ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΦΕΤΑ-ΜΑΪΜΟΥ, ΓΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΑ
Φέτα - μαϊμού άνω των 60.000 τόνων πλασάρεται ως «ελληνική» στην εγχώρια αγορά, ενώ πρόκειται για λευκό εισαγόμενο τυρί.
Βαπτισμένο ως «ελληνικό» είναι επίσης και το 85% των μοσχαρίσιων κρεάτων που καταναλώνουν οι Ελληνες, αφού η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόλις το 15% της ζήτησης και το υπόλοιπο εισάγεται.
Το παζλ της εξαπάτησης των καταναλωτών συμπληρώνουν οι πληροφορίες πως το 50% της ποσότητας που μεγάλη βιομηχανία διαθέτει καθημερινά στην αγορά ως «φρέσκο, παστεριωμένο» πρέπει να παράγεται από εισαγόμενο γάλα: η συγκεκριμένη εταιρεία εισήγαγε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, 18.000 τόνους γάλακτος, στην πλειονότητά του συμπυκνωμένο, και είναι ζήτημα αν επεξεργάζεται 10.000 τόνους ελληνικού γάλακτος...
Τα... αποκαλυπτήρια της πρωτοφανούς αυτής, όπως μοιάζει, απάτης, που πέραν των καταναλωτών ζημιώνει οικονομικά και τους Ελληνες παραγωγούς, έκαναν στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου τα μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Ο πρόεδρός του Τάκης Πεβερέτος είπε πως ο Σύνδεσμος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να δημοσιοποιηθούν «τα ονόματα εκείνων των γαλακτοβιομηχανιών που εισάγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, τη στιγμή που διαφημίζουν ότι όλα τα προϊόντα τους παρασκευάζονται με γάλα ελληνικής προέλευσης».
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΚ, στη χώρα μας η ετήσια κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος ανέρχεται σε 1,250 εκατ. τόνους, ενώ η εγχώρια παραγωγή φθάνει μόλις τους 71.600 τόνους. Το 90% των εισαγωγών γάλακτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, γίνεται από πέντε εταιρείες.
Αθρόες εισαγωγές
Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ απέδωσαν στις αθρόες εισαγωγές την πίεση που εξακολουθούν να ασκούν οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες στους αγελαδοτρόφους, δίνοντάς τους ακόμη και 25 λεπτά το λίτρο.
Ταυτόχρονα προέβαλαν την ουσιαστική συνεισφορά των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών (όπως είναι η ΕΒΟΛ, η ΤΡΙΚΚΗ, το ΠΡΩΤΟ), οι οποίες δίνουν στους καταναλωτές εγγυημένα ποιοτικό φρέσκο γάλα παραγόμενο από τοπικούς παραγωγούς, που απολαμβάνουν τιμή 42-45 λεπτών το λίτρο, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από αυτήν που δίνουν κάποιες ιδιωτικές.
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ αναφερόμενοι στις πρόσφατες μειώσεις τιμών στις οποίες προχώρησαν μερικές εταιρείες επεσήμαναν ότι μόνο μικρό μέρος του γάλακτος πωλείται προς ένα ευρώ κι εξήγησαν ότι το περισσότερο εξακολουθεί να πωλείται στα επίπεδα του 1,6 ευρώ/κιλό.
Σημείωσαν, πάντως, ότι οι εταιρείες έδειξαν πως μπορούν να πωλούν πιο φθηνά, με πιο λογικό περιθώριο κέδρους. Αναφορά έκαναν και στις πιέσεις των καταστημάτων λιανικής προς τις γαλακτοβιομηχανίες όσον αφορά τις τιμές.
Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΚ κάλεσαν για ακόμη μία φορά την πολιτεία να ξεχωρίσει τι είναι φρέσκο γάλα και να αναγράφεται σε κάθε συσκευασία. Χαρακτηριστικά ανέφεραν το γάλα υψηλής παστερίωσης που παστεριώνεται στους 130 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να χάνει τα πολυτιμότερα στοιχεία του. Πηγή: http://www.ethnos.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου