.Βόλος:Κάτω από τη μύτη των πολιτών και αρχών του τόπου, εξελισσόταν επί σειρά ετών η ρύπανση του περιβάλλοντος στο Πήλιο με πετρελαιοειδή απόβλητα της 9ης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας – ΣΕΠ RADAR Πηλίου… Η Μονάδα –όπως όλες οι στρατιωτικές- που βάσει της ελληνικής νομοθεσίας δεν υπόκειται σε ελέγχους για λόγους εθνικής σημασίας, φαίνεται ότι ανενόχλητη και χωρίς καμία περιβαλλοντική πρόβλεψη εναπόθετε τα λύματά της στο βόθρο που συνορεύει με την πηγή «Βλαχογιάννη» από την οποία υδροδοτείται ένα ολόκληρο χωριό, η Μακρινίτσα. Η μόλυνση του νερού της Μακρινίτσας, φαίνεται ότι αποτελεί μόνο τη μία παράμετρο του σοβαρού περιβαλλοντικού προβλήματος που δεν έχει προηγούμενο στο νομό. Είναι άγνωστο αν έχει...
μολυνθεί και σε τι έκταση ο υπόγειος υδροφορέας στο Πήλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο ίδιο το περιβάλλον αλλά και στη δημόσια υγεία. Η δε περιβαλλοντική καταστροφή θα εξακολουθούσε να βρισκόταν… θαμμένη αν η ευεργετική- όπως αποδείχθηκε- βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών, δεν έφερνε το πρόβλημα στην επιφάνεια!
Μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές φαίνεται ότι βιώνει η Μαγνησία και συγκεκριμένα το Πήλιο. Η μόλυνση του νερού της πηγής «Βλαχογιάννη» από την οποία υδροδοτείται η Μακρινίτσα, φαίνεται ότι παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού πλέον εκφράζονται φόβοι για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με πετρελαιοειδή απόβλητα από τη Μονάδα Ραντάρ στο Πήλιο, το εύρος και η σύσταση των οποίων παραμένουν… στρατιωτικά μυστικά.
ΒΟΘΡΟΣ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ
Η προχθεσινή επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου στο εσωτερικό της μονάδας όπου βρίσκεται ο βόθρος που έπεφταν τα λύματα, ήρθε να επιβεβαιώσει τις αρχικές υποψίες που υπήρχαν για την πηγή της μόλυνσης.
Κάτω από τη μύτη πολιτών και αρχών, η μονάδα εναπόθετε τα λύματά της σε σημείο που συνορεύει με την πηγή «Βλαχογιάννη». Φαίνεται δε, ότι δεν είχε λάβει κανένα μέτρο προστασίας, ούτε καν είχε συντάξει μνημόνιο ενεργειών για τη διάθεση των αποβλήτων της, το οποίο να έχει καταθέσει στη Νομαρχία Μαγνησίας.
Απουσία δε ελέγχων, αφού σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι έλεγχοι απαγορεύονται σε στρατιωτικές μονάδες για λόγους εθνικής σημασίας, η ρύπανση του περιβάλλοντος συνεχιζόταν επί σειρά ετών…
Έτσι –μολονότι ο βόθρος είναι σήμερα ανενεργός κατά τις δηλώσεις του διοικητή της μονάδας- το κλιμάκιο διαπίστωσε ρύπανση διά γυμνού οφθαλμού σε έκταση κατ’ εκτίμηση δύο στρεμμάτων γύρω από το βόθρο. Σκουρόχρωμος χρωματισμός του εδάφους, έντονη οσμή πετρελαιοειδών, καμένα δένδρα, τα οποία είχαν ήδη κοπεί και απομακρυνθεί, φύλλα με ίχνη λαδιών –που επιπρόσθετα εγκυμονεί κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς- ήταν τα ευρήματα του κλιμακίου, στην «απαγορευμένη» στρατιωτική ζώνη.
Κι όλα αυτά συνέβαιναν κάτω από τη μύτη της τοπικής κοινωνίας… Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε χθες ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας, κ. Χαρ. Τσαμπάζης, η μονάδα δεν διέθετε καν μνημόνιο ενεργειών για την εναπόθεση των λυμάτων της, όπως προβλέπεται.
ΝΗΣΙΔΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο νομάρχης Μαγνησίας, επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα στους υπεύθυνους για το πρωτοφανές περιστατικό ρύπανσης που βιώνει η Μαγνησία.
«Δεν είναι δυνατό το Κράτος, το οποίο έχει τη βασική ευθύνη και το χρέος να επιβάλλει την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και να προασπίζει τα συμφέροντα των πολιτών και της ασφάλειάς τους να αναδεικνύεται σήμερα σε πρωταθλητή της ρύπανσης. Δεν είναι δυνατό ο Στρατός και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να αποτελούν σήμερα νησίδες αυθαιρεσίες και συστηματικής παραβίασης της νομοθεσίας, λόγω της ιδιάζουσας δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν. Αυτοί που έπρεπε να δίνουν σήμερα το καλό παράδειγμα, λόγω της εθνικά ευαίσθητης αποστολής τους, δεν είναι δυνατό να μετατρέπονται σε αυτόνομη επικράτεια, όπου δεν ισχύουν όροι, περιορισμοί και κανόνες αλλά βασιλεύει η προχειρότητα και η απρονοησία. Δεν είναι δυνατό ο στρατός που εξυπηρετεί τους πολίτες να εκφεύγει των ελέγχων και να μην εφαρμόζει ο ίδιος τους κανόνες του δικαίου. Δεν είναι δυνατό σήμερα που η παγκόσμια κοινότητα ξεσηκώνεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, η ίδια η Πολιτεία να προκαλεί φυσική καταστροφή καλυπτόμενη πίσω από μια ειδική νομοθεσία που προβλέπει απαλλαγή από ελέγχους για λόγους εθνικού συμφέροντος. Είναι αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να φροντίσει για την πλήρη αποκατάσταση της καταστροφής που έχει προκληθεί», είπε χαρακτηριστικά.
ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Το κακό όμως φαίνεται ότι δεν σταματά στο νερό της Μακρινίτσας. Από το νομάρχη Μαγνησίας, κ. Απ. Παπατόλια, εκφράστηκαν βάσιμοι φόβοι ότι η ρύπανση μπορεί να έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
«Πρέπει να σημάνει συναγερμός για ολόκληρο το Πήλιο. Η οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που έχει σημειωθεί δεν είναι αμελητέα, είναι τεράστια. Και το σημαντικότερο είναι ότι το αποτέλεσμα της προσβολής του περιβάλλοντος, έχει διάρκεια. Αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα», σημείωσε κάνοντας λόγο για ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούνται για τη δημόσια υγεία.
Βεβαίως, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, ακόμη δεν είναι γνωστό το εύρος της ζημιάς και η σύσταση των πετρελαιοειδών. Για το λόγο αυτό, ο αρμόδιος αντινομάρχης, κ. Νικ. Ντίτορας, με επιστολές του προς το Γενικό Επιτελείο της Αεροπορίας αλλά και το ΥΕΘΑ, ζητά αφενός να γίνει γνωστό το εύρος και η σύσταση των πετρελαιοειδών, αφετέρου να εξεταστεί η διαχείριση των τοξικών αποβλήτων και στις υπόλοιπες στρατιωτικές μονάδες της Μαγνησίας.
Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ
Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Παπατόλιας, ζήτησε από την Πολιτεία και το Στρατό να προβούν σε όλα τα απαραίτητα έξοδα και ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον της περιοχής.
Καταρχήν θα γίνει άντληση και απομάκρυνση των υπολειμμάτων του βόθρου και θα σκαφτεί ολόκληρη η περιοχή που έχει ρυπανθεί. Παράλληλα θα καθαριστεί το ρέμα, ενώ θα κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Μαγνησίας σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.
Πέρα όμως από τις άμεσες αυτές ενέργειες, πρόκειται να υποβληθεί αίτημα για την σύνταξη γεωλογικής και υδρολογικής μελέτης και ταυτόχρονα με τη μεταφορά σε κατάλληλο χώρο των αποβλήτων της μονάδας, θα αντικατασταθεί ο αγωγός μεταφοράς νερού από την πηγή «Βλαχογιάννη» στο κοινοτικό δίκτυο ύδρευσης.
Μέχρι τότε όμως –και αναμονή των ελέγχων στο πόσιμο νερό- οι κάτοικοι συνίστανται να συνεχίσουν να πίνουν εμφιαλωμένο νερό που θα μοιράζει η Κοινότητα σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας και να χρησιμοποιούν με σύνεση για άλλες δραστηριότητες το νερό του δικτύου.
Προχθές, με ευθύνη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ, μοιράστηκαν άλλες 6.000 φιάλες νερού του 1,5 λίτρου η κάθε μία.
Παράλληλα δε, συνεχίζονται οι δειγματοληψίες από κάθε πηγή του χωριού.
Εφημ..ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ