ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ...dunamitis @gmail.com...24ωρες... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ...Συνεχής ροή Ειδήσεων από όλο τον Κόσμο...

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ανακαλείται η απόφαση κήρυξης αναδασωτέων εκτάσεων στα καμένα
Την απόφαση κήρυξης αναδασωτέων εκτάσεων στα καμένα και σε όσες περιοχές δεν είχαν αποτυπωθεί με ακριβή τρόπο τα όριά τους, ανακαλεί
ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στον απόηχο του θορύβου
και των μαζικών αντιδράσεων που συνάντησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκει να προστατεύσει τις αγροτικές καλλιέργειες (και κατά επέκταση τις αγροτικές επιδοτήσεις) στις πυρόπληκτες κυρίως περιοχές, επειδή η κήρυξη της αναδάσωσης έγινε εντελώς βεβιασμένα και χωρίς να διαχωριστούν οι δασικές από τις αγροτικές εκτάσεις. Πρόκειται για περιοχές που με βάση την φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών του 1945 αλλά και πιο πρόσφατων αεροφωτογραφιών, οι εκτάσεις αυτές δεν υπήρξαν δασικές.

Στην κατηγορία αυτή, υπάγονται όσες περιοχές έπεσαν θύματα πυρκαγιών όπως πχ. η Πελοπόννησος, όπου οι γεωργικές καλλιέργειες θα εξαιρεθούν από τους αναρτημένους χάρτες αλλά και σε όσες περιοχές οι χάρτες τελούν υπό κατάρτιση ή αναθεώρηση και αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Στην περίπτωση αυτή δεν θα υποβληθούν αντιρρήσεις, άρα δεν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τους θιγόμενους.

Την σχετική εγκύκλιο εξέδωσε χθες προς όλα τα δασαρχεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός.

Η ανάκληση αφορά όλες τις αγροτικές περιοχές που κηρύχθηκαν αναδασωτέες με αποφάσεις που τις εξαιρούν με λεκτική διατύπωση (χωρίς δηλαδή την αποτύπωση των ορίων τους στα τοπογραφικά διαγράμματα που συνοδεύουν τις πράξεις αναδάσωσης) ή με αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η ανάκληση ή τροποποίηση της απόφασης κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας (για οποιαδήποτε πραγματική ή νομική αιτία), γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση, του αρμοδίου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών.