρτησίας και ανοχής, όπως διατυπώθηκε από το Βολταίρο, μου ήρθε στο μυαλό, έτσι όπως γύρισα σήμερα 5 Αυγούστου απο ολιγοήμερες διακοπές και διάβασα στον Τύπο της Πιερίας για την μήνυση του αντιδημάρχου Κατερίνης κ. Σατραζέμη εναντίον εγκρίτων εφημερίδων και δημοσιογράφων του Νομού μας. Διάβασα τα άρθρα, διάβασα την μήνυση, βγήκα έξω στην αυλή, περπατούσα, βυθυσμένος στη σκέψη μου και όπως τα πόδια μου σβαρνίζαν τα ξερά χρυσοκόκκινα φύλλα στην αυλή, έτσι όπως είχα κατεβασμένο το κεφάλι και βαρείς τους ώμους μου από τα τσιμπράγκαλα που συνηθίζω να με φορτώνω, ...σκέφτηκα μα είναι δυνατόν!!!

Ναι, λοιπόν, τα’πε ο Βολταίρος, φιλοσοφώντας εκείνος, όχι αμπελοφιλοσοφώντας, όπως κάνω εγώ τώρα, κι ας μην τρώω και αμπελοφάσουλα, όχι, εκείνος ο χριστιανός {χριστιανός;;;}, την έκανε σοβαρά τη δουλειά του δυόμιση αιώνες πριν, τότε, που μεταλαμπάδευε τα φώτα του στον αιώνα της διαφώτισης, εξού και το κίνημα που εκπροσώπησε ονομάστηκε Διαφωτισμός.

Κι ύστερα το κίνημα το ζηλέψαμε κι εμείς τα Ελληνάκια που ό,τι καλό {κι ό,τι κακό} τ’ αρπάζουμε και το αναμασάμε και το μηρυκάζουμε, κι έτσι δημιουργήσαμε και τον εντόπιο Ελληνικό Διαφωτισμό.

Στο κίνημα αυτό, διακηρύσσαμε τα περί ορθότητας της σκέψης , ορθολογισμού, τα περί ελευθερίας έκφρασης και ανεξαρτησίας λόγου.

Εκεί τα λέγαμε λοιπόν, αλλά και που τα λέγαμε, τί;

Τ’ακούγαμε κι όλας;

Αφού σήμερα, δυόμιση αιώνες μετά, αντιδήμαρχος μηνύει εφημερίδες και δημοσιογράφους γιατί "καταχώρησαν" - "δημοσίευσαν" επώνυμο κείμενο συμπολίτη μας με το περιεχόμενό του.

Ξέρω και δημοσιογράφους που όχι μόνο "καταχώρησαν" - "δημοσίευσαν" κείμενο επώνυμο, αλλά προσωπικά οι ίδιοι γράφουν με την πέννα τους ή λένε με το στόμα τους που είναι βαθύ σαν πηγάδι, πολλές φορές υπερβολικά πράγματα που αγγίζουν τα όρια του παράλογου,αλλά θεωρώ ότι όλοι κρίνονται απ’ αυτά που λένε κι απ’ αυτά που κάνουν, μπορεί κανείς να τους μηνύσει αν θέλει, αλλά να «τους κλείσει το στόμα» θαρρώ πως δεν θα τα καταφέρει με τέτοιες μεθόδους επεμβατικές.
Βέβαια, χωρίς να μπαίνω στα ξερά νομικά άν και θα είχα το δικαίωμα λόγω της γνώσης του αντικειμένου, δέν κρίνω το νομικό θέμα της εν λόγω κίνησης του κ Σατραζέμη,
αλλά κατακρίνω την πράξη του " δημοσίου αντρός", που τοποθετεί τον εαυτό του στο χώρο της αριστεράς και της διανόησης, με μακρόχρονη πορεία στα κοινά της πόλης μας.

Δέν δέχομαι, δέν διανοούμαι, και δέν συγχωρώ, πρόσωπα που μ κάποτε έδειξαν μαχητικότητα σε αγώνες για δημοκρατία, τώρα να λειτουργούν τόσο στενά και με στενωπή σκέψη να καταφέρονται κατά της ελευθερίας του (τοπικού) τύπου.
Να θυμίσω στον δάσκαλο Ζήνωνα Σατραζέμη ότι ο Καζαντζάκης αφορίστηκε απ’ την εκκλησία για το έργο του, ο Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο με κώνειο για τις διδασκαλίες του στους νέους. Κι αυτές τις καταδίκες, μόνο ως μαύρα στίγματα στην ιστορία μας και στη δημοκρατία μας μπορώ να τα δω. Θα λυπηθώ πολύ άν αυτό το αποτέλεσμα έχει και ημήνυση του Ζήνωνα, εναντίον των εφήμερίδων μας και αθα λυπηθώ όχι για το νομικό΄αποτέλεσμα, αλλά γιατί το αποτέλεσμα αυτό θα είναι προιόν της πράξης του κ Σατραζέμη.. πράξη που οδηγεί κατάφωρα στο "φίμωμα του τύπου".
Ελπίζω να αναλογιστεί τις "συνέπειες" τη πράξης αυτής εναντίον της ελευθερίας του τύπου και να ανακαλέσει εγκαίρως και χωρίς χρονοτριβή....
Αν η πράξη αυτή γινόταν απο κάποιον άλλον ίσως να μήν μου προκαλούσε τόσο εντύπωση και ίσως και να αδιαφορούσα, αλλά απο σένα κ Ζήνωνα; Αν έτσι πρέπει νάμαστε εμείς οι δημοκράτες τότε ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!
ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου